Prichádza jeseň. Pre mnohých rybárov obdobie, na ktoré sa najviac tešia. Určite je to spôsobené minimálne dvoma faktormi – jedným je menšie množstvo rybárov pri brehoch a druhým je ústup vysokých teplôt, ktoré nás sprevádzajú hlavne v letných mesiacoch. A medzi tých nadšencov pre jeseň patrím aj ja!
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: OKTÓBER 2021
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 58
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 29.03.2022.
Jesenný rybolov má určite svoje čaro a neraz práve toto obdobie mimoriadne praje rybárom, čo sa týka úlovkov. Jeseň je charakteristická striedaním teplých a chladnejších dní, avšak v noci teploty už prudko klesajú. Práve ústup letných horúčav mňa osobne mimoriadne teší, lebo mám radšej chladnejšie podnebie ako vysoké teploty. Preto si rybolov počas babieho leta užívam a využívam ešte posledné mesiace, keď je povolený nonstop rybolov.
Na svojich rybárskych výpravách za kaprami vyhľadávam hlavne stojaté vodné plochy. Nebolo to však vždy tak, veď môj otec ma zasvätil a čaro rybolovu som objavil práve na tečúcej vode. V onom období neboli ešte vôbec smartfóny, internet bol pre nás len v plienkach a už vonkoncom sme nepoznali terajšie sociálne siete. Preto si rád na to obdobie spomeniem aj teraz, veď vlastné objavovanie tajov rybolovu bolo fascinujúce, aj keď niekedy frustrujúce. Už vtedy ma však situácia na brehoch – mám na mysli znižujúce sa porozumenie, absentujúca kolegialita k ostatným rybárom a v neposlednom rade až ignorantský prístup k prírode a rybám v mojom okolí – postupne dostali od brehov našich riek.
Takýto vysávač dokáže obavy o neprimeranej veľkosti nástrahy rýchlo rozptýliť.
Náš prvý revír CHaP
Práve v tomto období sa v mojej MO SRZ progresívne rozhodli, medzi prvými na Slovensku, vyčleniť jeden rybník s režimom „chyť a pusť“. Vôbec to nebolo jednoduché rozhodnutie a sprevádzali ho mnohé kontroverzie a náročne diskusie, ale stálo to za to. Mňa osobne to rozhodnutie veľmi tešilo a vzhľadom na to, že pre drvivú väčšinu domácich rybárov sa z toho stal nezaujímavý revír, mohol som si nerušene vychutnávať rybolov na približne 25-hektárovom rybníku takmer sám. Tu niekde sa začal tvoriť môj pozitívny vzťah so stojatými vodnými plochami a zostalo mi to až doteraz – hoci som mal veľakrát nutkanie vybrať sa opäť na tečúcu vodu. Z rôznych dôvodov by som jej však nedokázal venovať toľko času, koľko by si zaslúžila.
Na spomenutom revíre som nachytal svojich prvých väčších domácich mohykánov, ktorých som s radosťou po zdolaní následne pustil opäť do ich domova, čo bolo vtedy dosť nepochopiteľné pre mnohých domácich rybárov. Aj po viacerých desaťročiach sa s týmto nepochopením stretávam, ale som rád, že pokračuje zvyšujúci sa trend rybárov uplatňujúcich štýl „chyť a pusť“. Na danom štrkovisku som chytal počas celého roka a aj napriek tomu, že som mal úlovky celý rok, moje trofejnejšie ryby boli ulovené zväčšia na jeseň. Čím to môže byť spôsobené?
Orezanie štruktúry boilies, pridanie naplneného PVA a použitie dipu výrazne zatraktívnia ponúkanú nástrahu.
Prečo práve na jeseň
Počasie dokáže veľmi vplývať na chovanie rýb a hlavne na ich prijímanie potravy. Na jeseň s postupným ochladzovaním vody klesá množstvo prirodzenej potravy pre ne. Ryby si inštinktívne hľadajú potravu a chystajú sa na prekonanie zimného obdobia tým, že si začínajú ukladať tuk. Chladnejšie dni spôsobujú ich väčšiu chuť do hľadania potravy na zimné obdobie, a preto je nesporné, že už len tento samotný fakt nahráva jesennému rybolovu. Zvyšuje sa pravdepodobnosť, že si svoju kapitálnu rybu ulovíme v tomto období aj my, veď mnoho rybárov sa môže popýšiť zdolanými trofejnými rybami práve z tohto obdobia.
Viem, že nielen ja považujem jeseň za najkrajšie obdobie na rybačku. Okrem ubúdajúceho náporu a stretávania menšieho počtu ľudí na našich obľúbených revíroch, znižuje sa totiž aj z toho plynúci ruch na brehoch. Rybolov si tak dokážeme vychutnať s oveľa väčším pokojom ako počas hlavnej dovolenkovej sezóny. Ak sledujeme okolitú prírodu, uvedomíme si, že krásne jesenné farby nám skrášľujú nielen okolie miesta, ale už aj úlovky bývajú často pekne sfarbené. Jeseň je výrazne špecifická pre rybolov aj tým, že podmienky na začiatku jesene a na jej konci bývajú veľmi rozdielne. Na začiatku sa voda iba mierne ochladzuje a slnečné dni sa začínajú skracovať. Na konci jesene nás už ale môžu privítať prvé mrazy alebo aj sneh. A práve táto rozdielnosť nás núti meniť aj prístup k rybolovu v tomto konkrétnom ročnom období.
Na svojich jesenných výpravách používam priebežné montáže a olová Stealth - Gripper alebo Flat vo veľkostiach 99 g – 142 g.
Rybám rastie apetít
Plytké miesta vo vode chladnú oveľa rýchlejšie ako hlboké a vzhľadom na nočné chladné počasie v priebehu jesene, vznikajú tu oveľa väčšie teplotné výkyvy. Tento efekt má pozitívny vplyv na ryby a ich chuť do jedla, veď v prehriatej letnej vode boli často neaktívne. V chladnom počasí sa ryby okrem toho vracajú stravovať sa na dno, kde sú tieto teplotné výkyvy menšie, ba až žiadne. Stáva sa už pravidlom, že príjemné denné počasie vydrží takmer až do polovice októbra a babie leto je navyše v porovnaní s extrémnymi letnými horúčavami oveľa vyrovnanejšie. Voda síce ešte chladne cez deň pomalšie, ale nočné chladné podnebie tento proces môže značne urýchliť. Neprajeme si to, ale môže nastať aj situácia, že k nám zima zavíta skôr, ako by sme si želali.
Tým, že je nižší nápor na vodnú plochu, zvyšuje sa šanca na ulovenie kapitálneho jedinca aj počas krátkej rybačky. A to nie je vôbec potrebné chodiť na viac dní a len na „známe a populárne“ domáce alebo zahraničné vodné plochy, ktoré sa cez sociálne siete dostávajú výrazne do popredia. Totiž aj na našich menej „známych“ revíroch je priestor na ulovenie trofejnej ryby práve v tomto jesennom počasí.
Boilies s príchuťou Crazy Liver v kombinácii s pop- up rovnakej príchute je na jeseň veľkým lákadlom.
Vyhľadávam chladnejšie noci
Svoje jesenné potulky za kaprami sa snažím začínať až večerným príchodom na lovné miesto, najlepšie počas pracovného týždňa. Využívam situácie, keď – ak vôbec sú rybári na danom revíri – väčšinou sa už balia, a tak mám väčšie možnosti pri rozkladaní. Zároveň si dokážem týmto prístupom konkrétne lovné miesto udržať aj počas nasledujúceho dňa či dní. Nie každý rybár totiž má rád chladné noci a nie každý má možnosti a chuť nocovať pri nižších teplotách. Tí, ktorí ma osobne poznajú, vedia, že ja práve naopak tieto chladnejšie noci vyhľadávam.
Keď máte plnú vaničku a neviete sa vynadívať na krásne jesenné sfarbenie kapra.
Receptúry a dávkovanie nástrah a kŕmenia
Na krátku, jednodňovú jesennú rybačku nepoužívam veľké dávky kŕmenia. Skôr sa snažím vybrať také dávkovanie a príchute kŕmenej zmesi, z ktorej stačí aj málo na to, aby som vzbudil pozornosť objemných kaprov. Aj vzhľadom na zásobovanie sa kaprov na zimu, ako nástrahy si vyberám väčšinou mäsové a korenisté príchute. Tieto príchute dokážu prilákať ryby k háčiku aj z veľkej diaľky. Napriek tomu, že aj samotné nástrahy bývajú samy osebe veľmi aromatické a žiaduce, vznikajú však aj tak situácie, keď to napostačuje. V prípade viacdňových výprav môže byť dávkovanie krmiva väčšie na jednom mieste, a tak sa stane aróma takou koncentrovanou, že ryby si nástrahu jednoducho nevšimnú. Vtedy sa snažím záujem rýb o samotnú nástrahu prebudiť výraznejšou arómou, ktorá odlíši nástrahu od okolitého krmiva a zameria pozornosť rýb na našu montáž.
V týchto prípadoch zvyšujem atraktivitu nástrah nielen klasickými dipmi Rapid, ale aj čistými arómami, t. j. esenciami Rapid Flavours. K samotnej nástrahe zvyknem používať PVA pančuchy, ktoré sa snažím naplniť rozpadávajúcimi sa peletami. Ako alternatívu používam aj podrvené boilies, ktoré následne prelejem tekutou potravou alebo dipom. Veľkosť nástrahy zohráva tiež významnú úlohu, avšak to, aká veľkosť nástrahy je vhodná na danej vodnej ploche, závisí od konkrétnych podmienok. Sú revíry, kde malé nástrahy fungujú dobre celoročne a nie je potrebné vykonávať selekciu rýb ani na jeseň. Ja však skôr preferujem väčšiu kombináciu nástrahy a tým aj väčšiu selekciu rýb. Používam klasické 24 mm alebo 20 mm boilies v dvojkombinácii na panáčika alebo s pop‑up menšej veľkosti, pričom sa snažím nástrahy okrem toho zatraktívniť aj orezaním do menšieho nepravidelného tvaru. Veď práve orezanie nástrahy môže zafungovať preto, že tvrdý a zaschnutý povrch boilies narušíme a boilies tak dokáže lepšie vypúšťať atraktívne látky do okolia a lepšie vábiť ryby. Veľmi vhodné na kratšiu rybačku sú aj rozpustné boilies, napr. tohtoročné novinky z radu Platinum ProActive, ktoré u mňa majú nezameniteľné miesto.
Výnimka čo potvrdzuje pravidlo – nočný šupináč
a prvý 10 kg kapor výpravy.
Som opäť na rybách
Počas písania týchto riadkov som na svojej ďalšej rybárskej výprave, kde sa snažím prekabátiť prvé jesenné kapry. Nepodarilo sa mi skombinovať ideálne počasie s mojimi povinnosťami a vybratým časom stráveným na rybách. Vybral som sa na ryby vo veľmi nevľúdnom počasí so silným vetrom, ale napriek takémuto nočnému vetru mi situácia vôbec neprekážala, veď som opäť na rybách. Toto počasie síce odohnalo z brehov veľké množstvo rybárov, ale ja som vytrval. Výjazd som okrem iného bral aj ako prípravu na ďalšie viacdňové rybárske preteky, na ktoré sa chystám koncom októbra.
Ďakujem za úžasný súboj
a verím, že sa znovu stretneme.
V praxi na vode odskúšané…
Práve na túto krátku výpravu som už zvolil nástrahy, ktorých parametre vhodne sedia na jesenný rybolov. Jedna z nich bola moja osvedčená mäsová príchuť Crazy Liver, ktorá je účinná, selektívna a predovšetkým maximálne pečeňová. Obsahuje totiž vysoký podiel suchých aj tekutých pečeňových extraktov s prídavkom čerstvej bravčovej pečene. Ako druhá bola ProActive B17, ktorej základ tvoria rybie múčky, doplnené výraznou porciou krillu a kreviet. Pri rozpúšťaní je chuť spočiatku veľmi sladká a následne prechádza v silne pálivú. Intenzívna aróma morských komponentov a korenených výťažkov je dokreslená miernym nádychom ovocného mixu vybraných bobuľovín.
Moja voľba sa ukázala ako správna a vôbec mi neprekážalo, že som sa v noci nevyspal. Pravdepodobne sa mi podarilo natrafiť na skupinku spoločne kŕmiacich sa kaprov, starších dorastencov. V priebehu noci sa mi totiž striedavo darilo ťahať šupináčov z oboch kŕmnych miest s hmotnosťou okolo 10 kg. A ako zvyknú tvrdiť Murphyho zákony, že „výnimka potvrdzuje pravidlo“, podarilo sa mi zdolať iba jedného krajšieho kapra nad 10+. Neplánoval som meniť v noci nič na montáži, keďže som to naozaj bral ako prípravu na súťaž, kde sa táto váhová kategória bude bodovať. Ráno som však jednu montáž pripravil na selekciu z jedného kŕmneho miesta. Väčšinou použijem jednoduchú metódu a predĺžim ešte viac priestor pod háčikom a použijem aj väčšie priemery nástrah. V tomto prípade som použil kombináciu 24 mm boilies Crazy Liver s 18 mm popkou identickej príchute. Táto selekcia sa ukázala ako úspešná a počas dňa sa mi podarilo
zdolať zopár pekných šupináčov aj vysoko nad 10+.
Vždy mám veľkú radosť, keď dokážem dostať do podberáka takúto krásnu a hlavne zdravú rybu.
Rybárska jeseň uzatvára sezónu
Počas výpravy som sa pristihol pri tom, že tak ako po iné roky, aj teraz sa už začínam medzi jednotlivými zábermi obzerať späť za takmer ukončenou sezónou. Chytám síce celoročne, ale práve počas pokojnejších jesenných dní a nocí dokážem najvhodnejšie začať analyzovať a rozmýšľať nad tým, čo ostane zachované a čo skúsim v budúcom roku zmeniť. Krátke dni a chladné noci ma vždy k tomu vyslovene nabádajú a pre mňa je pobyt v jesennej prírode úžasným zážitkom. Hoci sa blíži zima a viem, že aj počas zimných mesiacov pôjdem na rybárske výpravy, jesenné potulky za kaprami si vychutnávam z celého rybárskeho roka najviac. Skúste si užiť tie neopakovateľné chvíle aj vy a vychutnajte si naplno rybársku jeseň…
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.