Dlho som uvažoval, že prinesiem slovenským kaprárom rozhovor s nejakou zahraničnou osobnosťou kaprárskej scény a keďže mám aj ja určitý životný štýl, momentálne padla voľba na chlapcov z Black Label Baits.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MÁJ 2014
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 24
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 08.09.2016.
Niektorými zatracovaní, inými zbožňovaní je táto partia „extrémne“ vyzerajúcich kaprárov. Po mesiaci dohovárania termínov konečne padol dátum 14.1. S kamarátom sme hneď naplánovali cestu a vyrazili do 1370 km vzdialeného mesta Enger. Dorazili sme priamo do sídla firmy a hneď nás majiteľ a zakladateľ, Sebastian Rozwadowski privítal, akoby nás poznal už roky. Pri káve sme spustili príval otázok, ktoré som si vopred pripravil.
Kedy sa to vlastne všetko začalo?
Začali sme v roku 2003. Mal som vo vrecku 2 000 €, ale bol som odhodlaný ísť do výroby guľôčok naplno, lebo som už robil boilies predtým pre vlastnú potrebu a mal som nachytané krásne ryby. Začiatky boli veľmi ťažké, ale vďaka kamarátom sme to zvládli a spravili prvých 700 kg boilies. Ak sa dobre pamätám, prvá guľôčka bola Monkey Shit (opičí výkal).
Keďže váš životný štýl je trochu odlišný a zaujímavé sú aj názvy guľôčok, ako sa na BLB pozerajú druhí?
Vždy som taký a vždy budem, nezaujíma ma názor druhých. Ja som kaprár srdcom aj dušou, nejde o výzor človeka, ale, samozrejme, čo cítim som preniesol aj do nášho marketingu a do názvov guľôčok. Ako som už spomenul, prvé boilies bolo opičí výkal, ďalej umierajúci delfín, grilovaná kengura. Tieto názvy prišli spontánne, ale vždy korešpondujú s materiálom na ich výrobu.
Na aké vody chodíte s partiou najradšej?
Snažím sa chodiť na rôzne druhy vôd, ale asi najradšej mám veľké štrkoviská a staré prírodné živné jazerá. Jeden raz do roka jazdíme do Francúzska na Cassien; to máme ako takú dovolenku, kde sa vybláznime. Osem rokov chodím na jednu rieku, kde sa mi podaril jeden krásny 26,4 kg šupináč. Mám to tam veľmi rád, lebo je to stále iná a odlišná rybačka.
Ktoré tvoje boilies ťa nikdy nesklamalo?
Nikdy nejdem na vodu bez Scoberry, je to skvelá nástraha a máme na ňu nachytané krásne ryby a Fruity Thrill – ovocná bomba – som od nich závislý.
Ako je to s testovaním boilies, dá sa to všetko stíhať?
Najprv sme všetko testovali s Michaelom Weberom, len sa to fakt nedalo stíhať, preto sme obvolali kamarátov, aby nám pomáhali a tí nám testujú boilies. Vždy je niekto z nás vonku na vode a ani sa nepamätám, že by sme boli niekedy všetci vo firme a trvá to už 9 rokov. Za túto dobu sme nezmenili ani jedného testera, snažíme sa byť ako jedna veľká rodina. Myslím, že aj práve preto máme svoju stálu klientelu, pre ktorú už dokážeme vyrobiť až 60 ton produktov ročne. Čo je fakt skvelé.
Máš nejaké obľúbené montáže?
Nie. Vždy sa snažím prispôsobiť miestu, kde som, pochopiteľne, tam hrajú aj iné faktory, takže vždy je to niečo iné. Ale rád používam 20 mm solo Pop up a to hlavne v extrémnych hĺbkach niekedy až 15-17 m, kde sa mi skvele osvedčili.
Čo plány do budúcnosti?
Už 3/4 roka testujeme dve nové guľôčky, ale von pôjdu až keď budem o nich presvedčený na 200 percent, samozrejme, pracuje sa na ďalších veciach, nechajte sa prekvapiť, mám to tak rád.
Najkrajší a najcennejší úlovok?
Mám jednu krásnu rybu, práve z takého hlbokého štrkoviska. Nebol extrémne veľký, 22,35 kg šupináč. Mal som ho dvakrát na háčiku, dvakrát sa mi vypol pri podberáku. Trvalo mi rok, aby som ho dostal na podložku, ale stálo to za to, bol to nádherný pocit, každopádne som si ho poctivo vysedel.
Čo by si odkázal čitateľom Slovenského RYBÁRA?
Tak v prvom rade všetkých zdravím a chcem vám odkázať asi toľko: Pravý kaprár nesedí doma pri telke, nerozpráva o rybách v krčme a nechváli sa cudzím perím. Neseďte pri vode len kvôli fotkám veľkých kaprov. Všetko je o niečom úplne inom, každá ryba má spraviť rybárovi radosť. Vždy si užite chvíle pri vode, či už ryba ide, alebo nie. Nezanevrite na guľôčku keď raz - dvakrát neprinesie úspech. Treba chytať, skúšať, špekulovať a nebáť sa nových vecí a až potom sa vám podarí ten vysnívaný, trofejný kapor...
Ťažko sa mi lúčilo s touto veselou partiou, ale dohodli sme sa na ďalšej spolupráci a prisľúbili mi, že ak by bol záujem, bez váhania by prišli na Carp Show 2015 a pokojne spravia prednášku, alebo sa ukážu v stánku Black Label Baits. Takže, uvidíme čo prinesie tento rok a už teraz sa teším na týchto pánov...
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.