Návnady a osobitne nástrahy patria pre väčšinu rybárov ku kľúčovým faktorom, ktoré berú do úvahy pri každej vychádzke k vode. Ani sa niet čo čudovať, že návnadám a nástrahám prisudzujeme taký veľký význam, že s konkrétnou značkou sa stotožníme do takej miery, že výrobky iných firiem ani nepoužívame.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: NOVEMBER 2021
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 8
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 28.04.2022.
Mojím cieľom nie je polemizovať a preferovať konkrétne značky či firmy. Je výhradným a slobodným rozhodnutím každého rybára zvoliť si to, čomu plne dôveruje, s čím sa vie stotožniť a s čím má sám vo vlastnej rybárskej praxi dlhodobé dobré skúsenosti.
Veľa alebo málo
Môj osobný postoj k preferencii návnad a nástrah je dlhodobo známy. O tomto to teda nebude. Myšlienka, ktorou by som začal, týka sa skôr prístupu k voľbe návnad a nástrah. Za posledné roky sa v mojom prípade striedali dve, takpovediac, protichodné tendencie výberu návnad a nástrah.
Prvá tendencia sa týkala obdobia, keď som chcel vyskúšať najrozličnejšie príchute, rôzne typy a verzie návnad, plávajúce nástrahy vo všetkých farbách, neutrálne
vyvážené balanc nástrahy, boilies na kŕmenie s rôznymi príchuťami, partikle, boostre, dipy, tekuté potravy, arómy na ochucovanie nástrah, esenciálne oleje, a tak ďalej. Zrejme som vymenoval takmer všetko, čo je vo svete návnad a nástrah dnes bežne dostupné. A takto to potom v mojom prípade aj dopadlo, že som k vode nosieval so sebou množstvo rôznych krabičiek a vrecúšok, pričom bolo jasné, že vyskúšať všetky tieto verzie nebude ani reálne možné. Na svoju pomyselnú obhajobu musím však poznamenať, že som nikdy neskĺzal do nepremysleného striedania a výmeny príchutí a taktiky lovu len preto, že som mal až príliš veľa možností na výber.
Druhá tendencia sa spájala s obdobím racionalizácie, keď som mal snahu zjednodušovať vlastný prístup k voľbe návnad a nástrah. Zjednodušovaním v tomto prípade mám na mysli výber iba niekoľko málo druhov boilies, ktoré som so sebou k vode
Tekuté jadro boilies ako ďalší zaujímavý a inovatívny pokrok
v technike výroby návnad a nástrah.
brával počas celého roka. Veril som, že kŕmenie mám zložené takým spôsobom, že tomu môžem dôverovať a prípadné experimenty sa zúžili len na voľbu plávajúcej nástrahy alebo nástrahy na dno. Žiadne dipy, žiadne boostre, prípadne iba jedna tekutá potrava, ktorou som boilies zalieval niekoľko dní ešte pred samotným lovom.
Ak by ste vari na tomto mieste čakali nejaké rozuzlenie alebo výsledné železné pravidlo, tak vás zrejme sklamem. Ani dnes nemôžem tvrdiť, že jeden alebo druhý zo spomenutých prístupov je ten správny. Beriem ich ako prirodzené vývojové tendencie rybára, ktoré sa striedajú a niekedy aj prelínajú. Mať klapky na očiach a nevidieť iné možnosti alebo príležitosti, to by k efektívnemu rybolovu asi veľmi neprispelo. Naopak, nevedieť sa vyznať v spleti priveľkého počtu rôznych druhov a tipov návnad a nástrah nás môže paradoxne limitovať a priviesť k nerozhodnosti.
Prvá verzia
Na základe môjho aktívnejšieho prístupu k spolupráci v rámci rybárskeho trhu som po niekoľko rokov navštevoval rôzne rybárske výstavy a tiež som mal možnosť nahliadnuť za oponu výroby návnad a nástrah. A tak som sledoval nové, pravidelne a každoročne sa opakujúce novinky, ktoré – ohliadnuc sa spätne – boli niekedy viac a inokedy menej úspešné. Vo všeobecnosti som však novinky v oblasti návnad a nástrah vnímal nielen ako nevyhnutnosť, ktorú si trh žiada, ale aj ako pozitívny faktor, ktorý môže viesť k inováciám a ktorý nás posúva stále o nejaký kúsok dopredu. Nemožno si namýšľať, ak sme raz pred dvadsiatimi rokmi vymysleli nejaké návnady a nástrahy, že by stačilo ich v nezmennej podobe používať dodnes. Rokmi sa totižto menili suroviny, niektoré pribúdali, iné sa zase ukázali byť dlhodobo neudržateľné a z trhu jednoducho vymizli. Technológia výroby návnad a nástrah sa takisto rokmi vyvíjala a zdokonaľovala.
Voľná návnada kombinujúca dva druhy, ale vzájomne sa dobre dopĺňajúcich boilies.
Pamätám si, ako som po prvýkrát pred niekoľkými rokmi zazrel prototyp boilies Nutriga, ktoré bolo vnútri naplnené tekutinou. Musím sa priznať, že v tom čase to vo mne vyvolalo mierny úškrn. Čo to zase bude?! – myslel som si. Len aby to vo vode vydržalo! Polemizoval som… S tým, čo mám, som spokojný a ďalšie nástrahy mi asi ani netreba, pochyboval som. Prvé prototypy, ktoré ešte neboli dokonale okrúhle, detailne dotiahnuté a dokončené, som akosi pomyselne vypustil z hlavy a považoval ich za síce pekný pokus, avšak ešte ďaleko do finálneho produktu. Netrvalo ale dlho a prototypy už prinášali úlovky a zanedlho bola na trhu prvá verzia hotového produktu…
Pre úplnosť a objektívnosť dodám, že prvá verzia, ktorá mala relatívne rýchlu dobu rozpadu ma síce zaujala, niekoľko druhov som aj skúsil, ale natrvalo to v mojej výbave návnad a nástrah nezostalo. Hlavne doba rozpadu bola pre mňa faktorom, pre ktorý som preferoval skôr tradičnejšie typy nástrah ako klasické boilies na dno alebo pop‑up. Úplne krátke rybačky alebo rybačky v extrémne studenej vode som v posledných rokoch neabsolvoval, a tak som nebol v situáciách, že by som bol vedel využiť naplno výhody tohto typu nástrah.
Konope a lahôdková kukurica sú na niektorých typoch revírov výbornou voľbou na doplnenie voľnej návnady.
Druhá verzia
Prvá verzia na trhu si získala priaznivcov, ktorí dávali aj spätnú väzbu. Ako som to ja vnímal, tak najčastejšie sa spätná väzba týkala ani nie tak príchutí, ako skôr charakteru tvrdosti a odolnosti nástrahy. Jednoducho povedané, trh si žiadal výdrž aspoň 24 hodín bezproblémového nastraženia. A práve druhá verzia, Nutrigo Extra, vychytala tento nedostatok. Chcel by som znovu pripomenúť a pre úplnosť podčiarknuť, že uvádzam len svoj pohľad a osobný názor, pričom do samotného rozhodnutia v akej forme a či vôbec druhá verzia pôjde na trh som nezasahoval. Výsledný produkt, a to najmä dlhšia výdrž vo vode, už oslovil aj mňa. Bola to nástraha, ktorú aj v lete môžem nastražiť a spoľahnúť sa na to, že vydrží vcelku po celú noc.
Atraktívna nástraha zaujme rôzne hmotnostné kategórie...
Pravdaže, výdrž a tvrdosť nástrahy neboli jediné faktory, ktoré v mojom prípade zohrávali úlohu pri rozhodovaní sa. Musíte zároveň chápať, že rybárčenie je mojím hobby a pri vode netrávim neobmedzené množstvo času. Práve preto si dobre premyslím, s akými pomyslenými zbraňami budem pri vode sedieť. A tak myšlienka toho, že mám možnosť vyskúšať nástrahu, ktorá je navonok presne ako klasické boilies, ale vnútri schováva tekuté jadro, bola pre mňa významným motívom pre vyskúšanie. Práve tekuté jadro, naplnené v závislosti od konkrétneho druhu arómou alebo inou tekutou zložkou, som považoval za technologicky unikátny postup výroby vo sfére návnad a nástrah. A zrejme ako každého rybára, aj mňa oslovila myšlienka mať za nástrahu niečo iné, nové, na konkrétnom revíri možno málo používané.
Chyť a pusť, aby to celé mohlo začať odznova...
Najlepšie bude skúsiť to
Hoci som neabsolvoval žiadne rybárske školy a s fyziológiou kapra som sa zaoberal len na jednoduchej laickej úrovni, aj napriek tomu som sa domnieval, že kapor vo svojom prirodzenom prostredí musí zrejme vnímať aj tekutinu, ktorú nástraha obsahuje vo svojom vnútri. Možno časom, keď nástraha nasiakne vodou, začína byť tekutú zložku viac cítiť a vo výsledku to môže predstavovať zaujímavý potravinový signál. Takže aj na základe takejto laickej úrovne mojich úvah som sa rozhodol niektoré druhy – samozrejme, nie všetky – aj osobne vyskúšať.
Ako som pri skúšaní dopadol, ako som pri samotnom love a vnadení postupoval, aké konkrétne správanie návnad i nástrah vo vode som postrehol a aké praktické rady, tipy a triky som z toho získal – to sa už dočítate v pokračovaní tohto článku nabudúce.
Niekedy je skúšanie niečoho nového aj o čakaní.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.