Z puzdra vyberám dva prúty. Jeden silnejší, univerzálny, vhodný na kapry, s vlascom 0,30 mm a s kŕmidlovou montážou. Druhý prút volím heavy feeder, na cievke je navinutý 0,22 mm vlasec, na ňom malé kŕmidlo so stopkou, krátka spletaná šnúra 0,10 ukončená okrúhlym mustadom strednej veľkosti. Keďže ryby nie sú veľmi pri chuti, tak mám dve možnosti prípravy kŕmnej zmesi. Buď namiešam „super“ zmes, alebo zvolím niečo jednoduché a lacné. Môj skepticizmus zmiešaný s tunajšou náturou prevládne. Vyberám z auta usušený narezaný chlebík, dávam ho do vedra a zalievam vodou z rybníka...
info
Kategória: Feeder
Vyšiel v čísle: OKTÓBER 2011
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 74
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Cesta ubehla rýchlo, ešte posledná zatáčka a už vidno vodu – vodnú nádrž Hubovo. Je polooblačno a pofukuje vetrík.
Len čo som vystúpil pri vode z auta, prichádza kolega na krátky „pokec“. Vraciam mu nájdené veko z kotlíka, ktoré pred mesiacom pri odchode od vody vytriasol z prívesu. Už mu ho nosím dva týždne v aute lebo neviem kedy ho stretnem.
- Tak ako?
- Nič, ani v noci sa im nechcelo.
Začínam byť skeptický. Skoro celý breh je obsadený znudenými kolegami. Ale vzadu je jedno voľné miesto. Zapaľuje sa iskrička nádeje.
Klasika
Z puzdra vyberám dva prúty. Jeden silnejší, univerzálny, vhodný na kapry, s vlascom 0,30 mm a s kŕmidlovou montážou. Druhý prút volím heavy feeder, na cievke je navinutý 0,22 mm vlasec, na ňom malé kŕmidlo so stopkou, krátka spletaná šnúra 0,10 ukončená okrúhlym mustadom strednej veľkosti.
Keďže ryby nie sú veľmi pri chuti, tak mám dve možnosti prípravy kŕmnej zmesi.
Buď namiešam „super“ zmes, alebo zvolím niečo jednoduché a lacné. Môj skepticizmus zmiešaný s tunajšou náturou prevládne. Vyberám z auta usušený narezaný chlebík, dávam ho do vedra a zalievam vodou z rybníka.
Len čo chleba zmäkol, vytláčam z neho vodu, ku chlebovej kaši pridávam vanilkový posilňovač, k tomu suchú kŕmidlovú zmes s medovou príchuťou, rybiu múčku, práškový posilňovač od Mila. Nechám krátko kŕmnu zmes odležať a potom ju ešte vylepšujem strúhankou, aby bola ešte suchšia a trošku viac lepivá. K tomu navyše zrezávam uvarenú kukuricu zo šúľka, tiež zvyšok z kuchyne, rovnako ako suchý chlebík.
Silnejším kaprovým prútom s kŕmidlom predkrmujem lovné miesto. Po prvom nahodení trošku našponujem vlasec a potom zaseknem. Cítim, ako sa montáž vo vode odľahčila, čo znamená, že z kŕmidla sa vyplavilo krmivo. Som rád, lebo pri namiešaní krmiva so základom zo suchého chleba je niekedy problém trafiť „hustotu“.
Asi po siedmich alebo ôsmich kŕmnych nahodeniach už idem chytať naostro. Predpríprava sa práve skončila.
Experiment s domácim dipom
Na jeden prút si na stoper pripravujem zopár zrniek kukurice a jeden tigrí orech. Na druhú montáž dávam tiež kukuricu ale s pufinou. Obidve nástrahy dipujem v podomácky pripravenom medovom dipe. Dip je môj drobný experiment na odskúšanie. Čo keď... Veď sa uvidí po pár hodinovej rybačke. Po namočení nástrah do domáceho dipu mi zostáva už iba dúfať, že sa rybám zapáči rovnako ako osiam, ktoré sa zlietli z celého okolia a začali okupovať fľaštičku s mojím tajomstvom.
Po prvých nahodeniach prichádzajú prvé nesmelé jemné zábery. Ale s pribúdajúcim počtom nahodení rastie aj intenzita záberov. Zasekávam prvú rybu. Z vody vyťahujem karasa striebristého. O chvíľku zdolávam ďalšieho karasa. Sú celkom pekné a zdravé. Po ďalšom nahodení a chvíľke čakania prichádza ďalší záber a špička sa plynule ohýba. Zasekávam a zdolávam kapríka. Asi im chutí medík. Nahadzujem a čakám, opäť prichádza záber s plynulým ohnutím špičky. Zasekávam, začína sa jazda s plynulým ťahom, cítim peknú rybu na druhom konci. Prásk... Aha ho, zobral mi celú montáž a aj pekných zopár metrov vlasca. Vyhral, bojovník.
Zvedavosť mi nedá a na základe minulých skúseností mením nástrahu. Kukuricu nahrádzam 8 mm červenými jahodovými peletami s dierkou. Na gumený stoper navliekam dva kusy peliet a jednu veľkú pufinu. Nástrahu opäť namáčam v mojom dipe. Po nahodení čakám asi 20 minút a je tu záber. Zasekávam a vzápätí zdolávam lieňa dobre cez 30 cm.
A tak to ďalej pokračuje a chytám ďalšie karasy. Zopár ich dávam do sieťky na odfotenie. Aby mi uverili, že som bol pri vode a bude spomienka na nejakú tú šupinu, keď už ryby nebudú brať.
Tajomstvo domáceho dipu
Raz som sa po práci motal v rybárskom obchode. Rozmýšľal som na čo nalákam ryby. A tak som vyberal a kupoval nástrahy a dipy. Tekutý dip, suchý dip... a čo ich tak skombinovať? Super, ak budú rovnaké príchute, tak to musí fungovať. Jeden dip 4 €, druhý 6 €, tretí, štvrtý... ajajaj, to je cena, ak sa to zráta. Doma to nepriznajme!
Hmm, tak skúsim niečo vymyslieť. Alebo niečo namiešať. Niečo jednoduché a potom to odskúšam. Niečo čo máme doma. Áno, veď ryby majú rady jahodové a medové príchute. S jahodami by som si asi neporadil. Ale čo tak odskúšať med? Ten je vhodný, iba škoda, že je taký hustý. Ale nevadí, pomôžem si.
Zobral som neskryštalizovaný med a k tomu začal pomaličky prilievať destilát. Ja som si na prvotné odskúšanie zvolil 40-percentnú hruškovicu. Pomaličky som do medu prilieval pálenku a miešal. Konečný pomer bol asi 1:1. Samozrejme, pomer závisí od toho, aký hustý chceme mať dip. Fantázii sa medze nekladú. Môžeme ho ešte aj okoreniť, alebo jednoducho zmeniť pálenku. Možno aj taká griotka s medom by bola celkom fajn. Alebo čerešňovica, rum?
Tak, rybám na zdravie! A vďaka našim včelárom!
Výroba domáceho dipu:
Zmiešajte med a 40-percentný alkohol. Do medu prilievajte pomaly pálenku. Konečný pomer dipu by mal byť asi 1:1. Môžete pridať aj aromatické korenie. Experimentujte s rôznymi príchuťami alkoholického nápoja. Možno sa vám podarí namiešať niečo naozaj výnimočné!
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.