Partikle rôzneho druhu, pripravené na zakrmovanie budú vďaka predchádzajúcemu namáčaniu ľahšie stráviteľné a zároveň aj mnohokrát chutnejšie, pretože sa oleje a chuťové látky obsiahnuté v jednotlivých zrnkách, dokážu ľahšie uvoľňovať.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: NOVEMBER 2015
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 44
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 08.09.2016.
Takáto úprava však má aj svoju nevýhodu, a to v prvom rade tú, že sa doba trvanlivosti namáčaných, resp. tepelne upravených zŕn výrazne skráti – a tu sa nám ponúka skvelé riešenie, ktorým je konzervácia.
Jednoznačné: musí sa konzervovať!
V prípade partiklov som čelil dvom stálym problémom. V prvom prípade, uvarený partikel často skysol ešte pred samotnou rybačkou – hoci táto skutočnosť sama o sebe ešte nepredstavuje taký veľký problém, veď kapry obilniny milujú aj v takomto stave. V druhom prípade, na konci aktuálnej výpravy som sa zakaždým musel zbaviť nespotrebovaného krmiva, nakoľko som buď nemal dostatok miesta v mrazničke, alebo samotné zrnká už natoľko skysli, že ma obchádzala nevoľnosť už aj pri pohľade na tú nechutnú masu, o neznesiteľnom pachu už ani nehovoriac. Úloha teda bola jednoznačná: musí sa konzervovať! Pomocou priložených fotografií vám priblížim, ako je možné pripraviť dokonale konzervovanú partiklovú zmes, ktorá si svoju čerstvosť zachová hoci aj niekoľko mesiacov. Takto pripravené krmivá, mi už neraz dokázali zachrániť kožu.
Z čerstvého partiklu sa môžeme tešiť aj niekoľko mesiacov po ich príprave. Rybár spotrebuje vždy toľko, koľko práve potrebuje a na konci rybačky nemusí zahadzovať prebytočné množstvo.
Dokážeme robiť hotové zázraky
Ako nástraha – vo väčšine prípadov – do úvahy prichádza iba boilies, resp. plávajúca guľôčka, no a spomedzi bežne používaných partiklov jedine tigrí orech, avšak na zakrmovanie, pravidelne používam aj ďalšie druhy obilnín. Na vodách zamorených sumčekmi americkými, namiesto boilies už zakrmujem výlučne iba so zmesou tigráča a kukurice, veď v opačnom prípade by to bolo zbytočné plytvanie peniazmi.
Tomuto nádhernému šupináčovi, sa stala „osudovou“ jediná 16 mm guľôčka Zadravec Hemp (konope). Ako návnadu som použil 7 ks rozpolených boilies a asi 250 g mikropartiklu pripraveného podľa vyššie opísaného receptu.
Na dobre zarybňovaných revíroch, kde na udržanie rýb na lovnom mieste potrebujeme obrovské množstvo krmiva, vnadením zvyčajne s mixom boilies a partiklu, v pomere asi 20 % boilies a 80 % partiklovej zmesi, nakoľko zakrmovanie výlučne iba s boilies, by bolo finančne mimoriadne nákladné. Na jazerách, kde so zábermi rýb môžem rátať zriedkavejšie a boilies patrí medzi menej používané nástrahy, väčšiu časť môjho krmiva taktiež tvorí partiklová zmes. Na vodách so silným rybárskym tlakom používam nasekaný tigrí orech a drobný partikel, ktorý je dostupný vo všetkých predajniach krmív pre vtáky (papagáje). S kombináciou týchto a hŕstkou kvalitných boilies dokážeme robiť hotové zázraky. Prednosťou partiklov je to, že s nimi dokážeme pomerne lacno prevnadiť hoci aj veľkú plochu, pričom chutné maškrty, našich šupinatých priateľov doslova privádzajú do ošiaľu a bezhlavo sa vrhnú na bohato prestretý stôl. V dôsledku tohto javu zosilnie v kaproch závisť o potravu, budú tak menej obozretné, a tým pádom aj ľahšie uloviteľné. Tento efekt, v angličtine poznajú pod názvom preoccupation.
POSTUP KONZERVOVANIA PARTIKLU
1. V prípade obilnín ako repka, proso, pšenica, konope alebo podobné, do silného igelitového vrecka, ktorého hrúbka steny by mala byť aspoň 100 my (0,1 mm) – sú dostupné v lepších predajniach baliacich potrieb – naberiem zhruba 500 g partiklu.
2. V prípade mikro partiklov nepoužívam žiadne arómy alebo podobné prísady, veď tieto obilniny už samy o sebe obsahujú veľké množstvo éterických olejov, ktoré ryby doslova zbožňujú – 500 gramov zasáčkovaného partiklu zalejem so 600 ml horúcej vody.
3. Jednoduchá, na trhu bežne dostupná zváračka fólií je úplne postačujúca na to, aby sme vrecúško vzduchotesne uzatvorili. Pri použití jednoduchších nástrojov, tento úkon je účelné vykonať dvakrát.
4. Roh uzavretého (zataveného) vrecka odstrihneme, aby horúca para mala kade uniknúť.
5. Teraz celý balíček vložím do mikrovlnky a v závislosti od výkonu prístroja, zabalený partikel nechám variť max. 5 minút na najvyššom stupni. Celý proces pozorne sledujem, a keď voda v zatavenom vrecku začne vrieť, balíček vyberiem z mikrovlnky. POZOR! aby ste sa náhodou nepopálili, cez malý otvor totiž vychádza horúca para s teplotou 100 °C.
6. Ďalší krok: z vrecka čo najdôkladnejšie vytlačím vzduch a drobnučký otvor zatavím.
7. Čerstvo zatavené vrecko na niekoľko sekúnd vložíme späť do mikrovlnky, buďme pritom na pozore, lebo keď sa vrecko začne nadúvať, okamžite ho treba vybrať a vložiť do chladiacej tašky (bez chladiacej vložky). Teraz sme celý balíček pasterizovali (tepelne sterilizovali) a vrecúško sa začne pomaly sťahovať. Čím pomalšie sa vychladzuje, tým lepší výsledok dosiahneme, práve z toho dôvodu používam chladiacu tašku. Na horúcich zrnkách sa baktérie už nedokážu rozmnožovať, celý balík je vzduchotesne uzavretý, teda dokonale konzervovaný.
OCHUCOVANIE TIGRIEHO ORECHA
1. Tigrí orech je každopádne nutné namočiť a následne uvariť. Ja osobne to robím nasledovne: 3 kg tigrieho orechu zamiešam s 200 g štipľavej papriky Erős Pista, 200 g cukru a 300 ml melasy.
2. Melasa je na trhu dostupná aj v ochutenej aj prirodzenej forme. Melasa s príchuťou slivky je výborná najmä v jarnom a jesennom období.
3. Do nádoby pridáme toľko horúcej vody, aby siahala zhruba 5 cm nad zrnká tigrieho orecha a všetko dôkladne premiešame. Na teplom mieste necháme odstáť 24 hodín, obsah nádoby občas premiešame.
4. Po uplynutí 24 hodín, tigrí orech na miernom ohni varíme približne 1 hodinu.
5. Uvarený, ešte horúci partikel, pomocou naberačky nadávkujem do pripravených vreciek a to tak, že si pripravujem 500 – 700 g ťažké balíčky.
6. Na konci tohto úkonu ešte ku každej dávke pridám jednu naberačku šťavy, v ktorej sa oriešky varili. Teraz zopakujem všetky procesy, ktoré znázorňujú fotky od č. 3 až po č. 7. pri konzervovaní.
OCHUCOVANIE CÍCERU
1. Cícer, fazuľu, javorové semienka alebo podobný partikel pripravujem rovnako ako tigrí orech, tieto však stačí namáčať 12 hodín a variť pol hodinu. Cícer sa dá veľmi dobre ochucovať a dofarbovať. Melasa skoro pri každej obilnine patrí medzi moje najobľúbenejšie prísady, nakoľko je mimoriadne sladká a bohatá na aminokyseliny a prírodný betaín.
2. K 1 kg cíceru aj v tomto prípade pridám 100 ml melasy a horúca voda by mala rovnako siahať asi 5 cm nad zaliate zrnká. V prípade, že namáčaný partikel nasiakne túto sladkú šťavu, stále je potrebné pridať toľko vody, aby danú obilninu zakryla.
3. Arómy pridávame podľa chuti, avšak aj v tomto prípade platí príslovie, „menej je niekedy viac“, veď 2 ml arómy, sú vo väčšine prípadov bohato postačujúce na ochutenie 2 kg partiklu.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.