Ľubo Loja, majiteľ firmy Lastia
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JANUÁR 2019
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 70
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Kedy a kde sa zrodila tvoja vášeň pre rybolov?
Od detstva som býval pri vode. Môj starý otec mal na starosti okrem iného aj obsluhu spustov na rieke Slatina, a teda aj zavlažovacie kanály. Ryby sme chytali do rúk a do prútených košov, dno rieky nebolo pre množstvo plávajúcich rýb vidieť. Vtedy som mal okolo 6 rokov. Dnes, keď chodím na tieto miesta, premáha ma smútok, keď vidím, v akom stave je dnes táto rieka… Je v nej málo vody a je skoro bez života. Keď som trochu vyrástol, už som mal aj prvú bambusovú udicu. Učil som sa loviť s plavákom a lovil som hlavne nosále, podustvy, mreny. Ďalších desať rokov som chytal iba plávanú. Až o dosť neskoršie prišli priehrady a lov kaprov.
Čo ťa „donútilo“ začať vyrábať vlastné gule? Bola to potreba výroby vlastných nástrah a návnad, čo sa najviac cení, alebo potreba ponúknuť ľuďom, zákazníkom niečo nové, iné?
Profesijne som sa venoval výrobe potravín. To bola tá pravá škola a po 12 rokoch to bol už iba skok k ďalšej výrobe, a to k výrobe boilies. Skúsenosti z výroby potravín som preniesol do zostavovania receptov na výrobu návnad a nástrah pre športový rybolov. V tom období nebolo na našom trhu až tak veľa nástrah. Boilies boli hlavne dovážané z Holandska, mal som k nim veľa výhrad, obsahovali 30 % vody, a preto, samozrejme, aj veľa konzervantov. Kládol som si otázku, prečo mám kupovať vodu za 200 Sk? Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo som sa začal zaoberať myšlienkou výroby boilies.
Určite sa pamätáš na úplne prvé komerčné rolovanie? Aká to bola guľa a čo si pri tom prežíval?
Moje prvé boilies bol sladká, krásne voňajúca, červená - Lesná jahoda, bez podielu rybích múčok, s pridaním mliečnych proteínov, sacharidov. A nemá len vôňu, ale aj chuť lesnej jahody. Priatelia hovorili, že ak nič nechytíme, tak sa aspoň najeme… Dodnes ju vyrábame.
Jedným z vašich bestsellerov je určite Broskyňa‑Chobotnica? Ako vznikla táto kombinácia? Ráno si sa zobudil s myšlienkou tejto kombinácie alebo to bol dlhodobý proces, ktorý nakoniec znamenal malú revolúciu?
Ďalej prišla Chobotnica, Ryba atď. Napadlo mi spojiť samostatne dve zložky do jednej guľôčky a zároveň ich spolu nezmiešať. V tom čase to bola najväčšia výzva, čo sa týka technického riešenia, vyrobiť ovocno‑mäsové boilies, kde ovocná časť pracuje inak ako mäsová. To bude ono! Vyrábali sme už sólo boilies Broskyňu na ovocnom základe a mäsovku Chobotnica. Každá guľôčka samostatne chytala dobre. Čo tak spojiť tieto dve? Prišli ďalšie dni, týždne ladenia receptu a boilies Broskyňa‑chobotnica bolo na svete!
Ako vlastne vzniká tá prvotná idea vytvorenia novej chute, vône? Vzniká myšlienka najprv vo firme, dolaďuje sa s pomocou testerov alebo je to úplne naopak?
Prvotná myšlienka vytvárania nových produktov sa kreuje väčšinou vo firme a niekedy aj dlhými rozhovormi s našimi testermi. Je zaujímavé sledovať rozdielnosť názorov testerov na daný produkt. Dnes sme sa už dostali niekde inde, nie je to len o aróme, čo drvivá väčšina spolupracovníkov pochopila, ale hlavne o práci boilies a jeho použití. Tí, čo pretekajú, chcú niečo iné ako testeri na bežný rybolov a ďalšia skupina ľudí si žiada a hľadá nástrahy na 3 až 4-hodinové vychádzky k vode. Kvôli tomu máme veľké množstvo nástrah a návnad, aby sme uspokojili každého rybára. Ale vždy to ostane v jeho rukách, či to vie využiť alebo nie. Ako príklad uvediem absolvované preteky nášho tímu v Čechách: V roku 2017 sme sa na pretekoch „50 hodín a viac“ umiestnili 2-krát na prvom mieste, jedenkrát na druhom a raz na treťom mieste. Okrem toho náš tím vyhral 4-krát cenu za najťažšiu rybu pretekov. V roku 2018 to bolo 3-krát prvé miesto, 4-krát druhé miesto a raz tretie. Najťažšiu rybu pretekov sme v tomto roku obhájili 2-krát.
Portfólio vašej firmy je čoraz bohatšie, nájdeme tu veľa klasických príchutí a produktov, ale veľmi ma zaujalo boilies „Kráľovský zemiak“. Prosté, jednoduché, efektívne. Prečo sme tu doteraz zemiakové gule nemali? Nebola dostupná technológia alebo ste sa azda myšlienkou ani nezaoberali?Kráľovský zemiak? Ide o jednu z mnohých noviniek, ktoré boli uvedené na trh v roku 2018. Najskôr musí prísť nápad a potom skladanie rôznych komponentov, kým nevznikne to, čo sme od daného produktu očakávali. Ale bez kvalitného „chuťáku“ by to nešlo. Preto požiadavka z našej strany na výrobcu bola dodať zemiakovú kompozíciu, ktorá bude voňať a chutiť po varených zemiakoch v šupke. Myslím si, že to vyšlo. Pri testovaní na to kapry reagovali dobre a na naše prekvapenie aj amur.
Dosť bolo o robote! Prezraď, kam sa vo voľnom čase vyberáš najradšej k vode, akú zvolíš techniku a aká je tvoja „naj“ nástraha z vášho portfólia?
Ako som v úvode písal, začal som ako chlapec na rieke a už viem, že na rieke aj skončím. Osem rokov sa venujem výhradne rieke, a to konkrétne Dunaju. Našiel som tam neskutočný pokoj a energiu, čo táto veľká rieka prináša. A samotný lov? Ten si vyžaduje vo veľkej miere niečo iné, ako na stojatých vodách. Trvalo mi to niekoľko rokov, kým som to pochopil. Konkrétne som hľadal ryby v okrajových častiach rieky, ale to funguje iba za určitých podmienok, ktoré vám rieka vytvorí. Dnes už viem, že to bola chyba. Mimo lovu na položenú používam rád aj lov na feeder. Čo sa týka nástrah, rád používam boilies Jin‑Jang s priemerom 20 mm, špeciálne vybalansované, hlavne v čistej vode a cez deň (presne na to bolo vyvinuté) a na feeder jednoznačne Method pellets a method boilies s priemerom 10 mm. Druhá moja obľúbená nástraha je boilies s priemerom 24 mm s príchuťou Pomaranč‑čokoláda.
Pred rokmi ste rozbehli prívlačový program? Prečo ste ho už dlhšie neoživili?
Prívlač, to je samostatná kapitola. V roku 2019 nastane inovácia a aj iné zmeny s tým, aby v roku 2020 výroba už išla naplno.
Aké sú tvoje osobné a pracovné plány do nového roka?
Čo sa týka plánov do nového roka, mám ešte jednu výrobu mimo rybárčiny, preto najdôležitejšie bude zastabilizovať jednu výrobu s druhou a hlavne, aby sme to časovo zvládli.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.