Pred niekoľkými rokmi som parený hrášok považoval za niečo historické – nástrahu, ktorej slávu dávno odvial čas. Je jemná, vysoko špecializovaná a dokáže spôsobiť väčší rozruch ako kosťáky, či iné červy. Jej príprava je dosť zložitá. Ale teraz používam hrach s potešením. Poviem vám prečo.
info
Kategória: Plávaná
Vyšiel v čísle: MÁJ 2018
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 82
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 30.10.2018.
V modernom svete je módne všetko: oblečenie, autá, jedlo. Takisto je to aj s rybačkou. Ako príklad uvediem kostné červy, ktoré sa stali počas posledných 10 rokov obľúbenou nástrahou. Ľudia si obľúbili tieto biele červíky, ktoré sa stali univerzálnou celosezónnou nástrahou.
Partikel má mnoho skvelých vlastností
Ale stereotypy sú brzdou pokroku. Kedykoľvek sa musíme rozhodnúť, vždy to trochu trvá, pretože nie je ľahké prekročiť obvyklé, predpísané pravidlá. Pri rybačke máme vždy nedostatok času. Preto sú mnohé dobré nástrahy, vrátane hrášku, na zozname iba úzkeho okruhu rybárov. Pritom varený, alebo parený partikel má mnoho skvelých vlastností.
- Je lacný. Cena za kilogram suchého, nelúpaného hrášku je rovnaká ako za 2 balenia kosťákov.
- Každá z obilnín môže byť skladovaná viac ako 2 roky na suchom, chladnom a chránenom mieste. Zrná, ktoré sme pri rybačke nepoužili, môžeme zamraziť a použiť nabudúce.
- Chuť a vôňa sa nijako nemusí upravovať. Ryby spoľahlivo berú obilniny v ich prirodzenej forme.
- S obilninami môžete uloviť akúkoľvek nedravú rybu: jalce tmavé, hlavaté, pleskáče, plotice a kapry.
Všetko nové je veľmi zabudnuté staré? Varený hrach bol dlhé roky známy ako prvotriedna nástraha na veľké riečne ryby. Niekedy v strede 70-tich rokov 20. storočia bola táto nástraha na riekach oveľa populárnejšia ako kosťáky, či patentky. Situácia sa začala meniť, keď si rybári mohli nástrahy pokojne kupovať v rybárskom obchode. Ľudia zabudli ako pripravovať hrach.
Prvýkrát som naň začal chytať koncom 90. rokov. Túto skúsenosť nemôžem nazvať pozitívnou. Strávil som tak niekoľko neúspešných rybačiek, mával som prútom nad hlavou a nezaznamenal jediný záber. Ale nezmenilo to môj názor, že hrach je vynikajúcou riečnou nástrahou. Potom som s úspechom používal patentky.
Ku hrachu som sa opäť vrátil až o tri roky. Priateľ ma pozval na ryby. A vtedy som prvýkrát videl, aké výhody má táto nástraha, keď sa správne používa. Zistil som, že ani kostné červy, ani rozdrvené mušle (ktoré som pokladal za top riečnu nástrahu) nie sú také dobré, ako hrach. Ulovili sme niekoľko pekných jalcov tmavých. Každý z nich vážil od 1 do 1,5 kilogramu. Ale najprekvapivejšie bolo, že sme chytali na mieste, kde na kostné červy brali iba plotice.
Druhý pokus o štúdium hrachu prebehol viac vedome. Povzbudený teoretickými znalosťami som pozitívne naladený začal. Ale hrášok nepriniesol žiadaný efekt ani po prvej, ani druhej, ani po desiatej rybačke. Zábery boli. Ale boli to iba náhodné zábery. Často som musel zavrhnúť pokušenie vytiahnuť „ľudovú nástrahu“ – kostné červy. Prešlo niekoľko sezón. Parený hrach hral stále druhé husle. Z času na čas som ho použil, ale chytal som hlavne na kosťáky.
Zvrat prišiel až potom, keď som sa stretol s jedným známym rybárom. Pozrel sa na moju nástrahu a povedal: „Hrach nie je dobre uvarený“. Ukázalo sa, že celý čas som rybám ponúkal málo kvalitný produkt, ktorý preto ignorovali.
Správny vzorec je kľúčom k úspechu akejkoľvek nástrahy
Aby sme každú nástrahu s úspechom použili, musíme nasledovať správny vzorec, ktorý spočíva v jej správnom uvarení, nastražení a prezentácii. S pareným/vareným hráškom to nie je ťažké dosiahnuť.
1. Správne uvarený hrach je polovicou úspechu. Každé moje zlyhanie spočívalo v tom, že som nevedel, ako ho dobre pripraviť. Vždy som ho neuvaril dosť. Na háčiku lepšie držal, ale ryby ho nechceli. Postupne som pracoval na vlastnom recepte.
Liter suchého hrachu (dostatok na nástrahu aj návnadu) som zalial studenou vodou a 6 hodín nechal napučať. Potom som ho naplnil do ženskej silonovej ponožky a dal do parného hrnca. Ako náhle začala z hrnca unikať para, počkal som 45-50 minút. Hrach bol pripravený na kontrolu. Správne pripravený sa medzi prstami rozpadáva na masu, neuvarený sa delí na polovice. Neuvarený hrach je potrebné variť ešte 10 minút. Vo finále varený hrach vysypem na noviny, alebo handru, aby preschol.
2. Predbežné vnadenia sú žiaduce. Je dôležité, aby si ryby na to zvykli. Ak sa budete snažiť loviť na mieste, kde sa nikdy na hrach nechytalo, pravdepodobne si nezachytáte. Obvykle sú potrebné dve‑tri vychádzky, aby sa úspech dostavil. Jednoducho vhoďte 2-3 hrste a to je potrebné robiť niekoľko dní. Niekedy si ryby tak zvyknú na túto vysoko kalorickú návnadu, že ťažko reagujú na niečo iné.
3. Správne náradie je veľmi dôležité. Lov s hrachom je veľmi dynamický. Aby ste upútali pozornosť, nástraha musí byť v neustálom pohybe. Raz som to počítal. Za hodinu som 70-80× prehodil. Aby ste to dosiahli, potrebujete ľahké, ale silné náradie. Podľa mňa je 6-7-metrová delička najlepšia. Za hľadiska kadencie, je delička lepšia ako klasický prút, pretože je dostatočne dlhá, aby ste stále vedeli s nástrahou hýbať a okamžite sekať.
Dobré sú iba plaváky s klasickým tvarom a tyčinkou nie hrubšou ako 2 mm. Plaváky typu Cralusso Bolo a Surf nie sú vôbec vhodné. Sú hlučné a ryby v plytčinách, najmä jalce tmavé, sa ich obávajú. Hmotnosť by nemala byť vyššia ako 1,5 g. Dobrú prezentáciu je takmer nemožné dosiahnuť s ťažšími plavákmi. Závažie musí byť dobre rozložené. Aj 1-gramový plavák by mal mať retiazku 3 bročkov. Hlavný vlasec je hrubý 0,18 mm, pretože úlovky na hrášok sú často ťažšie ako 2 kg.
4. V závislosti od hlavného vlasca volím koncový nadväzec. Používam monofil s hrúbkou 0,15 mm. Dĺžka je od 15 do 24 cm. Pri dlhšom nadväzci premeškáte polovicu záberov. Nadväzec je k hlavnému vlascu naviazaný cez obrtlík. Dôležité je vybrať správny háčik. Ak je z príliš hrubého drôtu, môže hrach ľahko prerezať. V obľube mám tri typy háčikov: Kamasan B512 a B520 veľkosti 12 a Colmic B957 veľ. 10.
5. Bleskové zábery. Na začiatku každej vychádzky zakŕmim pár hrsťami pareného hrachu. Potom, po každom „prejazde“ plaváka, prikŕmim pár zrnkami. Keď sa návnada splaví dole prúdom, napichnem nástrahu. Každý pohyb nástrahy je pre rybu zaujímavý. Len čo plavák dosiahne svoju pracovnú pozíciu, montáž spomalím. Potom trochu nechám plavák splaviť dole prúdom. Vtedy pláva hrášok na háčiku dole ku dnu. Opäť plavák zastavím, a tak ďalej. S pomocou stáleho povoľovania a púšťania plaváka robí nástraha cik‑cako pohyb v stĺpci a prelovím tak celú oblasť pred sebou. Zábery sú často extrémne rýchle a to počas každej fázy. Montáž musí byť pod neustálou kontrolou.
6. Ryby v plytčine. Najlepšie výsledky s pareným hrachom som dosiahol v hĺbkach do 2 metrov. Je to kvôli faktu, že od stredu jari do neskorej jesene preferujú ryby na veľkých riekach pobyt v plytkých častiach. Na jar sú to zaplavené časti ramien, v lete a na jeseň plytké prieplavy. Moje obľúbené hĺbky sú od 1 do 1,5 m.
Trochu o výsledkoch
Nechcel by som, aby ste si po prečítaní tohto článku mysleli, že parený hrach položí do úzadia všetky ostatné nástrahy. Áno, hrach je často úspešnejší ako iné nástrahy. Ale nie vždy. V krátkosti, nechoďte do extrémov a vychádzajte z predošlých skúseností. Niekedy sú kostné červy a chlebové cesto oveľa úspešnejšie. Parený hrach tu más voje miesto aj napriek prítomnosti iných, moderných nástrah. A ako sa bude správať pri rôznych podmienkach, či sa dostane na zoznam vašich obľúbených nástrah, záleží iba na vás a na nálade rýb. Pre mňa je parený hrach top nástraha pri love na veľkých riekach od polovice mája až do konca októbra.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.