Klasického kapra pozná azda každý rybár. Je to naša hlavná hospodárska ryba, ktorá sa nachádza takmer všade tam kde je voda. Ale už menej rybárov vie, že poznáme niekoľko foriem kapra rybničného (Cyprinus carpio). V prvej časti tohto dvojdielneho seriálu sme si kapry rozdelili podľa druhov, povedali sme si aj niečo o ich šupinách. Dnes si predstavíme najhlavnejšie línie kapra, s ktorými sa môžete stretnúť v našich vodách, prípadne pri vianočnom predaji rýb...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MAREC 2009
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 22
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ropšinský kapor
Ide o kapra šupinatého. Označenie pre túto líniu je ROP. Bol vyšľachtený v Rusku v 30-tych rokoch 20. storočia. Konkrétne to bolo v oblasti Kursk a Novgorod. Táto línia vznikla ako hybrid medzi haličským kaprom a amurským sazanom.
Skôr je však známy pod pojmom divoký kapor. Vyznačuje sa svojou prispôsobivosťou k prostrediu a veľmi vysokým percentom prežitia plôdika. Tento fakt ale zatieňuje skutočnosť, že nedosahuje až také prírastky ako iné línie kapra, čo sa začína prejavovať v treťom roku života. Je však vhodný ako násada do športových rybníkov, pretože je to bojovník ako sa patrí.
Jeho ďalšou pozitívnou vlastnosťou je odolnosť voči chladnejšiemu prostrediu a chorobám, ktoré postihujú hlavne prešľachtené formy kapra. Hlavne jarnej virémii (JVK).
Třeboňský kapor
O tejto línií sa dá skutočne povedať, že je to európsky kapor, pretože snaha rybnikárov z oblasti Třeboňska zašla až tak ďaleko, že „třeboňský kapr“ sa stal obchodnou značkou, ktorú chráni rozhodnutie Európskej únie.
Základ úspechu tohto kapra je v prostredí, v ktorom je ryba dochovaná a, samozrejme, v značnej miere záleží aj na potrave. Tá je v tomto prípade v čo najväčšej možnej miere prirodzená a dokrmuje sa len obilninami. Kapor z tejto oblasti má veľmi kvalitné a zdravé mäso, a preto niet divu, že sa dočkal mnohých ocenení.
Jedince z tejto línie dorastajú do veľkosti až 1 metra a hmotnosti niekedy až 20 kg.
Exteriérové vlastnosti sa dajú len ťažko opísať, pretože sú veľmi variabilné a to hlavne pri lyscoch.
Maďarský lysec
Ako už názov napovedá ide o lysca, ktorého domovom je oblasť našich južných susedov. Označenie tejto línie je HSM.
Je to čistá línia dovezená z Maďarska, ale výborne aklimatizovaná na naše podmienky chovu, ako v nížinách, tak aj vo vyšších oblastiach. Má vynikajúce exteriérové znaky, ale je cenený hlavne pre správne rozmiestnenie oporných šupín, ktoré zabraňujú deformácii plutiev. Vynikajúce výsledky sa s touto líniou dosiahli v stredných polohách, kde mala ryba dobré prírastky a zároveň bolo aj vysoké percento prežitia plôdika.
Je taktiež nutné povedať, že tomuto kaprovi sa dobre darí aj v zhustenej obsádke, čo je vlastnosť veľmi vzácna.
Kapor šupinatý, kríženec (ML x Rop)
Podľa označenia tejto línie sa dá dopátrať k pôvodu tohto kapra. Je to úžitkový kríženec medzi šupinatým kaprom línie Mariánské Lázně a kaprom ropšinským.
Pri výtere sa volí spravidla ikernačka ML a mliečňak Rop. Týmto skrížením sa dosiahne tzv. heterózny efekt. To v jednoduchosti znamená, že sa dosiahnu presne stanovené dedičné znaky.
Výsledok je nadpriemerný nielen čo sa týka prežitia, ale hlavne prírastkov na hmotnosti, a to predovšetkým v prvých troch rokoch. Z kapra línie Rop sa týmto využije jeho prispôsobivosť na životné podmienky a z línie ML sa dostavia lepšie prírastky.
Táto línia má široké spektrum využitia a to hlavne v chovoch či už monokultúrach, alebo polykultúrach s inými druhmi, dá sa použiť na zvýšenie produkcie, prípadne aj ako tržná ryba na konzumné účely. Je vysoko cenená aj ako úlovok športového rybára, pretože v tejto rybe prúdi krv divého kapra.
Index kapra
Toto boli hlavné úžitkové línie kapra. Aj keď môžu niekedy vyzerať rovnako, sú medzi nimi rozdiely, ktoré ocení každý rybársky hospodár pri zostavovaní hospodárskeho plánu. Ako hovorí aj posledný príklad, línie sa medzi sebou môžu krížiť a vznikajú tak rôzne hybridy.
Rozdelenie kaprov však ide ešte do hlbších detailov, ako by si mnohí rybári mysleli. Za pomoci vzorcov a jednoduchých výpočtov je možné udeliť kaprovi INDEX. Na to je potrebné, aby sme si presne vymedzili niektoré pojmy.
Dĺžka hlavy kapra je nameraná hodnota od začiatku hlavy až po koniec žiabrových oblúkov.
Dĺžka tela kapra je nameraná hodnota od začiatku hlavy až po koniec chvostového násadca (chvost nemeriame).
Celková dĺžka tela je podobná hodnota ako dĺžka tela, ale meriame ju aj s chvostom.
Výška tela kapra je nameraná hodnota od prvého tvrdého lúča chrbtovej plutvy kolmo smerom dole.
Obvod tela kapra sa meria v tom istom bode ako výška kapra a zmeriame celý obvod tela ryby. Všetky predchádzajúce veličiny sa udávajú v centimetroch.
A nakoniec tu máme hmotnosť tela a túto udávame v gramoch.
Za pomoci týchto nameraných hodnôt si môžeme sami pri vode overiť akej kvality je kapor, ktorého sme práve ulovili.
Druhy indexov
Ako prvý uvádzam index vysokochrbtovosti. Je to hodnota, ktorú dostaneme, ak dĺžku tela vydelíme výškou tela. Ideálna hodnota je 2,5 až 2,6.
Existuje však línia známa ako Aischgrundský lysec a hodnota jeho indexu je 1,2. V tomto prípade však ide o chronické zahnutie chrbtice tzv. chondrodystrofiu. Hlavný dôvod je zvýšiť podiel mäsa na tele ryby. Táto línia bola vyšľachtená asi pred 300 rokmi v Bavorsku a v súčasnosti sa pracuje na jej obnove ako obchodnej značky.
Ďalší ukazovateľ je obvodový index. V tomto prípade dĺžku tela vydelíme obvodom tela. Kvalitnejšie línie majú hodnotu tohto indexu menšiu ako 1. Ak je hodnota väčšia ako 1, znamená to, že ryba nemá dostatočnú hmotnosť vzhľadom na dĺžku jej tela.
A nakoniec tu máme koeficient zmäsilosti podľa Fultona. Hmotnosť ryby v gramoch vynásobíme 100 a následne vydelíme treťou mocninou dĺžky tela ryby. Táto hodnota nám ukazuje celkovú zmäsilosť ryby a odhaľuje prípadnú podvýživu. Ideálna hodnota je cca 3,3.
Namerané hodnoty nám toho veľa prezradia o celkovom stave ryby. A za pomoci týchto vzorcov si šľachtitelia overujú výsledky svojej práce.
Určite aj sami uznáte, že naozaj nie je kapor ako kapor a teraz aj vy priamo pri vode si môžete overiť akej kvality je ryba, ktorú ste práve ulovili.
A na záver jedna otázka: Viete akého kapra ste mali na štedrovečernom stole?
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.