Je začiatok decembra šesť hodín ráno a ja pozerám cez zarosené okno na prvé snehové vločky a na teplomer, ktorý ukazuje -3 °C. Mám celý deň voľna a rád by som ho venoval rybačke. Veľmi sa mi do toho sychravého a mrazivého počasia nechce, ale čo keď? Hlavou mi prelietajú spomienky na všetky tie krásne zimné úlovky z minulých sezón, ktoré majú obrovskú cenu. Nasleduje krátky telefonát kamošovi, či je jazero ešte rozmrznuté a po jasnej odpovedi, že sa drží len tenký ľadík okolo brehov, vyhráva predsa len ten povestný pud lovca a ja vyrážam za novým zimným dobrodružstvom.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JANUÁR 2014
Počet strán v magazíne: 11
Od strany: 8
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Už počas cesty k jazeru prestáva padať sneh a ja sa v kútiku duše modlím nech ešte chvíľu vydrží, kvôli nejakej peknej fotke s kaprom na snehu. Samozrejme, som realista a viem, že už v takej studenej vode nie je vôbec ľahké uloviť kapra a dokonca z tej kategórie fotkových už vôbec nie. Verím však svojim osvedčeným taktikám, montážam a nástrahám, a preto stláčam plynový pedál stále silnejšie, nech už som čo najskôr pri jazere.
A montáže letia do vody
Po príchode k jazeru som trochu sklamaný, pretože snehu je tu podstatne menej ako bolo doma a je o pár stupňov teplejšie. Stále sa však vidím ako sa spokojne fotím s pekným zimným kaprom aspoň s tým, čo zo snehu zostalo. Preto zapínam na plné obrátky a neviem sa dočkať, keď už poletí montáž do vody. Nakoľko to chcem urobiť všetko maximálne rýchlo a efektívne, tak nestrácam čas výrobou novej montáže, ale siaham po hotových pripravených montážach z dielne firmy Carp´R´Us.
Na týchto hotových montážach sme spolu s chlapcami z NIKL Teamu a Carp´R´Us Teamu pracovali dosť dlho a do výroby sa pustili naozaj iba zostavy, ktorým maximálne dôverujem a viem ako dokážu chytať kapry. A aj preto teraz siaham po jednej z nich. Vyberám si hotovú montáž z jemného 15 lb fluorokarbónu Clearwater, uväzujem iba malú slučku na vlasovom prívese a napichujem potápavé Ready boilies KrillBerry v priemere 18 mm. Ako nadľahčenie pridávam ďalšiu budúcoročnú novinku – skvelý Korkový Pop-Up Kill Krill, ktorý je vyrobený presne rovnako ako klasický Readyboilies, plus je do neho pridaných zopár tajných ingrediencií a trocha drveného korku. Ja som si to doma ešte pred lovom celé namočil do fenomenálneho Krill Liquidu.
Ďalej napichujem priamo na háčik pripravené PVA vrecúško z drveného boilies, peliet a method mixu Red Spice. Všetko je ešte preliate boostrom KrillBerry a môže to smerovať do vody. Na druhú montáž nastražujem malý 14 mm Pop-Up Kill Krill a obaľujem ho do Pop-Up Ready pasty Ananás, ktorú testujeme celú sezónu a ešte ma ani raz nesklamala. Tu nepridávam PVA vrecko, ale okolo olova obaľujem jemnú vrstvu krásne voňavého Red Spice Method Mixu zmiešaného s troškou vody a boostrom Krillberry a; aj táto montáž letí do vody.
Neuveriteľné, ako sa mi darilo
Spokojný s vykonanou prácou si obliekam novú F-32-ku od Trakkeru a usadám do stoličky. Je mi jasné, že pri takomto počasí je už iba otázkou času, kedy to všetko prikryje ľadová pokrývka, a tak si vychutnávam možno posledné chvíle na rybách v tejto sezóne. Nedá mi nespomenúť si na celú sezónu a tie nespočetné úspechy. To ako sa mi tento rok darilo je až neuveriteľné. Preto tajne dúfam, že aj táto, jedna z posledných výprav, sa nezaobíde bez úlovku a ja si budem môcť poťažkať ešte aspoň jedného pekného kapríka. O to aj v duchu prosím vodníka a všetky tie „rozprávkové bytosti“ okolo vody. O chvíľu prichádza Vladys, aby sme spoločne pripravili z tejto poslednej rybačky fotoseriál, a tak sa púšťame do fotenia a popritom popíjame horúci čaj.
Asi vám netreba opisovať ten pocit, keď sa mi asi po 45 minútach ozval signalizátor a jemný swinger sa asi o centimeter posunul smerom k prútu. Keďže lovím s dosť povolenými fluorokarbónovými vlascami, ktoré mám zaklipované „na pevno“ do swingrov, mám možnosť vidieť aj ten najnepatrnejší pohyb montáže s nástrahou. Pomaly prichádzam k prútu a čakám čo sa bude diať. Asi po ďalších desiatich sekundách sa swinger opäť o kúsok dvíha k prútu, nečakám ani sekundu a svižne prisekávam. Svižne len z toho dôvodu, pretože kým sa došponuje a vyrovná povolený a po dne vyskladaný vlasec - to chvíľku trvá a to určité oneskorenie musím preklenúť práve svižnejším zásekom. Treba to však robiť všetko s citom k prípadnej rybe na druhom konci fluorokarbónu.
Sme maximálne spokojní
Tentoraz ten kontakt aj skutočne cítim a na prúte držím jednu z posledných tohtoročných rýb. Je jedno aká bude veľká, hlavne nech ju dostanem do podberáka. Takto znie moje vnútorné prianie počas silných výpadov ryby v takej studenej vode, ktorá má necelé 4 oC. Všetko dobre dopadá a po krátkom boji podoberám krásneho dlhého pekne vyfarbeného šupináča okolo 10 kg.
Rýchlo sa rozhliadame okolo seba, kde nájdeme ešte posledné zvyšky snehu kvôli peknej fotke. V tieni pod stromami ešte niečo zostalo a mne sa plní tajné prianie a rýchlo si fotíme ďalšiu peknú rybu na snehu. Sme maximálne spokojní. Opäť obaľujem korkového Krilla v ananásovej Pop-Up paste, olovo obaľujem Red Spice Mixom a nahadzujem do približne rovnakých miest.
Hodiny pomaly ubiehajú. Sneh sa už takmer roztopil. Dokonca sem tam aj vykukne slniečko spoza mrakov a pomaly pomýšľame na návrat domov za rodinou. Vlado sa išiel prejsť s foťákom okolo jazera a ja na chvíľu ešte podriemkavam na stoličke, keď vtom ma z letargie vytrhne krátke pípnutie, tentoraz na druhom prúte. Vybaľujem sa z deky a utekám k prútom, pretože táto ryba to myslí naozaj vážne a rozbehla sa do plynulej jazdy.
Aj po záseku si berie ďalšie a ďalšie metre fluorokarbónového vlasca a ja si vychutnávam nádherný zimný súboj. Aj teraz všetko dobre dopadlo a na podložku vynášame ešte o kus väčšieho krásneho šupináča. Ryba je v skvelej forme, dobre zásobená na zimu. Zopár rýchlych fotiek a lúčim sa s ním so slovami: „Dávaj si pozor na rybárov!“ Moja radosť nemá hraníc.
Dnes to bolo doslova luxusné zakončenie sezóny a nádherné pohladenie po duši rybára...
Všetkým vám držím palce v novom roku a prajem veľa úspechov pri vode.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.