Zvoní mi telefón, po zdvihnutí počúvam udychčaný hlas kamoša: „Dokelu, zlomil som prút, praskol mi cca 30 cm od špičky!“ Spýtal som sa ho ako to dokázal. Odpovedal, že sa mu to stalo počas zdolávania 160 cm sumca. Dávam dokopy informácie, ale akosi mi kalkulačka nesedí. Takáto ryba, ale ani väčšia, nedokáže zlomiť palicu. Čo sa teda stalo?
info
Kategória: Sumčiarina
Vyšiel v čísle: OKTÓBER 2014
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 88
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 08.09.2016.
Myslím si, že existujú dva hlavné dôvody prečo sa lámu naše prekrásne prúty:
1. Nie vlastnou vinou
2. Vlastnou vinou
Dve kategórie zlomenia prútov
Pod prvú kategóriu by som dával asi všetko, čo je mimo rybolovu. Mne osobne na prút už spadol luster, dostal som defekt na babete a skotúľal sa z hrádze, ale internet skrýva obrovské množstvo ďalších možností, ako si zničiť draho zakúpené prúty v priebehu sekundy. Sem by som ešte dal aj materiálovú chybu výrobku, toto nevieme kontrolovať ale ani vyhnúť sa tomu. Niekoľkokrát som už bol svedkom toho, ako sa tesne pod očkom prút prelomil rovným rezom. Vtedy bolo vidno, že nôžka (očka) bola zle upevnená a pomaly ale isto sa zarezala do karbónu.
A druhá kategória už je to, čo môžeme ovplyvniť aj my! Môžeme loviť z brehu alebo z člna, čo znamená troška iný spôsob zdolávania.
Z brehu rybu zdolávame tak, že v pokojnom stave špička neprejde cez hranicu cca 120-stupňového uhla s vlascom. Najlepšie asi je, keď sa počas priťahovania zastavíme v 90-stupňovom uhle, aby špička bola v pokojnom stave. Kvôli rybe je špička ohnutá, takže tá nás bude klamať, pocit treba mať v rukách. No a tu som videl prasknúť nie jeden vysoko kvalitný výrobok. Dotyčný začal zdolávať rybu, ktorá nebola ani extrémne veľká, ale chcel ju vytiahnuť rýchlo, takže pumpoval rybu vo viac ako 120-stupňovom uhle. Stačil jeden silnejší výpad ryby keď mal svoje náčinie maximálne napnuté a dobrý kus od špičky sa odlomil.
Toto isté sa neraz stáva pod nohami, keď sa ryba dvíha do podberáka so zdvihnutou špičkou. Keď sme sami, tak vtedy si treba povoliť cievku. Ak nám niekto pomáha, tak ak nemusíme, neznižujme uhol medzi vlascom a špičkou prúta. Stačí jedna rýchla otočka a už máme skrátenú verziu nášho krásavca v rukách.
Ukážková situácia ako to nerobiť
Mal som raz aj tú česť vidieť ako môžeme prút zlomiť hneď pri zaseknutí. Chytali sme na pelety na rieke Ebro. Parádny záber, prút sa prekrásne ohýbal v držiaku, keď tam dobehol dotyčný a celou hmotnosťou zasekol. Úchvatnou rýchlosťou aj silou. Náčinie bez problémov vydržalo, kým sa dostala špička nad hlavu, potom sa však nezastavila a dostala sa takmer až do 160-stupňového uhla a vtedy prišiel „výbuch“. Pre mňa ako pozorovateľa to bola ukážková situácia ako to nerobiť, no kolega mal taký menší nervový záchvat.
Takže z brehu si musíme dať pozor pri zaseknutí i počas zdolávania, pomaly držať uhol s vlascom. A pri podoberaní sa netreba ponáhľať keď sme sami. Ak máme spoločnosť, tak tento problém ani nevznikne.
Druhá možnosť je čln. Tu všetko sedí takisto ako pri brehu, ale okrem iného musíme rátať s tým, že ryba nielen chce, ale aj prepláva pod čln. Nemá význam silou-mocou sa držať toho, že keď je môj prút takto ohnutý, tak tá ryba musí vyjsť hore. Tak to nie je, ona si pekne prepláva pod čln, zníži uhol vlasca k prútu a hrdosť je preč. Alebo prereže vlasec na spodku člna.
Ja to robím tak, že keď ide o lepšiu rybu, tak veľmi rýchlo strčím špičku pod vodu. Týmto spôsobom som už zdolával aj tak, že na druhej strane člna sa rybe očividne nepáčilo a hybaj opäť naspäť. A presne takto už polámalo prúty niekoľko chalanov. Ak ide o kapitálnu rybu a je to jedno či je to kapor, sumec, šťuka či hocičo iné, špičku treba dať do vody.
Samozrejme, veľa záleží od akcie udice, ale koniec koncov, ak si pohľadáte testy prútov na nete, tak hore napísaný 90-stupňový uhol je presne tá hranica, z ktorej vychádzajú, a to preto, že toto je optimálne pre náčinie.
Toto je len malá úvaha o tom, ako si môžeme našich krásavcov udržať v rovnakom stave, v akom sme ich brali na vodu.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.