Tigrí orech už ani v našich podmienkach nie je návnadou a nástrahou, ktorú by rybári nepoznali. Práve naopak, je možno vidieť stále viac a viac rybárov, ktorí do svojho arzenálu doplnili aj tigrí orech. Spolu s boilies, peletami a iným partiklom tak máme k dispozícii výbornú kombináciu návnad a nástrah, kde pri správnej kombinácii a vhodnom použití, dosiahneme želané úspechy.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: NOVEMBER 2017
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 86
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 28.04.2018.
Príprava tigrieho orecha
1. Tigrí orech už dnes ponúka viacero firiem vopred pripravený, ktorý je vhodný na okamžité použitie. Ja sám však častejšie volím suchý tigrí orech, ktorého prípravu viem ovplyvňovať pridaním rôznych surovín. Správna príprava tigrieho orecha si vyžaduje čas a môže trvať aj 3 dni. Na začiatku suchý orech nasypem do hrnca, v ktorom ho aj neskôr budeme variť a zalejem vriacou vodou. Takto zaliaty orech necháme 1 až 2 dni stáť. Orech do seba vpije podstatnú časť vody, je preto dôležité ho stále kontrolovať a v prípade potreby trochu vody aj doliať. Každopádne však takto zaliaty orech ešte nie je dokončený, čo vidieť aj na jeho tvare.
2. Ďalším krokom je pred varením pridať cukor. Okrem cukru však môžeme použiť aj iné sladidlá alebo napr. melasu.
3. Keďže tigrí orech môžu používať aj iní rybári loviaci v mojom okolí, snažím sa o to, aby tigrí orech, čo ja používam, bol niečím iný, špecifický. Na dochutenie, resp. na zatraktívnenie, môžeme použiť napr. rôzne typy korenín. Jednou z variant je čili. Môžeme však voľne experimentovať a môže byť aj celá škorica, vanilkové struky, aníz, med, atď.
4. Na drobno nasekané čili zvýrazní tigrí orech a aj celý nálev, v ktorom sa orech nachádza.
5. Tigrí orech, cukor a čili. Pripravené na varenie. Práve kvôli tomu, že sme mali orech už zaliaty vriacou vodou, ho nemusíme príliš dlho variť. Stačí približne 30 minút na miernom ohni.
Okrem korenín môžeme pridať aj tekuté potravy, boostre alebo čisté esencie. Takto ochutený orech bude iný ako používajú ostatní rybári, a my sa tak môžeme odlíšiť a vytvoriť si svoj vlastný a špecifický orech. Tekuté potravy, boostre alebo esencie nepridávam počas varenia, aby sa zbytočne neznehodnotili. Pridám ich až vo fáze, keď mám orech už uvarený. Takto pripravený tigrí orech môžeme okamžite použiť na najbližšej rybačke. Je možné nechať orech aj vo vedre, napr. na chladnom mieste a použiť ho až o niekoľko dní alebo týždňov. Ak však nemáme možnosti na takéto skladovanie, alebo sa obávame toho, aby sa zápach orechu nešíril, je možné orech aj zamraziť. V prípad umiestnenie orecha do mrazničky sa snažím o to, aby som uschoval aj tekutinu, v ktorej sa orech varil. Preto sú dobré aj silnejšie vrecká, kde je možné naliať aj tekutinu. Ak sa obávame vytečenia, stačí tekutinu zamraziť v plastovej fľaši.
Nakladaný tigrí orech
1. Ďalšou možnosťou, ako si pripraviť tigrí orech, je vytvoriť si vlastný nakladaný. Klasicky uvarený orech naplním do skiel. Priamo do skla môžeme opäť pridať tekuté potravy, boostre, esencie. Výhodou esencií je, že môžeme tigrí orech pripraviť presne podľa druhu boilies, s ktorým budeme chytať. Aj v tomto prípade sa experimentovaniu medze nekladú.
2. Orech je naplnený v sklách a poriadne zatvorený vekom. Je dôležité, aby vám uzáver pevne sadol. Následne sklá vložíme do väčšieho hrnca a to tak, aby voda siahala maximálne do ¾ skla. Stačí nám mierny oheň a doba vrenia približne 15 až 20 minút.
3. Po vybraní z hrnca je vhodné sklá zabaliť napr. do deky, aby proces chladnutia nebol príliš rýchly a aby veká dobre chytili. Po vychladnutí tak máme vlastný, nakladaný tigrí orech, ktorý môžeme ľubovoľne dlho skladovať a použiť vždy vtedy, keď to budeme potrebovať.
Použitie tigrieho orecha
1. Správne pripravený tigrí orech rozvinie svoju silu po niekoľkých dňoch, keď sa nálev zmení na hustú slizovitú tekutinu, ktorá je plná ingrediencií použitých počas varenia, ako aj prírodných cukrov, ktoré orech zo seba vypustil.
2. Nespornou výhodou tigrieho orecha je jeho univerzálnosť. Použiť ho tak môžeme s rôznymi typmi inej návnady, a to bez ohľadu na to, či ide o sladké alebo mäsovo-rybacie príchute. Osobne rád používam orech ako jednu zo zložiek, spolu s boilies a peletami. Jednou z mojich osvedčených kombinácie je tigrí orech, boilies ľadová vanilka, kukuričný Fish Activ boilies, vanilkové a kukuričné pelety rôznych priemerov. Takáto kombinácia mi zároveň dáva mnoho možností na voľbu nástrahy.
3. Tigrí orech je nielen dobrou návnadou, ale efektívne ho môžeme používať aj ako nástrahu. Samotná montáž pritom nemusí byť ničím výnimočná. Kombináciu háčika Super Kurv veľkosti 6, stuženej šnúrky q-strip a vlasového rovnátka, používam pri love na boilies ako aj pri tigrom orechu. Tigrí orech ako nástrahu však ešte môžeme zatraktívniť a odľahčiť napr. pomocou plastovej kukurice, ktorú mám celú dobu naloženú v dipe alebo aróme. Keďže sa tigrí orech nastražený na háčiku bude vo vode správať inak ako voľná návnada, faktor odľahčenia je z môjho pohľadu dôležitý.
4. Príprava tigrieho orecha má iba niekoľko základných pravidiel. Inak sa však experimentovaniu žiadne medze nekladú. Moje postupy nech pre vás teda slúžia ako inšpirácia. Pamätajte, že sú to práve drobnosti a predpríprava doma, ktorá môže zabezpečiť, že sa najbližšie budete tešiť z pekného úlovku.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.