Varíme pri vode, 1. časť: Kaprárske krevety.
nezadaný
05.04.2015 (5/2014)
0
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: MÁJ 2014
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 102
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 08.09.2016.
Každý z nás potrebuje pri vode jesť. To je fakt. Väčšina z rybárov sa však najprv stará o prípravu lovného miesta, predkŕmenie rýb, či prípravu montáží a v tom zhone zabúda myslieť na vlastný žalúdok. Až po utíchnutí najväčšieho zhonu sa čoraz hlasnejšie ozývať hlad, ktorý sa následne snažíme čo najskôr zahnať. Vtedy sa ako banda hladných vlkov vrháme na rôzne studené polotovary, či už klobásky, slaninku, paštétu v snahe sa čo najskôr zasýtiť, lebo väčšine z nás sa nechce uvariť si teplé jedlo. Výhovoriek je naporúdzi hneď niekoľko: „nemám na to čas“, „kto by sa s tým všetkým ťahal k vode“ alebo, „variť neviem, je to príliš komplikované“. A práve z tohto dôvodu sme sa rozhodli vám postupne predstaviť niekoľko jednoduchých receptov, podľa ktorých si pri vode budete vedieť pripraviť priamo na brehu vášho obľúbeného revíru rýchle a chutné jedlá. Oslovili sme preto viacerých aktívnych a známych rybárov, aby sa s nami podelili o svoje osvedčené recepty. Prinášame vám prvý recept od vody od šikovného českého kaprára Honzu Dadáka.
Honzo nám k nemu povedal: „Naučím vás si pripraviť skvelé Kaprárske krevety, ktoré som prvýkrát ochutnal na jednej francúzskej výprave s mojím kamarátom Julianom Jurkiewitzom."
Suroviny pre 2 osoby:
500 – 600 g čerstvých nelúpaných kreviet
4 strúčiky cesnaku
1 dcl olivového oleja
1 PL masla
1 čerstvá bageta
Postup:
Do panvice nalejeme 2-3 polievkové lyžice olivového oleja a poriadne ho rozpálime. Olej musí byť dôkladne rozohriaty, lebo krevety potrebujeme prudko orestovať. Po vhodení do panvice, restujeme 1-2 minúty, otočíme a pridáme nakrájaný cesnak. Chvíľu ešte restujeme, pár sekúnd pred koncom pridáme kúsok masla. Následne krevety povyberáme a dáme odkvapkať na tanier. Nakrájame čerstvú bagetu a otvoríme si fľašu suchého bieleho vínka. Odporúčame Riesling, alebo Pinot Gries (Rulandské šedé). Verte mi, že si po kuse čerstvej bagety namočenej vo výpeku oblížete všetky prsty.
Dobrú chuť.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.