Zima je zložité obdobie nielen pre ryby, ale aj pre rybárov. V chladnom období nie je lov jednoduchý a počas tvrdšej zimy v našich podmienkach v podstate nemožný. Ryby sú studenokrvné živočíchy. Ich aktivita je veľmi dobrá, keď je vonkajšie prostredie teplé, ale klesá úmerne s klesajúcou teplotou vody. Ryby sú síce schopné absorbovať určité množstvo tepla, keď sa vyhrievajú na slnku, ale ak klesne teplota pod 10 °C, pracujú ich svaly spomalene a rovnako tak aj ich metabolizmus. Pohybujú sa len sťažka, ak sa vôbec pohybujú. Niektoré ryby sú v zime aktívne menej, niektoré viac. Pre všetky ale platí, že sa ich aktivita s tou letnou jednoducho porovnávať nedá...
info
Kategória: Feeder
Vyšiel v čísle: JANUÁR 2012
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 76
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ryby sú síce schopné absorbovať určité množstvo tepla, keď sa vyhrievajú na slnku, ale ak klesne teplota pod 10 °C, pracujú ich svaly spomalene a rovnako tak aj ich metabolizmus. Pohybujú sa len sťažka, ak sa vôbec pohybujú. Niektoré ryby sú v zime aktívne menej, niektoré viac. Pre všetky však platí, že sa ich aktivita s tou letnou jednoducho porovnávať nedá.
Výsledky za to stoja
Pre nás je najväčším problémom fakt, že nechcú príliš prijímať potravu. Ak ju vôbec prijímajú, je to len zlomok množstva, ktoré spotrebujú v lete. Trávia pomaly, a preto sa veľmi skoro zasýtia. Nemôžeme sa teda spoliehať na to, že ryby prilákame na naše lovné miesto pomocou kŕmenia a potom ich už budeme len jednoducho chytať. V prvom rade platí, že rýb bude na lovisku oveľa menej a aj to, že sa rýchlo nasýtia a našu nástrahu budú jednoducho ignorovať.
Z toho vyplýva, že vnadiť musíme oveľa menej, vnadiacu zmes pripravujeme veľmi kvalitnú a jemnú, aby sa ryby rýchlo nenasýtili a nástraha musí byť skôr drobnejšia, lákavá a ponúknutá zaujímavým spôsobom. Len potom budeme mať aspoň trochu väčšiu šancu na to, že uspejeme. Veľa rybárov v zime vnadenie úplne vynecháva a spolieha sa radšej na to, že ryby nájdu a na ponúknutú nástrahu ich chytia. Nechcú jednoducho riskovať prekŕmenie rýb a v mnohých prípadoch ani neveria, že by im kŕmenie v zime nejako pomohlo.
Môj názor na túto vec je úplne odlišný. Na naozaj malých vodách, kde úplne presne viem, kde ryby nájdem, tiež občas vnadiacu zmes vynechám, ale nie je to pravidlo, skôr naopak. Na väčšie vody ani v zime bez krmiva jednoducho nejdem. Nie je nijako príjemné miešať v studenej vode vnadiacu zmes, ale výsledky za to stoja, ak urobíte všetko správne a budete vnadiť s rozumom. Aj málo aktívne ryby sa dajú vydráždiť a zlákať našou nástrahou, ak ich chuťové bunky správne podráždite. Správne pripravená vnadiaca zmes zohráva pri zimnom love oveľa dôležitejšiu úlohu ako v lete, to mi verte!
Zimná a zázračná nástraha neexistuje
Avšak vnadiaca zmes nie je to, o čom chcem dnes podrobne hovoriť. Oveľa viac rybárov, avšak na ich škodu, sa zaujíma len o to, akú nástrahu rybám v zime ponúknuť, aby mali aspoň nejaký záber. Nuž, hneď na začiatku môžem povedať, že žiadna vyslovene zimná a zázračná nástraha neexistuje. Sú len nástrahy, ktoré sú lepšie a horšie. Aj v tom najchladnejšom období v roku lovíme na nástrahy, ktoré používame po celý rok. Avšak aby sme s nimi uspeli v ľadovej vode, je nutné máličko zmeniť prístup pri ich použití.
K veľmi dobrým nástrahám na zimný lov patrí naparený rožok. To je známa vec a nemá zmysel sa k tomu ďalej vyjadrovať. Ja sa však musím priznať, že ho už roky nepoužívam, pretože som našiel veľmi dobrú, presnejšie lepšiu alternatívu, ako je rožok. Je to biely toastový chlieb. Dôvod, prečo som vymenil rožok za toastový chlieb, je celkom jednoduchý. Aj keď bol rožok správne pripravený, naparený a uložený v plastovom vrecku, veľmi rýchlo vysychal. Keď rožok rýchlo vysychá, je ťažké ho nastražiť a vo vode vydrží len chvíľu. Ryby ho z háčika čoskoro strhnú a na záber potom čakáme márne.
Oproti tomu, toastový chlieb milujú ryby rovnako ako rožok a ani zďaleka tak rýchlo nevysychá. Na rozdiel od rožka je správne pripravený chlieb použiteľný bez problémov aj na druhý deň. Navyše, jeho príprava je ľahšia a rýchlejšia, pretože nám na to stačí len mikrovlnná rúra, mechanický rozprašovač a plastové vrecúško.
Nejedna ryba sa už oklamala...
Toastový chlieb môžete kúpiť v celosti, aj nakrájaný na plátky. Mne sa osvedčil ten plátkový. Vezmem plátok chleba, pomocou mechanického rozprašovača ho trochu zvlhčím z oboch strán vodou a vložím ho do plastového vrecka. Ten dám do mikrovlnky a zapnem ju na 800 W. Len čo sa vrecko nafúkne (trvá to tak 8-12 s) vrecúško vyberiem a je hotovo. Toastový chlieb je pekne vláčny, dá sa nastražiť nielen kôrka, ale i striedka, môžete z neho trhať maličké beztvaré kúsky, krájať kocky a iné tvary, ktoré sa dajú nastražiť priamo na háčik.
Ak sa aj v zime venujete lovu kaprov, mám pre vás jeden vynikajúci tip: pomocou
špeciálneho vykrajovača vykrojte z kôrky pripraveného toastového chleba tri-štyri kolieska a nastražte ich na vlasový príves mimo háčik, tak ako je to znázornené na fotografii. Toto ľahučké „sústo“ s drobným háčikom už oklamalo nejednu peknú rybu.
Ak chcete toastový chlieb nejako vylepšiť, môžete do vody, ktorou chlieb pred vložením do mikrovlnky vlhčíte, pridať nejaký tekutý atraktant. Rovnako je možné kúsky nastražené na háčiku i mimo háčik ďalej upraviť nejakým dipom. Nie je to však nutné, pretože toto pečivo samo o sebe bez akýchkoľvek prísad funguje skvele. Avšak trocha experimentovania nikdy neuškodí, najmä ak je to v prospech celej veci.
Kombinované kúsky
Striedku nastražujte tak, že odtrhnete malý kúsok, ten napichnete na háčik a striedku ľahko stlačíte len na ramienku háčika. Zvyšok musí zostať pekne nadýchaný. Toastový chlieb, rovnako ako rožok, zväčšuje vo vode svoj objem. S tým musíme počítať a ukryť naozaj malé kúsky. Ryby si v zime vyberajú práve tie a väčšie zostávajú zvyčajne nepovšimnuté. Jedinou výnimkou je asi jalec hlavatý. Ten chytí aj v zime taký kus, za ktorý by sa nehanbil ani poriadny kapor v lete.
Veľmi dobré výsledky v zime vykazujú kombinované kúsky toastového chleba s drobnou živočíšnou nástrahou, ako je kostný červ alebo kúsok hnojáčika. Naozaj len kúštiček chleba a jeden červený „kostňák“, alebo polovica hnojáčika k nemu je pre ryby zaujímavou pochúťkou. Nenechá si ho ujsť pleskáč, plotica, podustva, ani nosáľ či mrena. Kombinácia bieleho chleba s červenou nástrahou živočíšneho typu, ktorá sa aspoň chvíľu aj v studenej vode pohybuje, dokáže niekedy divy.
Kukurice by som sa nevzdal
Inou, vyslovene celoročnou nástrahou, je mäkká kukurica z plechovky. Na lov kaprov, aj iných väčších kaprovitých rýb, je naozaj vynikajúca i v zime, a napriek tomu by ju niekto na háčik vôbec nedal. Ja to robím pravidelne a nikdy by som sa tejto nástrahy nevzdal. Kľúč k úspešnosti kukurice v zime spočíva zrejme v jej farbe, pretože je v čistej vode rýchlo viditeľná a s dôverou rýb v túto nástrahu sa na väčšine vôd stretávame počas celej sezóny. Aby fungovala aj v zime, je potrebné zmeniť najmä spôsob jej nastražovania.
Nastražujeme len najmenšie zrnká na veľmi jemné a malé háčiky, ktoré ukryjeme do nástrahy, podobne ako keď nastražujeme jednu kuklu. Veľké kusy v tomto období nebodujú. Veľmi účinné je nastraženie jedného zrnka mimo háčik. Niekomu by sa mohlo zdať, že je to príliš prácne a že to nemá žiadny význam. Skúsenosť je opačná: zrnko nastražíme raz-dva a účinnosť je vynikajúca. Dôležité je vybrať ten správny a hlavne ľahký háčik aby ryba nasala zrnko naozaj ľahko.
Tip na zimu i leto, keď je aktivita slabšia
Vezmite zrnko kukurice a vytlačte z neho jeho obsah tak, aby vám medzi prstami zostala len šupka s minimom obsahu. Túto ľahučkú šupku potom nastražte na maličký, ľahký a veľmi ostrý háčik. Celý ho ukryte v nástrahe a špičku ponechajte vonku len celkom nepatrne. Ak chcete v lete väčší kúsok, môžete nastražiť dve až tri zrnká. Finta spočíva v tom, že kapry môžu byť voči kukurici ostražité a keď na prekŕmenom mieste nasávajú a zase vypľúvajú krmivo a plutvami víria vodu, ľahké zrnko neležiace na dne ako ostatné, ale pomaly klesajúce dole akceptujú a prijmú ako prvé.
Navyše môže byť spolu s ostatnými zrnkami nasaté hlbšie, pretože je ľahké, a pravdepodobnosť záseku sa tak zvyšuje. V poslednej dobe som si vyskúšal, že najlepšia je naozaj obyčajná kukurica zo supermarketu a potom špeciálne upravená kukurica s chilli papričkami od Dynamite Baits. Pikantná chuť chilli zrejme dokáže prebudiť chuťové poháriky aj v zime. Ideálny kúsok v podobe kukurice je v zime jedno jediné zrnko, ale aj toto má výnimku. Mnohokrát som sa stretol s tým, že predovšetkým kapry dávali jednoznačne prednosť objemnejšiemu, ale ľahkému kúsku. Ľahko sa tak dali prekabátiť tromi ľahkými šupkami z kukurice na háčiku č. 10.
Skúste to s atraktantom
Aj v zime, samozrejme, používame najfrekventovanejšiu živočíšnu nástrahu - kostné červy. Ich výhoda spočíva v tom, že ich prijímajú všetky ryby a môžeme z nich urobiť v podstate akýkoľvek veľký kus a môžeme sa pohrať i s farbami. Najmä kombinácia červenej a bielej farby má veľkú nádej na úspech aj vtedy, keď všetko ostatné zlyháva. Jeden biely a jeden červený červ je zimná klasika.
Nevýhodou kostných červov v zime je, že prichádzajú o svoju veľkú devízu - pohyb. V chladnej vode sa jednoducho nechcú pohybovať. Preto je dobré na tejto nástrahe „zapracovať“ a pokúsiť sa ju na zimný lov nejako vylepšiť.
Nie je veľa možností ako to urobiť. Najčastejší a najjednoduchší spôsob je ten, že do dobre vyčistených „kosťákov“ pridáme trochu tekutého atraktantu. Pridávať ho tesne pred lovom nemá zmysel, pretože len čo hodíte červa do vody, atraktant sa rýchlo zmyje a účinok je preč skôr ako ryby červa zaregistrujú alebo dokonca ochutnajú. Atraktant sa musí k červom pridať aspoň niekoľko hodín pred lovom, aby naozaj „napáchli“ a niečo z nich aj ochutnali. Jedine tak môžete dať červom „vôňu a chuť“.
Akú však zvoliť? Tak to je naozaj oriešok, pretože chutí a vôní máme mnoho a tiež je potrebné zvoliť atraktant, ktorý červy ochutí a nezabije.
Ako ideálny variant by sa mohla javiť taká príchuť a vôňa ako je worm, čiže červ. Nemusí byť vždy tou pravou, a bodovať môžu aj príchute ako je obyčajná melasa, tuti fruti, či jahoda a, prirodzene, mnoho ďalších. Tu nezostáva než skúšať. Ale to nie je problém. Stačí len pár plastových škatuliek a hrsť červov. Do každej ich dáme pár, k nim trošku atraktantu a je hotovo. Netreba ich pripravovať veľa, pretože do krmiva ich pridávať naozaj nemusíme a na háčik ich veľa nepotrebujeme. Rôzne práškové dipy, v ktorých sa červy obalia a po namočení na nich vznikne akýsi gél, sú kontraproduktívne, pretože potom sa už červ zvyčajne nepohybuje vôbec. Dobre pripravený červ pomocou tekutiny skvele vonia, dúfajme, že rybám aj znamenite chutí, a navyše nestráca nič na pohyblivosti, ktorá je veľmi dôležitá.
Hnojové červy
Nástrahu, ktorú nemožno opomenúť, sú, samozrejme, hnojové červy. Ja im neprikladám až taký veľký význam a zdajú sa mi účinnejšie v kombinácii s kúskom pareného toastového chleba než ako samostatná nástraha. Na lov vyberám tie najmenšie kúsky, ktoré aspoň trochu pripomínajú veľké patentky. Pri hnojáčikoch mám pocit, že najlepšie fungujú, ak ich ponúkate v pohybe, takže v zime sú ideálne na lov s plavákom. Sú však vynikajúce na zimné vnadenie.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.