Fenomén boilies sa už udomácnil v našich rybárskych končinách. Prešiel výrazným vývojom, ktorý, samozrejme, pokračuje naďalej. Vzhľadom na to, že ide o vcelku zaujímavý obchodný artikel v oblasti rybárstva, s určitosťou sa ani len tak ľahko nezastaví. Prirodzene, bez nás rybárov by tento fenomén nemohol existovať, my sme tou hnacou silou, ktorá ho živí a tlačí vpred.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JANUÁR 2008
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 20
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Pamätám si ešte obdobie, kedy po prečítaní asi prvej knihy na našom trhu s problematikou o love veľkých kaprov od Andyho Littla, pre mňa slovo kaseín sa stalo doslova magickým. Okamžite som tento produkt začal vyhľadávať v ponukách od rôznych firiem, veriac, že to tým kaprom ukážem, až nahradím sušené mlieko týmto produktom. Čuduj sa svet, nič zvláštne sa nedialo.
Čo všetko znesie papier...
Až do okamihu, keď sme úplne neprekopali recepty a neuvedomili si, že každá zložka v guľôčke má svoj význam, pochopiteľne, vrátane aromatickej, ktorú sme v začiatkoch veľmi podceňovali, respektíve zohnať dobrú arómu v tom čase bol veľký problém.
V časopisoch sa objavovali rôzne recepty. V odhodlaní chytať veľké kapry sme sa snažili pracovať s týmito receptami, veriac, že tí, čo píšu tieto články, sú seriózni a všetko čo napíšu je pravdivé. Až postupne, keď som vnikol troška viac do tejto problematiky, som zistil, čo v tých časoch všetko znesie papier len preto, aby sa ten či onen produkt predával.
Vrátim sa však ešte k skladaniu vlastných mixov. Osobne to bolo pre mňa jedno z najťažších, ale najpoučnejších období. Tým, ktorí sa chcú týmto smerom pustiť, odporúčam veľmi veľa študovať danú problematiku, veľa skúšať a obrniť sa náramnou trpezlivosťou. Tu sa pripravte na cestu pokusov a omylov. Ak sa však na ňu dáte, tak sa snažte pracovať s kvalitnými surovinami.
Záruku kvality máte však väčšinou len u renomovaných firiem, ktoré vzhľadom na svoju značku si nemôžu dovoliť ponúkať nekvalitný produkt. Nie vždy sa však požadujúce produkty nachádzajú iba v arzenáli rybárskych firiem, často ich nájdete v ponuke rôznych chovproduktov a neraz za podstatne nižšie ceny. Tu je však skutočne veľmi potrebné vedieť sa orientovať a hlavne poznať daný produkt čo najviac a aký účel má v guľôčke plniť. Miešanie jednotlivých produktov bez uváženia je veľká strata času a, samozrejme, aj peňazí.
Dám vám však jednu radu - ak chcete oklamať rybu lacnou jednoduchou zmesou, použite dobré sladidlo a kvalitnú arómu. Toto síce nie je cesta na dlhé trate, ale pri krátkych býva často úspešná. Ak ju chcete predĺžiť, potom pridajte tekutú potravu, alebo v jej polovici zmeňte arómu, čo býva rovnako úspešné.
Jednoduchosť a úspešnosť
Výroba vlastných mixov z rozličných komponentov je medzi rybármi výrazne na ústupe. Väčšina rybárov chce chytať ryby, nie trápiť sa nad ich skladaním. To bol istý signál pre firmy špecializujúce sa na vývoj a výrobu nástrah určených na lov kaprov. Postupne zaraďovali do svojich programov viac jednotlivých druhov mixov.
Prirodzene, skôr ako ich pustili na trh, ich podrobili dokonalým testom v teréne (myslím tým seriózne firmy), aby vedeli ponúknuť to najlepšie čo dokážu vyprodukovať a obstáli v konkurencii, ktorá je v súčasnom čase obrovská. Vďaka ich kvalite sa samotní rybári presvedčili, že si dokážu vytvoriť nástrahy, ktoré sú porovnateľné, ba dovolím si tvrdiť, že vo väčšine prípadov ešte lepšie ako tie, ktoré si doma prácne museli vytvárať z jednotlivých komponentov.
Jednoduchosť a úspešnosť komerčných mixov sú rozhodujúce faktory, prečo výroba vlastných mixov je tak výrazne na ústupe. Čo sa však nedá uprieť, bol vynikajúci, dokonale premyslený ťah J.Tešinského, ktorý ako prvý na česko-slovenskom a neviem či nie aj na európskom trhu, ponúkol rybárom hotový mix a k tomu na výber kompletnú tekutú aromatickú zložku v podobe Aminokomplexu.
Poviem vám úprimne – veľmi som zo začiatku tomu neveril, ale jednoduchosť, ako si doma vyrobiť vlastné boilies a kvalita, zožali na trhu úspech. Postupne väčšina českých firiem, ktoré silne ovplyvňujú slovenský trh, tento obchodný artikel odkopírovala a určite nebudem klamať ak napíšem, že sa stal nosným programom v ich produkcii. Osobne si neviem predstaviť nič jednoduchšie, čo už môže trh ponúknuť rybárovi, ak si chce doma zhotoviť vlastné boilies.
S kombinovaním opatrne
Mnohé mixy je možné medzi sebou kombinovať. Tu vám však odporúčam nekombinovať mixy rôznych firiem medzi sebou. Netvrdím, že by sa z toho nedalo náhodne vytvoriť dačo zaujímavé, ale ísť do takéhoto rizika, by som neodporúčal.
Pri dnešných možnostiach informačných prostriedkov nevidím problém získať informácie o rôznych kombináciách od jednotlivých firiem formou receptov. Sám si skladám svoje koncové zmesi na výrobu boilies z viacerých druhov mixov, vďaka čomu si ich dokážem prispôsobiť na rôzne typy vôd. Určite nikoho neprekvapím tým, že používam mixy od Star Baits, ktoré sú priamo na takýto spôsob miešania vytvorené. Ono je to veľmi jednoduché: stačí použiť základné znalosti o nutričnej hodnote, granulometrii a metabolizme kapra, a som presvedčený, že väčšina rybárov si dokáže z jednotlivých mixov poskladať kvalitnú zmes na rôzne situácie.
Cesta, ako sa priblížiť viac k rybárovi, viedla firmy k vytvoreniu produkcie mrazených boilies. Tí, ktorí sa nechcú trápiť s domácim rolovaním, strácať čas pri výrobe guľôčok, tento servis určite privítali. Niektoré firmy ponúkajú dokonca výrobu podľa vlastných receptov, pravdaže, ale z ich produktov, čo je pochopiteľné.
Mrazené boilies?
Problém mrazených boilies býva väčšinou s ich skladovaním. Nie všetky obchody sú vybavené kvalitnými mraziacimi zariadeniami a videl som na vlastné oči, čo dokáže nesprávne skladovanie. Preto, ak by som mal siahnuť po mrazenom boilies, tak buď by som si ho priamo objednal od firmy, ktorá sa jeho výrobou zaoberá a mal istotu jeho čerstvosti, alebo kúpil v predajni, kde viem, že obchodník je vybavený kvalitným mraziacim zariadením a systematicky je týmto produktom zásobovaný.
Pre menšie firmy je produkcia mrazených boilies podstatne výhodnejšia, ako keby mali investovať do technológie výroby hotových boilies a zároveň si zachovali kvalitu a cenu. Na trhu, nielen slovenskom ale aj celoeurópskom jednoznačne dominujú hotové boilies. Má to svoju logiku.
Tak, ako som už písal, na ústupe je predaj komponentov a hotových mixov, mrazené boilies naráža na problém skladovania a distribúcie, takže dominanciu na trhu z tohto celého sortimentu majú „hotovky“. Sú tým najjednoduchším riešením pre rybára. Rovnako aj tieto prešli výrazným vývojom a dnes na trhu nájdeme skutočne vynikajúce hotové boilies na využitie v rôznych situáciách.
Mnohí rybári ich zatracujú, iní nedajú na ne dopustiť. Niekedy sa mi zdá až smiešne, ako niektorí presadzujú len mrazené, alebo boilies domácej výroby – ako keby nezáležalo na tom, aké majú zloženie . Ako keby guľôčka, len preto, že je doma vyrobená, musela automaticky nachytať viac rýb ako „hotovka“ . Je to nezmysel.
Tak ako je nevyhnutné, aby mal rybár nos na dobré miesto, musí mať aj nos na voľbu správnej nástrahy a je jedno či je to „hotovka“, „mrazenka“, alebo domáca výroba. Najlepšia nástraha je tá, ktorá vám v danej situácii dokáže chytať ryby. Preto vám prajem v novom roku správny nos na výber tej správnej nástrahy.
Stiahnuť článok v PDF formáte.