Boilies, tak ako ho poznáme dnes, odštartovalo svoju cestu v Anglicku na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Tu sa začali budovať základy pojmu moderných kaprových návnad a nástrah. Niektorí rybári začali už v tom čase premýšľať o výživovej vyváženosti návnady a postupne prenikli do tajomstiev života kaprov z hľadiska spôsobu ich prijímania potravy a jej zdrojov. Prišli s myšlienkou, že kapra môžeme naučiť rozpoznávať umelý zdroj potravy, pokiaľ dokáže pokryť jeho výživové požiadavky. Postupne si títo rybári začali skladať z rôznych prísad (pomleté granule pre psy, pstruhové pelety, krupica, vtáčie zoby...) základné zmesi, z ktorých po pridaní vajec, rôznych aróm a iných tekutých prísad vytvárali varené guľôčky...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MAREC 2010
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 24
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Počet rybárov, ktorí si za cieľovú rybu svojho lovu zvolili kapra, sa stále rozrastá. Mám tým na mysli moderný lov kaprov, ktorý v sebe zahŕňa pojmy, ako vlasová metóda upevňovania nástrahy mimo háčik, boilies, spája sa s objemnou rybárskou výbavou a na prvom mieste, aspoň by to tak malo byť, je to lov spôsobom CHYŤ A PUSŤ.
Poznám však aj rybárov, ktorí sú verní stále starým, dobrým, osvedčeným metódam s kŕmidlom, ale na druhej strane sú však veľmi moderní v hlavnej myšlienke a dokážu rybe darovať život. A tých si veľmi vážim. Na druhej sú aj takí, ktorí sa naučili ,,po novom“ nadväzovať, používať, chytať, ale stále si ryby ponechávajú.
Zobrať si za rok niekoľko ,,jedlých“ kapríkov je normálne. Avšak drancovať vody pomocou boilies je pre mňa neprijateľné a smutné. A aj preto je ešte stále veľa rybárov, ktorí tento druh návnady a nástrahy považujú za niečo zlé, moderné, schopné ,,pokaziť“ vodu, čo absolútne nie je pravda. Boilies nie je žiadny zázrak, stopercentná, vždy chytajúca nástraha. Je to ale určite jedna z najlepších nástrah na kapry s vysokou mierou úspešnosti vyselektovania našej cieľovej ryby, nielen čo do druhu, ale pri správnej voľbe aj veľkosti.
Zrodenie a zloženie boilies
Boilies, tak ako ho poznáme dnes, odštartovalo svoju cestu v Anglicku na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Tu sa začali budovať základy pojmu moderných kaprových návnad a nástrah. Niektorí rybári začali už v tom čase premýšľať o výživovej vyváženosti návnady a postupne prenikli do tajomstiev života kaprov z hľadiska spôsobu ich prijímania potravy a jej zdrojov.
Prišli s myšlienkou, že kapra môžeme naučiť rozpoznávať umelý zdroj potravy, pokiaľ dokáže pokryť jeho výživové požiadavky. Postupne si títo rybári začali skladať z rôznych prísad (pomleté granule pre psy, pstruhové pelety, krupica, vtáčie zoby...) základné zmesi, z ktorých po pridaní vajec, rôznych aróm a iných tekutých prísad vytvárali varené guľôčky. Tento spôsob výroby boilies sa praktizuje aj v dnešnej dobe s tým rozdielom, že už vieme, aké objemové prísady (rôzne rybie múčky, rastlinné múčky, sušené mlieko – proteínové múčky, zmesi vtáčích zobov...) máme primiešať. Rovnako je nám známe, čo vybrať pre zatraktívnenie samotného boilies z hľadiska nízko objemových prísad (arómy, oleje, esenciálne oleje, pečeňový prášok, výťažky z morských živočíchov, tekuté potravy, sladidlá...). Tu sme sa dostali k doma vyrábaným boilies, ktoré by som rozdelil ešte na dve skupiny. Prvá je tá, o ktorej som hovoril, kedy si skladáme aj samotnú základnú zmes z veľkoobjemových prísad. Druhá skupinu doma vyrobených boilies pozostáva zo základnej zmesi zakúpenej v obchode, ktorá je už namiešaná z rôznych ingrediencií. Do nej pridávame už len tekuté prísady, prípadne malé množstvo práškových prísad.
Začiatkom osemdesiatych rokov, kde inde ako v Anglicku, sa rozbehla výroba komerčných boilies, ktoré boli určené spotrebiteľovi na priame použitie. V skratke povedané, kúpim a chytám. Prvé v obchodoch predávané ,,hotovky“ boli mrazené, až postupom času, po objavení správnych konzervačných látok, sa začalo s ich predajom v takej podobe, ako ich poznáme dnes. Mrazené boilies sa predáva aj v súčasnosti a považuje sa vo všeobecnosti za to kvalitnejšie.
Domáce verzus komerčné
Povedzme si niečo o výhodách, respektíve nevýhodách doma robených a hotových boilies. Počas ostatných pätnástich rokov som na začiatku mojej kaprárskej ,,kariéry“ najskôr chytal na ,,hotovky“, postupne som prešiel na vlastnú výrobu boilies od základu, vrátane základnej zmesi. Neskôr som vyrábal boilies zo zakúpených základných zmesí a napokon som sa znovu vrátil k hotovým komerčným boilies. Prečo?
Najprv spomeniem to, s čím mám najmenšie skúsenosti. Je to tvorba základnej zmesi na výrobu boilies. Skúšal som to, chcel som mať svoju zmes, ktorú som vytváral na základe poznatkov z kníh a článkov; tá by bola finančne nenáročná a chytala by. Bola to klasická zmes pozostávajúca z rybacej múčky, vtáčieho zobu, sušeného mlieka, kukuričnej a pšeničnej krupice, špaldovej múky s pridaním pečeňového prášku, lososového oleja, sladidla, arómy, prípadne esenciálneho oleja.
Tieto prísady som s malými obmenami používal celú sezónu, pričom som vzhľadom na teplotu vody menil len objem jednotlivých zložiek. Dokázal som chytiť kapry aj na takéto boilies, dokonca v tom čase aj svojho najväčšieho, ale nemal som dostatok času, aby som túto zmes, prípadne zmesi, vylepšoval a následne aj zodpovedne odskúšal a dosiahol tak požadovaný výsledok.
To je podľa mňa najväčšia nevýhoda tohto spôsobu výroby boilies. Teda časové hľadisko, a to nielen z pohľadu samotnej výroby, teda zháňania prísad, miešania, varenia, sušenia, ale hlavne pre nedostatok času, počet nastražených udíc a možností zdokonaliť svoju návnadu a nástrahu pozorovaním a skúšaním priamo pri love. Je to pre jedného človeka beh na dlhú trať a povedzme si pravdu, že chceme skôr chytať, ako skúšať a čakať.
Pokiaľ by si tento spôsob tvorby boilies zvolila skupina rybárov, ktorí by spoločne vyrábali, testovali (ale skôr len malé obmeny v rámci už niekým prezentovaného odskúšaného receptu), je to spôsob najmenej finančne náročný, kedy si môžem dovoliť vyrobiť relatívne veľké množstvo návnad. V tom by som videl určitú výhodu, ktorá by po úspešnom love bola zvýraznená dobrým pocitom a slovami: ,,Tak toto monštrum som chytil na svoje boilies...“.
Moje domáce boilies
Niekoľko rokov som chytal na boilies, ktoré som doma vyrábal z rôznych druhov komerčných základných zmesí. Tie som kombinoval v rozličnom pomere podľa ročnej doby, typu vody, kde som išiel chytať a získaných poznatkov o konkrétnej lokalite. Zaobstaral som si boilies zmesi od firmy Starbaits, teda môžem posúdiť iba výhody a nevýhody, ktoré som mal s týmito druhmi mixov.
V 90 percent prípadoch som kombinoval Bird food mix, Robin red, Bird food mix a Fish meal mix. Tieto základové zmesi mi umožňovali ich vzájomným miešaním zostaviť tú správnu guľôčku pre moju potrebu. Takmer vždy som pridával do základného mixu čistý Robin red (zmes semien a paprík v podobe vtáčieho zobu s výraznou korenistou arómou a chuťou červenej farby), a to aj vtedy, ak ho obsahoval aj samotný mix, a ktorý považujem za jednu z najlepších prísad do boilies vôbec.
Možno preháňam, keď poviem, že čím je ho viac, tým lepšie. Je pritom známe, že korenisté prísady sú významnou zložkou boilies určených do studenej vody, no moje boilies obsahovalo Robin red aj pri love s teplotou vody nad 20 stupňov.
Ďalšou výbornou prísadou je pečeňový prášok, ktorý má veľmi výraznú pachovú aj chuťovú stopu a zvyšuje výživnú hodnotu návnady. Pridaním sladidla (niekedy, naopak, soli), oleja, arómy a (alebo) esenciálneho oleja (ja preferujem Asa Foetidu), som mal zložené komplexné boilies, ktoré určite chytalo.
Výhodou komerčných mixov je ich odskúšané zloženie (aspoň tých od renomovaných firiem), teda netreba hľadať a špekulovať. Zvolím si pomer napríklad 50 % Fish meal mix, 40 % Bird food mix, pridám 5-10 % Robin redu, alebo 5-10 % čistej rybacej múčky a mám vytvorenú základnú zmes.
Tento spôsob prípravy boilies je o trochu menej časovo náročný, mám istotu kvality samotnej základnej zmesi a stále mám možnosť vylepšiť svoje boilies nejakou ,,tajnou“ ingredienciou, ktorá mi môže priniesť úspech. Nevýhodou je relatívne veľká finančná náročnosť pri kúpe základných mixov, aj keď nie taká, ako pri love na kvalitné hotové komerčné boilies.
Hotové boilies z obchodov
Je paradoxné, ale nie nelogické, že som s ,,hotovkami“ začínal chytať kapry a v súčasnosti ich používam skoro stále. V dobe, kedy som s lovom kaprov začínal, nebol výber boilies taký obrovský ako dnes a ich kvalita sa pohybovala na dosť nízkej úrovni, čo sa týka ich výživnej hodnoty. Išlo o dokonale hladké, voňavé, farebné guľôčky s veľmi pevnou jednoliatou štruktúrou.
Ja som v tom čase na takéto komerčné boilies nechytil skoro nič (ale poznal som ľudí, ktorí to dokázali). Asi som nevedel ako na to, a predsa som bol len začiatočník, ktorý sa mal čo učiť a učí sa dodnes. Postupom času sa však kvalita hotových boilies zlepšovala, na slovenský trh sa dostali viaceré zahraničné firmy, a tak som presedlal z Top Secret na Hutchinsonov Monster Crab a Shellfisch, bielu čokoládu od Richworthu, či GLM od Jardu Tešinského. V tej dobe som tieto návnady používal a boli naozaj úspešné.
Ostatných osem rokov však používam produkty Starbaits, pri ktorých som práve zažil prechod od doma robeného boilies z ich mixov, ku hotovým boilies. To je čím ďalej tým na vyššej kvalitatívnej úrovni, čo sa odzrkadľuje aj v počte a veľkosti úlovkov po celom svete. Týka sa to väčšiny výrobcov ,,hotoviek“.
Výhody a nevýhody
Majú však aj svoje nevýhody. Najväčšou je ich cena. To je daň za naozaj výbornú kvalitu, vrátane výživovej zložky a atraktivitu, ktorú len ťažko dosiahneme domácim majstrovaním. Neviem si predstaviť zaplatiť nejakú veľkú kŕmnu kampaň pri skúšaní kvalitného boilies. Doba, keď sa o boilies tradovalo, že bez množstva návnady nie je možné kapra chytiť, je však preč. Vo väčšine prípadov nehádžem do vody veľké množstvo boilies, kŕmne miesto je možné zatraktívniť aj peletami, prípadne tigrím orechom.
Za ďalšiu nevýhodu by sa dala považovať skutočnosť, že si nemôžete sami vylepšiť zloženie boilies a nepoznáte jeho presnú skladbu, nakoľko ide o utajované receptúry a výrobné postupy. Pre mňa je ale dôležité, aby som vedel kedy, aký druh použiť s tým, že stále mám možnosť ako ,,tajnú“ zbraň pridať kvapku esenciálneho oleja, dip, alebo tekutú potravu na namočenie.
Výhodou komerčného boilies je úspora času, ktorý by ste premárnili jeho výrobou. Takto otvorím vrecúško a môžem sa venovať lovu. Nemusím mať strach a starosti s jeho uskladnením pri dlhších výpravách za kaprami. Vieme, že pri domáckych boilies vždy hrozí ich splesnenie a znehodnotenie. Mám možnosť vybrať si druh a veľkosť boilies, bez nutnosti skladovania veľkého množstva rôznych fľaštičiek, škatuliek, vrecúšok s prísadami a rollerballov v domácnosti, potrebných na ich výrobu...
Moje TOP-ky
A ktoré druhy boilies používam v súčasnosti? Asi najviac preferujem Hot Demon, ktorý je určený najmä na lov v studenej vode, ale podľa mojich skúsenosti je to celoročná guľôčka s asi najrýchlejším atrakčným účinkom.
Svoju najväčšiu rybu som chytil na príjemne voňajúcu Instant Frenzy, ktorá na rozdiel od Demona, nechytá vždy a všade, dokáže však skôr zaujať väčšiu rybu. Je to výborné boilies do veľmi studenej vody. Rad SK30 je celoročne úspešný a vhodný na časovo dlhší lov na jednom mieste.
Musím spomenúť ešte Instinct Factor, ktorý by mal svojím zložením najviac pripomínať prirodzenú potravu kapra a mne sa osvedčil ako výborné boilies do teplej vody. Tu by som uviedol ešte jednu nevýhodu komerčného boilies, ktorou je takmer nemožné vyskúšať všetky druhy, aj keď len od jedného výrobcu. A oni nás tak veľmi lákajú, hovoríme si: ,,Čo tak skúsiť ten nový druh, alebo zostanem verný tým minuloročným...“
Jedna vec je však istá: pokiaľ si vyberieme boilies od dobrej firmy, môžeme sa spoľahnúť na jeho kvalitu a atraktivitu. Pri jeho tvorbe a ešte predtým, než sa dostalo do obchodov, ho testovali rybári na množstve vôd. A druh si aj tak väčšinou vyberieme na základe odporúčaní v článkoch, katalógoch, alebo skúseností našich kamarátov. A nakoniec, aspoň si máme z čoho vyberať.
Dúfam, že sa mi v tomto článku podarilo predostrieť vám svoj pohľad na svet boilies a moje skúsenosti s ich používaním. Ale nech chytám na akúkoľvek nástrahu, najdôležitejšie je dôverovať jej, veriť si v to, čo robím a hlavne užívať si ten krásny čas, ktorý môžeme stráviť v prírode, pri vode...
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.