Ahoj, priatelia, čitatelia Slovenského RYBÁRA! Pozdravujem vás spomedzi stále zasnežených kopcov stredného Slovenska, kde vodu ešte pokrýva súvislá vrstva ľadu a ryby sa tu momentálne chytajú len doma na trenažéri. Práve preto je tu priestor na zber informácií pred začiatkom novej sezóny…
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MAREC 2022
Počet strán v magazíne: 5
Od strany: 12
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Všetky v závetrí získané poznatky a vedomosti môžu rybárom po rozbehnutí novej sezóny zase trochu pomôcť a uľahčiť ostrý pobyt pri vode. Viem, tých informácií je veľmi mnoho, popísalo sa a natočilo toho veľa o rôznych produktoch, ktoré nám „zaručene pomôžu“, hlavne o boilies rôznych príchutí a farieb, ale tiež o PVA a iných vychytávkach. Priznám sa, nie som veľmi veľký fanúšik týchto informácií, keď sú mi takto podkladané. Beriem to a vnímam vždy skôr ako reklamu so zištným cieľom predať ten ktorý produkt. Napokon aj tak, či to funguje a či nie, dokážeme zistiť iba sami niekde pri vode a na svojich vlastných konkrétnych skúsenostiach. A preto – aj keď tento článok píšem ja a mohlo by sa vám vari tiež zdať, že vám budem chcieť takisto niečo podsunúť – uisťujem vás, že sa nemusíte báť. Skôr by som chcel, aby sme spoločne rozlúštili zopár nevypovedaných otázok. Prečo sa niektoré veci v súvislosti s používaním PVA stávajú, ako im predchádzať, na čo si dať pozor a popri tom vám porozprávam o nás, o našom zameraní a ako to robíme my…
Dôkladná výchova
a informácie pre ďalšie generácie. Aj to berieme ako naše poslanie.
Volajú ma Kapučíno
Asi by bolo namieste predstaviť sa a povedať pár slov tiež o sebe. To len z toho dôvodu, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, kto vám tieto informácie ponúka a či je na to kompetentný. Predpokladám, že ma nepoznáte, nie som totižto žiadna kaprárska legenda, keďže ešte žijem. Som nejaký Miňo a volajú ma Kapučíno (mohlo to byť aj horšie, mohli ma volať Kakao alebo trebárs Latté), ale čo je podstatné, som človek, ktorý sa dlhoročne podieľa na výrobe, vývoji a zdokonaľovaní PVA produktov od slovenského výrobcu PVA a ich následnej distribúcii medzi vás až k vode.
Nite, z ktorých sa 24 hodín denne
spletá kvalitná slovenská PVA-ačka.
Slovenskí vývojári PVA
Ach, áno, je čas odpovedať si hneď na prvú otázku, ktorá trápi mnoho kaprárov tejto krajiny. Slovenská PVA‑čka je preto „slovenská“, lebo sa na Slovensku vyrobí, nie preto, že sa na Slovensku na obal nalepí slovenská etiketa. Veď my tu u nás doma dokážeme predsa všetko a oveľa lepšie ako v Ázii! No k veci, po týchto krátkych informáciách o mne, určite ste pochopili, že cez moje ruky už prešlo za to dlhé obdobie mnoho kilometrov pančuchy a stretol som sa za ten čas s rôznymi vašimi problémami a postrehmi, ktoré nám v konečnom dôsledku pomáhajú stále napredovať a zdokonaľovať sa. Preto si poďme v úvode o nich niečo povedať…
Sieť priateľstva, ktorú môžete plniť čímkoľvek chcete.
Rozpustný materiál je nerozpustný?
Čím viacej PVA vo vode, tým viacej problémov na brehu. To je taký logický výsledok toho, keď stále viac a viac ľudí začína používať PVA. Hlavný problém, s ktorým sa stretávam popri mojej práci asi najčastejšie, je ten, že sa nerozpustí vo vode. Počkať, veď hovoríme o materiáli vo vode rozpustnom… To mi nejako nesedí!? Vyrobili sme už toľko pančuchy, že keby sme ju pospájali, tak obídeme svet, a predsa sa maličký kúsok z nej nerozpustil – prečo? Nuž, je za tým veľa faktorov…
Pri nesprávnej manipulácii to nemusí dopadnúť dobre. Nezabudnite!!!
Prečo?
V prvom rade treba poznať všetky okolnosti, ale jednou z takých najväčších používateľských chýb je použitie boostrov a dipov. Pozor, dokonca to ani nie je tak chyba naša, ako konzumentov, pretože na tých dipoch je predsa napísané „PVA friendly“, že nerozpustí PVA. Keďže však tento materiál je nasiakavý a veľa z lacných PVA friendly produktov je postavených na oleji, tak sa vám môže stať, že pri nadipovaní PVA sa veľa oleja nahromadí, PVA materiál nasiakne olejom, zablokuje receptory, ku ktorým sa potom voda nedostane a máme výsledok a odpoveď. Čiže, vlastne, z dipu, ktorý nerozpúšťa PVA, sa stane dip, ktorý zabraňuje rozpúšťaniu PVA, čiže „extra moc veľmi friendly dip“! Riešenie, ako tomuto predchádzať, je jednoduché. Po prvé, pri kúpe akéhokoľvek zvýrazňovača skontrolujte na zadnej strane zloženie a množstvo obsiahnutého oleja – môžete porovnať v obchode viac druhov. A po druhé, ak ste si nie istý boostrom, dipom, tak PVA dipujte tesne predtým, ako ju nasmerujete tam, kam patrí.
Martin je mozog celého
PVA Hydrospol, zakladateľ
a majiteľ myšlienky
o slovenskej PVA.
Nerozpustené zvyšky
Dostaneme sa k druhej zákernej veci, ktorá sa sem‑tam pri vode stáva. Po vytiahnutí montáže nám na háčiku ostal sliz z PVA, čiže vlastne nedokonale rozpustený kus PVA. Verím, že toto môže byť nepríjemné… Čakáte na záber a ten neprišiel, vy to vytiahnete a zistíte, že tam rybám niečo prekážalo.
No takto, väčšinou, keď si naplníme PVA, tak to zviažeme hore aj dole uzlíkom, čo je ten najjednoduchší spôsob a robím to tak aj ja. Lenže keď ten uzlík dotiahneme, aby sa nám to nerozviazalo, urobíme pritom ešte jednu inú vec, a to, že k niektorým tým miestam v uzlíku nepustíme vodu. Keďže stále hovoríme o materiáli rozpustnom vo vode, bude teda veľká pravdepodobnosť, že v miestach viazania sa PVA bude rozpúšťať veľmi dlhý čas. Ak to podporíme ešte navyše tým, že tento uzlík napichneme na háčik alebo háčik dáme popod ten uzlík, môže sa stať, že po vytiahnutí montáže objavíme presne tú želatínu, o ktorej som písal.
Čo proti tomu?
Riešenie je teda veľmi jednoduché – nikdy neprepichujeme háčik cez uzlík a ani popod uzlík. Pokiaľ to robíte kvôli tomu, že máte strach, aby sa vám to pri nahadzovaní neroztrhlo, tak čítajte ďalšie riadky, v ktorých vám pomôžem to vyriešiť. Stretol som sa totižto už veľakrát s názorom, že všetky PVA sú rovnaké a pri dotyku s vodou sa rozpustia, vraj – žiadna veda. Dovolím si nesúhlasiť s týmto názorom a teraz nie z mojej pracovnej pozície, ale z pozície kaprára, používateľa. PVA produkty sú také rozdielne, že v konečnom dôsledku najdrahšia PVA na trhu môže byť tou najlacnejšou a naopak. Dám vám k tomu pár vysvetlení a teraz sa dostaneme aj k tomu trhaniu pri nahadzovaní… Ešte predtým vám poviem, že ak budete potrebovať pomoc pri tom, ako používať PVA pri odhode, pokojne ma kontaktujte cez facebook (Miňo Gallo) alebo instagram (Capuccinno55555).
A takto sa začína dlhá cesta až k vode.
Kľúčová je technológia výroby
PVA sieťka, pančucha sa vyrába z vlákien, ktoré sa zapletajú do seba a vytvárajú konečný efekt. Je veľmi dôležité a determinujúce, aký materiál výrobca použije a z koľkých nití upletie konkrétny produkt, ktorý sa dostane až k vám. Ak aj použijú dvaja rôzni výrobcovia rovnaký materiál, ale pritom použijú na jeho úplet rôzny počet nití, môže sa stať, že sa pančucha rozpustí až veľmi skoro pri strete s vodou, čo má potom za následok neefektívnosť použitia, pretože nedostanete kŕmenie až na dno spolu so svojou montážou. Vo väčšine prípadov používa výrobca na úplet iba jednu niť a tam potom hrozí – a s vysokou pravdepodobnosťou sa to aj stane – že sa vám bude daný produkt párať ako dámske silonky a vy strácate mnoho metrov nepoužiteľnej PVA. To znamená, že cena stúpa, ale povedzme si pravdu, kto z nás to takto prerátava? Pri nahadzovaní sa potom môže stať, že pokiaľ je to produkt vytvorený z jednej alebo z mála nití, nemá takú silu a pokiaľ sa niť poškodí, roztrhne sa vám to. Keďže som na začiatku povedal, že na Slovensku dokážeme vyrobiť produkt lepší ako v Ázii, prezradím vám, že počet nití v našej pančuche je 24, a to v 25 mm, a 36 v hrubšom variante 35 mm. To dokáže zabrániť trhaniu sa, či už pri plnení alebo pri manipulácii.
Takže, aby sme to zhrnuli: áno, rozdiely medzi PVA sú obrovské, a to hlavne v použitom materiáli, v počte nití a v spôsobe pletenia.
Je PVA ekologický materiál?
No a na záver ekológia – to je téma, ktorá sa často ukrýva vo vašich otázkach. Je to pochopiteľné, keďže sme všetci rybári, čo znamená, že by sme mali byť v prvom rade ochrancovia prírody. Veľa ľudí nepoužíva PVA len preto, že si myslia, že tým znečisťujú vodu, dostávajú do nej nežiaduce látky a ubližujú živočíchom a biotopu. Teraz sa dostaneme k použitému materiálu… Nemôžem hovoriť za čínskych bratov ani za iných výrobcov, ale z toho dôvodu, že u nás sa na vývoji a výrobe podieľajú napospol len ľudia inklinujúci k prírode, tak bolo pre nás od začiatku prioritné použitie materiálu najmenej poškodzujúceho a znečisťujúceho životné prostredie. Preto sme hneď od vzniku stavili síce na drahší, ale zato na najmenej škodlivý materiál z Japonska a eliminovali sme nezdravý dopad na naše vody a ryby.
Tu niekde začínajú všetky nápady, plány a inovácie. Od rybárov pre rybárov.
Získali ste odpovede na svoje otázky?
Verím, že som vám týmto odpovedal na niektoré nejasnosti. Nedá sa, žiaľ, všetko zhrnúť v jednom článku a celé vydanie som obsadiť nemohol, preto ak máte akékoľvek skúsenosti alebo otázky, budem rád, ak ma budete kontaktovať a spolu prídeme k odpovediam.
A tu zisťujeme, či sme všetko urobili správne. Potrebujeme to sami overiť, aby sme to mohli priniesť k vám.
Vyrábame PVA s rybárskou láskou
Ako som vám na začiatku sľúbil, tak som sa aj snažil – aby to nebol reklamný článok, aj keď som sa nedokázal vyhnúť porovnaniu s našimi produktmi. To však bolo vyvolané tým, aby som trochu poukázal na fakt, že vyrábame PVA s láskou. A to nie s láskou k peniazom, ale k prírode, a preto, že sme všetci rybári. Snažíme sa, aby naša PVA bola v prvom rade dobrá pre nás, aby sme boli s ňou ako rybári spokojní a aby sme nemali pri jej používaní veľa problémov. Je to PVA od rybárov pre rybárov. Od rybárov pre nové generácie, ktoré sa snažíme každý deň podporovať. Áno, usilujeme sa vyrobiť nielen produkt, ale vytvárať podporu aj pre najmenších rybárov na Slovensku a v zahraničí. V neposlednom rade je úplne jedno, akú značku kŕmenia či boilies používate, my pre vás pletieme sieť priateľstva, ktorá nás všetkých zjednocuje. Sme radi, že máme medzi vami veľa fanúšikov a priateľov. A keď sa z času na čas objaví nejaký neprajník či hejter, tak to bude vždy len potvrdenie toho, že niečo robíme, lebo – kto nič nerobí, nič nepokazí. A na úplný záver, ak budete mať akékoľvek otázky, môžete nás kontaktovať aj na našej slovenskej stránke. S pozdravom a úctou ku vám všetkým!
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.