Ja, ako novopečený hospodár, som veľa počul o tvorbe hniezd pre zubáče a bola to i jedna z najviac preberaných tém aj pri školení v Ivanke pri Dunaji. Mali sme prednášajúceho, ktorý nám rád poukazoval ako on robí hniezda so žiakmi a aký materiál používa pri výrobe hniezd! Potom som našiel článok čo napísal o hniezdach a už mi to nedalo. Bol som rozhodnutý, že idem do toho!
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: MÁJ 2011
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 94
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Preštudoval som si, kedy by bolo najlepšie osádzať hniezda do vody, pri akej teplote vody a chodil som merať teplotu, pričom bola ešte dosť nízka; tak som mal ešte čas zhotovovať hniezda! Po stručnej konzultácii s Jaroslavom Šubjakom som požiadal našu MO o nejaké prostriedky a ak majú nejaké hniezda už zhotovené, či by mi ich nemohli poskytnúť, že by som sa na to rád dal!
Dostal som od zväzu nejaké prostriedky a zároveň aj nejaké hotové hniezda! Na výrobu hniezd som potreboval skutočne minimum materiálu, čo by som musel nakupovať alebo prácne zháňať. Postačilo mi len: plastové debničky na zeleninu, závažie (kameň, tehly), čečina, špagát a nejaké plaváky – mne poslúžili drievka. Je ešte náramne veľa možností, čo by sa dalo zužitkovať, napríklad korienky z vŕby, ostrica, ktorá sa v hojnom množstve nachádza pri brehoch každej vodnej plochy.
Výroba hniezda
Debničku som prevrátil hore dnom, na jej vrch som postupne pripevňoval čečinu - buď vsúvaním pomedzi otvory v debničke alebo som ich prichytával drôtikom tak, aby sa ryby pri nerese nemohli poraniť pri trení. Na spodnú časť debničky som priviazal dosť veľké závažie, v mojom prípade polovicu tehly, aby hniezdo pekne sedelo na dne a neodplavovalo ho niekde, kde by sme nechceli!
Do stredu debničky som priviazal špagát s dĺžkou od 1,5 do 2 m a na koniec som uviazal plavák, čo u mňa predstavoval kúsok drievka! Hniezda som ukladal do hĺbky od 1,5 do 2 m tak, aby som neutopil hniezdo. Do väčšej hĺbky ich nie je vhodné ukladať! Maximálne do 2 m.
Hniezda som kládol popri brehu na rôzne podklady - od kamenného až po bahnom zanesené! Všetko sa dialo pri teplote vody 9 stupňov a prvá kontrola hniezd po uložení do vody bola po 5 dňoch, zatiaľ bez akejkoľvek zmeny. Hniezda neboli obsadené, tak som ich len prepláchol od nánosu; ale pri dvoch som pozoroval, že sú čisté a zubáče sa ich ujali, čistia si ich a chystajú sa na neres.
Ďalšia kontrola nasledovala o ďalších 5 dní pri teplote vody 12 stupňov. Po prvom povytiahnutí hniezda som pri spodnej časti špagátu videl, že je úplne čistý a bledý, a tak vyzeralo, ako keby som ho tam dal len včera. Po povytiahnutí vyššie a odhalení čečiny som ostal náramne prekvapený a s veľkým úsmevom na tvári som konštatoval, že zubáče hniezdo našli a podarilo sa im aj vytrieť! Ihličie bolo posiate ikrami a miestami až tak, že ho nebolo ani vidieť.
Z dvánastich jedenásť...
Po odfotení som opatrne spustil hniezdo naspäť, ale veľmi opatrne. Pri kontrole druhého hniezda som ostal ešte viac prekvapený, keď som objavil ďalšie obsypané hniezdo ikrami a navyše strážiaci zubáč zaútočil na moju ruku. Zubáč mal odhadom okolo 75 až 80 cm.
Viacej mi nebolo treba, hneď som opatrne spustil hniezdo na pôvodné miesto. Takto to pokračovalo ďalej a pri skontrolovaní 12 hniezd som zistil, že úspešnosť kladenia hniezd pre zubáče má veľký význam. Z 12 hniezd som mal obsadených 11 a to jedno bolo zatiaľ bez ikier, ale verím, že ešte aj to posledné bude čoskoro obsadené. Aj po 10 dňoch, čo bolo vo vode, nebol na ňom žiadny nános, pričom na špagáte bola pekná vrstva. Takže zubáče sa len ešte chystali na neres pri tomto hniezde! Tak teraz im už poskytnem pokoj a nebudem ich viac vyrušovať svojím sledovaním.
Takže pri mojom prvom skúšobnom osadení hniezd som dosiahol takýto úspech a obrovskú radosť, ktorá sa nedá ani opísať. Jednoducho to musíte zažiť na vlastnej koži. Na otázku, či sa oplatí pomôcť neresu zubáča, si musí odpovedať každý z vás.
Chcem sa súčasne poďakovať Jaroslavovi Šubjakovi za konzultácie a môjmu kamarátovi Jozefovi za pomoc.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.