Zima zrejme nie je tým najobľúbenejším obdobím pre rybárov, ale každý, kto to s rybami myslí aspoň trochu vážne, to hneď len tak nevzdá. Poznám veľa ľudí, ktorí jednoducho musia 1. januára vykázať dochádzku k vode nech sa deje čokoľvek. Je to pre nich taká tradícia, ako pre tých, ktorí posledný deň v roku vodu zatvárajú. A ja hovorím - prečo nie? Ak to len trochu ide, je dobre vyraziť k vode a šanca na záber je vždy. V zime nemáme príliš veľa možností ako sa dostať rybám na kobylku. Pokiaľ vám však ide o menšie kaprovité ryby, potom to nie je až taký problém, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať...
info
Kategória: Feeder
Vyšiel v čísle: FEBRUÁR 2011
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 75
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
A ja hovorím - prečo nie? Ak to len trochu ide, je dobre vyraziť k vode a šanca na záber je vždy. V zime nemáme príliš veľa možností ako sa dostať rybám na kobylku. Pokiaľ vám však ide o menšie kaprovité ryby, potom to nie je až taký problém, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.
Najčastejšie na feeder
Ak počasie dovolí a teploty sa počas dňa vyšplhajú vždy aspoň na chvíľu nad bod mrazu, tak vtedy máme veľké šance pri love podustiev. Pre mňa je podustva vynikajúca zimná ryba. Za priaznivých podmienok berie úplne spoľahlivo na mnohých vodách. Ja mám pre zimný lov radšej vody menšej rieky, ale ak idú podustvy na Morave, neváham a idem na ne.
Najčastejšie lovím na feeder. Podmienkou pre úspešný zimný lov je nájsť to správne miesto a loviť čo najjemnejšie. Na vodách, kde rybárčim, sa podustvy v zime ani príliš ďaleko nesťahujú. Zvyčajne ich nájdem blízko miest, kde na ne chodievam v lete, len sú v trochu hlbšej vode. Stále sa držia svojho tvrdého dna a aj v zime sa snažia aspoň trošičku prijímať potravu, aby toto obdobie čo najlepšie zvládli.
To, že aj v chlade prijímajú potravu, je naša veľká výhoda a musíme ju čo najlepšie využiť. Pokojné ťahy s hĺbkou medzi 1-2 metrami na niektorých vodách skrývajú početné kŕdle strieborných podustiev a ak ich dokážete troškou krmiva správne vyprovokovať, čoskoro bude nejaká v sieti podberáka.
Nekŕmim – nechytám!
Vyrážam len tak, naľahko, s jedným prútom, nástrahami a starostlivo pripraveným krmivom. O tom, či sa má v zime vnadiť alebo nie, sa stále vedú diskusie, ale v prípade podustiev je to úplne jasné: nekŕmim – nechytám! Nejaká ryba, samozrejme, môže prísť ak ste na správnom mieste, ale s krmivom a dobrou zmesou to ide neporovnateľne lepšie.
Už som spomenul, že jemnosť prináša v zime viac záberov. Pretože ryby vďaka spomalenému metabolizmu prijímajú v chladnej vode potravy oveľa menej než vo vode teplej, je nutné ponúkať im len malé kúsky a na takých jemných vlascoch, na akých to len ide a je to ešte bezpečné. Nemalo by predsa zmysel ponúkať nástrahu na prehnane tenkých vlascoch, s ktorými by bol potom problém ryby zdolať.
Ak sa necítite na desiatku nadväzec, potom ju nepoužívajte a vyberte si radšej jedenástku alebo dvanástku. Sú dni, keď vám budú podustvy tolerovať pokojne aj štrnástku a vôbec to nie je nezvyčajné. Ak sa rozhodnem pre štrnástku a lovím v čistej vode, vtedy používam fluorokarbónový vlasec.
Prúty a vlasce
Ale skôr, ako začneme viazať koncovú zostavu, vrátim sa ešte k prútu. V zime najčastejšie používam prúty typu light, light medium a na malých vodách úplne stačí winklepicker. Nepoužívam ťažké kŕmidlá a nenahadzujem ďaleko od brehu, takže tieto prúty úplne vyhovujú. Ideálna hmotnosť kŕmidiel na zimné chytanie je 20 g, maximálne 30 g, pričom tá tridsiatka je skôr len výnimočná.
V prípade, že plánujete loviť naozaj jemne a chcete používať tenké nadväzce, potom sa vyhnite zbytočne tuhým prútom. Prút so strednou alebo mäkšou akciou je na zdolávanie rýb s jemnými vlascami oveľa vhodnejší. Riziko pretrhnutia vlasca je menšie a pokiaľ použijete v koncovej zostave feedrovú gumu, riziko ešte znížite.
Obvyklým kmeňovým vlascom býva dobrá šestnástka. Tá v kombinácii s feedrovou gumou a jedenástkou alebo dvanástkou nadväzcom predstavuje pomerne silnú a hlavne bezpečnú koncovú zostavu, ktorá je schopná zvládnuť akúkoľvek veľkú podustvu. Jednoduchá koncová zostava vám v zime preukáže dobrú službu a zhotovíte si ju rýchlo a jednoducho. V náročných podmienkach slávi úspech predovšetkým jednoduchosť.
Zostava a nástrahy
Ja robím zostavu takto: na koniec hlavného vlasca navlečiem jednoduchý priechod s karabínkou, potom gumový stoper na ochranu uzlíka a priviažem malý obratlík. Do neho príde feedrová guma s priemerom 0,40 - 0,50 mm a zase malý obratlík. Na oba obratlíky, ku ktorým je priviazaná guma, natiahnem silikónovú hadičku. Zakryje tak všetky uzlíky.
Feedrovej gumy je asi 10 cm. To na kompenzáciu rozdielu nosnosti medzi kmeňovým vlascom a nadväzcom stačí a dosť je to i na utlmenie nečakaných výpadov bojujúcich rýb. Do voľného očka obratlíka pripevníme nadväzec dlhý 45 cm s háčikom veľkosti 16. Táto veľkosť je ideálna pre nastoknutie dvoch až troch mäsových červov. Tie sú mojou najčastejšou zimnou nástrahou pri love podustiev, niekedy kombinujem mäsové červy s kuklou.
Ďalšou veľmi dobrou nástrahou je kúsoček parenej žemle. Biele pečivo je niekedy evidentne lepšie ako červy, a tak mám pri zimných vychádzkach tieto tri nástrahy vždy so sebou. Pečiva je potrebné nastražovať len naozaj maličký kúsok, pretože musíte počítať s tým, že vo vode zväčší svoj objem a veľké kúsky nemajú podustvy rady ani v lete.
Vnadenie
Vnadiacu zmes pripravujem jednoduchú, ale s veľmi výrazným pachom. Pachy sa v studenej vode šíria ťažko, a tak dávku posilňovača zvyšujem takmer na dvojnásobok bežnej dávky. Na lov používam jemnú, tmavú a dobre kaliacu zmes, ktorú dopĺňam kvalitnou kaliacou hlinou.
Príprava zimného krmiva je pomerne zdĺhavý proces, ak chcete vyprodukovať kvalitu. Ak sa má zmes ľahko uvoľňovať z kŕmidla a vytvárať zaujímavý mrak, potom sa musí vlhčiť veľmi pomaly a musí sa stále miešať. Keď už máte pocit, že viac vody neznesie, nechajte ju oddýchnuť a potom zase po trošičku pridávajte vodu a miešajte. Zmes musí zostať v kŕmidle kým nedopadne na dno, ale musí byť veľmi kyprá. Na to nám veľmi dobrú službu urobí sito.
Miešať takto krmivo vonku v teplotách okolo nuly nie je žiadna slasť, a tak si ho pripravujem doma. Pred týmto ma mnoho kolegov varovalo s tým, že voda z vodovodu by sa na tento účel nemala používať a jedinou vhodnou je tá z rieky. Nemôžem potvrdiť ich iste dobre mienenú radu, pretože ryby chytám bez ohľadu na to, odkiaľ pritiekla voda do krmiva.
Na jednu krátku vychádzku stačí rozmiešať kilo suchej vnadiaca zmesi.
Zábery
Ešte sa vrátim k posilňovaču, ktorý do krmiva pridávam, pretože to určite budete chcieť vedieť. Najčastejšie je to červ, niekedy patentka a tiež koriander. Ide o tekutú formu, ktorú najskôr rozmiešame vo vode a tou potom prevlhčujeme zmes. Do zmesi pridávam len minimálne množstvo mäsových červov. Krmivo má ryby len zaujať a nie je zasýtiť. Žrať musia predovšetkým to, čo im ponúkam na háčiku.
Zábery nebývajú nijako zvlášť divoké a žiadne brutálne ohýbanie špičiek sa obyčajne nekoná. Aj na citlivej špičke, ktorej hodnota sa pohybuje medzi 0,5 - 1 oz podľa sily prúdu, sa zábery prejavujú tak, že sa špička len jemne zachveje a potom sa raz alebo dvakrát ohne, pričom špička opíše dráhu 3 - 5 cm.
Ak sa v tomto okamihu do záberu netrafíte, vyjdete naprázdno. Ak máte problém so zásekmi, môže pomôcť predĺženie nadväzca asi o dvadsať centimetrov. Potom skúste jemné potriasanie špičky ignorovať a zaseknite až vo chvíli, keď sa špička naozaj poriadne ohne. Je možné, že podustvy potrebujú na správne uchopenie nástrahy viac času a priestoru. Ten im poskytnete jednoduchým predĺžením nadväzca.
To, že je na háčiku podustva, spoznáte takmer okamžite. Väčšina rýb sa bráni prudkým potriasaním hlavou a to v prúte celkom zreteľne ucítite. Podustvy bývajú v zime vo veľmi dobrej kondícii a väčšie kusy dokážu bojovať celkom urputne. Povoľte preto brzdu navijaka radšej viac ako menej.
V januári a februári chodím na podustvy medzi desiatou až štrnástou hodinou za mierneho počasia. Ak vám zamŕzajú očká prúta, nie je to dobré. Rozdiel iba dvoch stupňov do plusu robí doslova divy. Ak vám to teda počasie dovolí, neváhajte. Dobre sa oblečte a vyrazte aspoň na dve hodinky k vode. Myslím, že už to všetci potrebujeme!
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.