Článkov o tom, ako funguje to či ono boilies, kto s ním kde nachytal, bolo napísaných už veľa. Ešte som však nečítal nič o okolnostiach jeho vzniku. Od prvej myšlienky, cez zostavovanie, skúšanie a testovanie až po jeho prípravu na uvedenie do predaja. Preto ma napadlo napísať tento článok o tom, čo všetko predchádzalo zrodeniu nášho nového boilies – Spiceman Pampeliška.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: FEBRUÁR 2016
Počet strán v magazíne: 5
Od strany: 22
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 08.09.2016.
Určite vás napadne otázka, ako sa v hlave výrobcu zrodí myšlienka na nové boilies. Osobne som prechádzal niekoľkými fázami. V tej prvej, keď som pred desiatimi rokmi začínal, to bolo zostaviť niečo, čo by sa približovalo boilies, na ktoré som sám chytal, alebo ktoré som obdivoval. A tak som si hovoril, že by som rád zostavil niečo, ako je Big Fish Mix od Nutrabaits, Odyssey XXX od CC Moore, mal som aj favoritov u českých výrobcov. Predstava, ako by mal vyzerať výsledok teda bola, avšak kompletné zloženie som musel dať dokopy na základe vlastných skúseností so skladaním receptov na výrobu boilies a surovín, ktoré som mal k dispozícii.
Nepochybne to stálo za to
V ďalšej fáze, keď som bol na trhu dva, tri roky, moje myšlienky riadilo vypĺňanie medzier v našom sortimente. A tak som napríklad zostavil eXpress, kde hlavnou ideou bola rýchlosť a možnosť priameho pôsobenia, alebo neskôr Gangster, ktorý mal byť extra pevnou a extra silnou zbraňou na veľké kapry. Postupne som takto zaplnil všetky medzery. A prečo som sa pred pár rokmi posunul do fázy číslo tri? Do fázy vymýšľania špecifických produktov, ktoré budú fungovať predovšetkým tým, že budú dosť odlišné od väčšiny ostatných.
Presne takto vznikol Spiceman Pikantná slivka. Povedal som si, že chcem zostaviť niečo veľmi netradičné, odlišné, zo surovín, ktoré sa bežne nepoužívajú. Získal som kontakt na firmy, ktoré pre mňa na zákazku vyrobili špecifické suroviny podľa mojich požiadaviek. Na to som použil netradičné a mnou doteraz prehliadané prísady od svojho hlavného dodávateľa CC Moore. Zostavil som prvý recept a začali sme skúšať. Nešlo to však hneď. Zvoliť správne dávkovanie nových ingrediencií bolo veľmi ťažké, bol to beh na dlhú trať.
Aj preto vývoj trval oveľa dlhšie, ako je bežné. Od prvého náčrtu receptu po uvedenie na trh ubehli tri roky. Avšak, ako dnes už nielen ja, ale aj mnoho slovenských rybárov nepochybne vie, stálo to za to. Pikantná slivka od začiatku borila všetky mysliteľné hranice. Aj keď bola zostavená ako špecifické boilies, ktorého devízou bude predovšetkým počet záberov, šokovala nás počtom trofejných rýb, ktoré sa na ňu počas testovania a následne aj po uvedení na trh ulovili. Veľakrát v tomto ohľade prekonávala a stále prekonáva aj boilies, ktoré sú určené vyložene na tie najväčšie kapry.
Pristala by mladšia sestrička alebo braček
Pikantná slivka bude nepochybne fungovať mnoho ďalších rokov, napriek tomu som si už koncom minulého roka hovoril, že by jej pristala nejaká mladšia sestrička alebo braček, ktoré budú mať podobnú ideu ako ona. Teda predovšetkým odlišnosť od väčšiny boilies, ktoré kde môžete kúpiť. Ak poznáte túto našu slivku, určite mi dáte za pravdu, že je výrazne iná, až sa vám do ruky dostane Pampeliška (teraz trochu predbieham), zistíte, že je úplne odlišná, že sa nepodobá ničomu, čo ste kedy mali na udici. Mal som teda myšlienku, čo chcem stvoriť, a začal som hľadať cestu. Pretože nové boilies, ktoré ešte nemalo meno, vznikalo na koncepte Spicemana, bol jasný koreneno‑rybací základ, z ktorého bude vychádzať. Keďže som však chcel dosiahnuť výraznejšie odlišnosti, nielen akési iné varianty slivky, začal som prepracovávať predovšetkým sekciu atraktorov a extraktov, ktoré najviac ovplyvňujú chuť boilies. V tej chvíli som dostal nápad, či neísť smerom, ktorý dnes skoro nikto nerobí – sladké korenené boilies. A tak som zahýbal zložkou korenia v recepte Spicemana, vedľa masových a rybích extraktov pridal aj sladké a Robin Red nahradil Robin Goldom, ktorého chuť aj zlatistá farba lepšie zapadá k vízii sladkého korenia.
Zložitá kombinácia viacerých príchutí
V ďalšej fáze som sa vrhol na tekuté zložky. Tu to bolo ešte zložitejšie. Dať dokopy niečo, čo úplne vybočuje od iných boilies, je v rámci tekutých prísad oveľa ťažšie ako u sypkých. Bolo jasné, že bude musieť ísť o pomerne zložitú kombináciu viacerých príchutí, ktorých spoločná vôňa dá ten odlišný výsledok. Teraz sa na chvíľu vrátim o desať rokov späť. Keď som si prvýkrát pričuchol k esencii „Oliheň“ od CC Moore, vedel som, že mám niečo, čo nikto iný z tuzemských výrobcov nemá. Stačilo do nej dať vhodné tekuté potravy a megaúspešné boilies menom Magický kalmár bolo na svete. Podobne jednoduché to bolo aj u mnohých ďalších príchutí, ktoré sa čoskoro stali legendami. Ale dnes? Už snáď ani nepamätám, kedy by som mohol použiť jeden druh esencie a bol si istý, že moje boilies nebude veľmi podobné nejakému inému. Nastal čas miešania. Napadali ma nejaké myšlienky, a tak som ich postupne začal odlievať a ovoniavať. Aj keď je mi jasné, že ľudský nos a kaprie zmysly sú dve odlišné veci, napriek tomu pri miešaní nových kombinácií spolieham na ten svoj. Proste okrem receptu na papieri ma tá nová kombinácia musí presvedčiť aj pri ovoňaní. Dal som dokopy tri varianty a strčil do nich ten svoj frňák, kedysi na sedemkrát polámaný z futbalu a v posledných rokoch často plný nádchy. Dal som varianty ovoňať aj chlapcom vo firme. Skôr som tieto veci s nikým nekonzultoval, ale časom som pochopil, že je dobré vypočuť si aj názory iných.
Boilies bolo pre ryby príliš silné
Napodiv sme sa pomerne jednoznačne zhodli na jednom variante. Nastal čas prejsť k ďalším tekutým zložkám. Opäť som chcel použiť niečo iné, a tak som zvolil ako základ extrakt z pražených orechov (extra hustý extrakt z tigrích, búrskych, brazílskych a lieskových orechov) a k nemu pridal zložky, ktoré dávame do ostatných príchutí Spicemana. Pripravil som si aj možné kombinácie s esenciálnymi olejmi a prírodným sladidlom Talin. Tým to, samozrejme, neskončilo. To, že dáte do kopy sypké extrakty, atraktory a namiešate tekuté zložky, ešte neznamená, že máte hotové nové boilies. Práve pri zostavovaní a testovaní Spicemana Pikantná slivka sme museli niekoľkokrát meniť dávkovanie, pretože niektoré zložky boli natoľko silné, že boilies bolo selektívnejšie oveľa viac, ako by sme chceli. Podobné to bolo aj teraz. Keď som vzal toto nové boilies a išiel s ním prvýkrát k vode, ulovil som síce na zväzovke tri nádherné kapry 14, 16 a 17 kg, ale nikdy som nemal záber skôr ako po 10 h od nastraženia. Podobné poznatky mali aj moji kolegovia. Z toho som pochopil, že niektoré zložky bude nutné dávkovať o niečo menej, pretože neodmáčané boilies bolo pre ryby príliš silné. V tejto fáze už nešlo o to prekopať koncept, ale hrať sa s gramami a mililitrami, aby sme doladili drobné detaily. A tak som robil tie jemné úpravy, skúšal EO (esenciálne oleje), s Talinom aj bez Talinu a boilies posielal na testovanie predovšetkým Rafanovi, Dastymu a Romanovi Handlířovi, ktorí boli na rozdiel odo mňa často pri vode. Výsledky sa dostavili pomerne skoro. Preto nastal čas poskytnúť boilies na skúšanie ďalším rybárom. Vždy je lepšie, keď novinku testuje viac ľudí na viacerých vodách.
Jasné, bude to Pampeliška!
V tej chvíli už by však novinka mala mať nejaké meno. Preto som sa uzavrel do svojho sveta a pri večerných degustáciách moravských vín som vymýšľal, ako sa bude nový Spiceman volať. Už ani neviem, koľko som pri tom vypil fliaš, ale zlatisto žltá farba a nádherne sladká vôňa kvitnúcej lúky vo mne čím ďalej viac evokovala jednu rastlinu, ktorú pozná každé dieťa. Jasné, bude to Pampeliška! Keď som svoj nápad oznámil synom a následne kolegom, ich prvá reakcia bola, že som tých fliaš vypil viac ako dosť. Časom však pochopili, že to myslím vážne, navyše, že ten názov vôbec nie je zlý.
A tak sa mohlo začať vyrábať a testovať nielen našimi testermi, ale aj mnohými zákazníkmi. Výsledky nás naplnili optimizmom, že sa podarilo zostaviť to, čo sme chceli. Úplne odlišné, zároveň však nesmierne účinné boilies. Len samotný Roman Handlíř naň na Labe ulovil niekoľko kaprov nad 20 kg. Dasty aj Rafan boli prekvapení, ako im to prechytáva ich favoritov. Aj reporty od neznámych zákazníkov boli z 99 % pozitívne. Navyše prišli mnohé prekvapenia. To, že to bude skvelé boilies okrem kaprov aj na veľké amury, sa dalo tušiť, ale že sa na Pampelišku uloví niekoľko trofejných sumcov, vrátane exemplárov cez dva metre, bol celkom šok.
Teraz, keď píšem tieto riadky, sme zhruba po roku príprav, vymýšľania a testovania začali vyrábať finálnu verziu Pampelišky. Čoskoro k nej začneme robiť aj dipy, boostery, obaľovacie cestá, plávajúce boilies a ďalšie produkty, ktoré k tomu patria. Tak, aby ste ju v novom roku mohli vyskúšať aj vy. Verím, že vám prinesie veľa nádherných úlovkov, tak ako nám pri jej skúšaní. Zvlášť potom, čo ste spolu so mnou mohli stáť krok za krokom pri jej zrode. Veľa úspechov!
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.