Verím, že všetci máme tie svoje najobľúbenejšie druhy krmiva, na ktoré nedáme dopustiť, a ktoré si berieme všade so sebou. A ak nie všade, tak rozhodne na väčšinu vôd, ktoré navštevujeme. Rovnako je to aj v mojom prípade, keď som si vyselektoval niekoľko druhov, ktoré rád opakovane používam.
nezadaný
25.01.2019 (2/2019)
0
info
Kategória: Feeder
Vyšiel v čísle: FEBRUÁR 2019
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 32
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 30.01.2019.
Tento článok však nebude o katalógu produktov, alebo o vymenovaní presných druhov boilies a iného krmiva, ktoré opakovane používam. Bude to skôr o tom, ako pri výbere a použití uvažujem.
Rozvážnosť je namieste
Človek má dnes na výber mnoho a všetkého. Nie je to, samozrejme, len v prípade rybárčenia, ale záplava produktov, druhov, verzií a zhotovení nás obklopuje všade kde sa pozrieme. Nestratiť sa v tom a nájsť si niečo čomu budeme dôverovať je tak veľmi kľúčové. Osobitne je to dôležité aj pre mladých a začínajúcich rybárov, ktorí majú niekedy snahu a tendenciu vyskúšať naraz všetko, čo ich nejakým spôsobom oslovilo. Rozvážnosť je teda skôr namieste, aspoň obhliadnuc sa spätne to takto momentálne hodnotím a vnímam. Ak si už nejaký druh vyberiem a obľúbim si ho, tak sa snažím pred jeho použitím urobiť mierne úpravy, ktoré majú docieliť to, aby sa moje krmivo alebo moje nástrahy nejakým spôsobom odlišovali od tých, ktoré používajú ostatní rybári. Spôsobov úprav návnad a nástrah je naozaj mnoho. Klasickými metódami sú rôzne tekuté potravy, ktorými boilies prelejeme. Ďalej sú osvedčené aj rôzne suché extrakty, múčky alebo iné druhy práškových boostrov. Niekedy však možno naše krmivo zvýrazniť aj niečím, čo možno nepochádza priamo z rybárskeho obchodu, ale nájdeme to doma v kuchyni.
Nachádza si svoje oprávnené miesto
Kedysi dávnejšie som písal článok o príprave tigrieho orecha, kde som sa rozpísal o mojej osvedčenej metóde, ako si tigrí orech uvariť doma. Ako príklad zvýraznenia tigrieho orecha som použil čili papričky, ktoré som pridával do hrnca a ktoré celý vývar/tekutinu tigrieho orecha urobili extra štipľavou. Nič výnimočné, mohlo by sa zdať, ale predsa len jednoduché a veľmi účinné. A tak sme svedkami toho, že práve čili si nachádza svoje oprávnené miesto ako prísada v boilies, kŕmidlových zmesiach, vo varenom partikle a podobne. Pri použití boilies, ktoré obsahuje čili vo veľkom množstve, bolo mojou snahou pokúsiť sa ešte nejakým iným spôsobom krmivo alebo nástrahu upraviť. Voľba padla na čili soľ.Čili soľ si pripravíme jednoducho doma, a to za použitia morskej soli a čili papričiek. V zásade nie je dôležité, či by sme použili čerstvé čili papričky alebo vysušené. Aj pri použití čerstvých papričiek nemusíme mať obavu z toho, že by sa nám výsledná zmes nejako pokazila alebo že by nám nevydržala dlhšiu dobu. Soľ samotná je predsa prirodzenou konzervačnou látkou a čokoľvek s ňou zmiešame, respektíve rozmixujeme, zostane zastabilizované. Postup bol teda jednoduchý, a to do domáceho mixéra s jemnými nožmi vložiť morskú soľ a čili papričky. Výsledkom je na jemno nasekané čili premiešané s morskou soľou.
Vyberieme si vhodné boilies, ktoré obohatíme o dávku soli a čili. Pripravená zmes na zvýraznenie chutí - zmiešaná soľ s čili. Nie je potrebné "tuningovať" veľké množstvo. Zopár guľôčok si vložíme do plastového pohárika... ...a prisypeme soľ. Poriadne premiešame a necháme pôsobiť. Tip: Čili soľ vieme veľmi dobre použiť aj pri letných grilovačkách pri vode, keď rozhodne dobre poslúži na ochutenie kúska lahodného mäsa.Kde a ako čili soľ použiť?
Jedno z použití bolo čili soľ nasypať do škatuľky s nástrahami. Takýmto spôsobom sa boilies obalilo v čili soli, pričom to z môjho pohľadu malo niekoľko efektov. Samotná soľ dopomohla k tomu, aby sa boilies do istej miery vysušilo a bolo o trochu tvrdšie v porovnaní s boilies priamo z balenia. Čili soľ taktiež pôsobí ako chuťový stimulátor, čo práve v niektorých situáciách môže priniesť požadovaný pozitívny efekt. Čili soľ je možné, samozrejme, použiť aj vo všetkých iných prípadoch a pri zvýrazňovaní iných druhov návnad. Napríklad, skúste pridať čili soľ do vareného partiklu, do peliet, do kŕmidlovej zmesi, do PVA mixov, alebo posypte ňou všetko boilies určené na kŕmenie. Predstavivosti sa medze nekladú a môžete voľne experimentovať.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.