Ako pripraviť jednoduché kari z tresky.
nezadaný
23.10.2013 (11/2013)
0
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: NOVEMBER 2013
Počet strán v magazíne: 1
Od strany: 93
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ingrediencie:
(4 porcie)
- 5 lyžíc olivového oleja
- 4 x 250 g tresky
- 2 lyžičky horčičných semienok
- 3 čerstvé čili papričky, zbavené semienok a jemne nasekané
- 3 lyžičky červenej kari pasty
- 2 kúsky čerstvého zázvoru, veľké asi ako palec, olúpané a nastrúhané
- 3 cibule, olúpané a nasekané
- 1 lyžička sušeného mletého čili
- 1 lyžička kurkumy
- 6 až 10 paradajok, záleží odveľkosti, olúpané a nasekané
- 400 ml kokosového mlieka
- 2 hrste mrazeného špenátu
- soľ
Postup:
Vo woku (alebo vo veľkej a vysokej panvici) si rozohrejte olivový olej, nasypte doňho horčičné semienka. Počkajte, kým semienka popraskajú. Spoznáte to ľahko, pretože budú doslova „vyskakovať“ z panvice. Ja to riešim tak, že panvicu na chvíľu zakryjem pokrývkou a dám dole z ohňa. Po chvíli pridajte čerstvé čili papričky, kari pastu a zázvor. Zamiešajte a pár minút smažte. Následne pridajte cibuľu a smažte do mäkka, do zlatista. Potom prisypte práškové čili a kurkumu. Tá dodá celému jedlu nádhernú farbu. Množstvo čili si rozhodnite sami, aké ostré chcete kari mať. Teraz je vhodný čas pridať do panvice nasekané paradajky. Znovu pár minút povarte a prilejte 1 dcl vody a 400 ml kokosového mlieka. Pomaly varte 5 minút, kým nebude zmes hustá ako smotana. Keď zmes zhustne, pridajte kúsky tresky nakrájané na kocky, cca s rozmermi 3 x 3 cm. Tresku pred vložením osoľte. Varte 6 až 8 minút. Na záver pridajte špenátové listy a ak je potrebné, ešte dosoľte.
Ako prílohu odporúčam ryžu.
Odkaz autora receptu:
Ako už sám názov napovedá, tento recept zvládne naozaj každý! Inšpiráciu som našiel v kuchárskej knihe slávneho Jamieho Olivera „Šéfkuchár bez čapice“. Príprava je jednoduchá, len niektoré ingrediencie som nahradil tak, aby sa dali ľahko kúpiť aj v našich obchodoch. Tým mám hlavne na mysli kari listy, ktoré u nás naozaj ťažko zohnať, ak vôbec. Ako náhrada však veľmi dobre poslúži kari pasta, napríklad RED CURRY od Exotic Food.
Mám rád, keď si všetky prísady pripravím pred samotným varením, hlavne ide o nasekanie cibule alebo olúpanie paradajok. Potom budete mať kari hotové za 20 minút! Dobrú chuť.
Václav Liška,
Nové město nad Metují
Stiahnuť článok v PDF formáte.