Od čias, keď sa v Čechách a na Slovensku začal výrazne rozvíjať cielený lov veľkých kaprov, uplynulo už naozaj veľa rokov. Čo sa týka návnad a nástrah, na začiatku bolo na trhu dostať len naozaj obmedzené množstvo kvalitných návnad a nástrah; konkrétne boilies bolo v zásade veľmi podobného charakteru. Išlo o boilies vyrobené väčšinou z veľmi jednoduchých mixov typu 50/50 doplnených o farbivo, veľkú dávku arómy, v najlepšom prípade o lacné sladidlo a poriadnu dávku chuťovo veľmi výraznej konzervačnej látky (stabilizátora)...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚN 2011
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 6
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Išlo o boilies vyrobené väčšinou z veľmi jednoduchých mixov typu 50/50 doplnených o farbivo, veľkú dávku arómy, v najlepšom prípade o lacné sladidlo a poriadnu dávku chuťovo veľmi výraznej konzervačnej látky (stabilizátora). Napriek tomu bolo na tieto prvé „hotovky“ v tom čase ulovených naozaj veľké množstvo rýb, vrátane tých najväčších.
Prečo aj nie, keď v tej dobe išlo o vrchol v doposiaľ používaných návnadách. S postupom času, a najmä prísunom informácií zo Západu začali prví pionieri experimentovať s domácou výrobou boilies za použitia podstatne hodnotnejších vstupných surovín a s tým taktiež prichádzali viditeľne lepšie výsledky.
Dve strany mince
Postupujúci trend predháňania sa vo výrobe pokiaľ možno najatraktívnejších, najstráviteľnejších a najvýživnejších návnad odsunul toto ekonomické boilies postupne do úzadia. A rovnako tak aj znižujúce sa množstvo úlovkov veľkých rýb. Silná konkurencia kvalitných novodobých návnad v našich malých krajinách spôsobila, že hotové boilies bolo na pár rokov takmer úplne zavrhnuté. Keďže má však každá minca dve strany, aj používanie doma rolovaného či mrazeného boilies so sebou prinieslo aj isté úskalia.
Tým hlavným a naozaj zásadným, je veľmi náročné skladovanie takéhoto boilies na dlhých výpravách, keďže doma rolované alebo komerčne mrazené boilies je väčšinou náchylné na zaplesnenie. S tým je spojená potreba ich skladovať doma v mraziacom boxe alebo na dobre vetranom mieste v dobre priedušných vreckách, kde dôjde k jeho postupnému vysušeniu až „na kameň“.
Pri potrebe skladovať väčšie množstvo návnady teda ide o potrebu mať vyhradeného kopu voľného miesta v mraziacom boxe alebo, naopak, dostatok priestoru na jeho sušenie. Dlhodobým sušením však drvivá väčšina boilies zbytočne stratí na svojej atraktivite a rýchlej účinnosti.
Ani pri vode bez problémov
Problém so skladovaním pokračuje následne aj pri vode. Pokiaľ nemáte ideálne podmienky, akými sú najmä nízka vzdušná vlhkosť, dostatok priestoru na sušenie a pekné počasie, je skladovanie veľkého množstva boilies napríklad počas dvoch týždňov ozajstným orieškom.
Väčšine z vás sa s istotou na dlhej výprave, sprevádzanej daždivým počasím, stalo, že vám návnady začali bez milosti plesnivieť. Všetci, čo majú podobnú skúsenosť, určite potvrdia, že „zachraňovať“ napríklad 30 kg boilies vo vnútri malého vlhkého bivaku je vopred prehraná bitka…
Doba však pokročila a najmä vďaka extra šetrným prírodným stabilizátorom a novým výrobným technológiám je už na trhu niekoľko výrobcov, ktorí sú schopní vyrobiť hotové boilies v tej najvyššej kvalite.
Trend používania hotového boilies prišiel zo západnej Európy, kde rybári taktiež dlhú dobu preferovali lacné hotové boilies (najmä z mixov podobných euro mixom 50/50), následne mrazené boilies a dnes takmer všetky renomované spoločnosti produkujú ročne desiatky ton toho najkvalitnejšieho hotového boilies. Aj keď na trhu existuje naozaj nepreberné množstvo najrôznejších konzervačných látok používaných v potravinárskom priemysle, len hŕstka z nich je vhodná na použitie v boilies.
Kapry ich začali ignorovať
Prvé hotové boilies, ktoré sa objavili na trhu v 80-tych rokoch v Anglicku a neskôr v krajinách Beneluxu, obsahovali ako konzervačnú látku rôzne soli kyseliny benzoovej. Tieto benzoany dôverne poznáte z rôznych potravín. Myslíte, že nie?? Ale áno, bežne sa s nimi stretnete napríklad v klasickej plnotučnej horčici či kečupe. Len si predstavte chuť horčice na jazyku. Tá „škrabľavá kyslá pachuť“, ktorá vám ostane v ústach, sú práve naše vďačné benzoany. Určitý čas kaprom neprekážali a nebol badateľný rozdiel v čerstvo rolovaných boilies a v hotových boilies.
Nechcem tvrdiť, že s podobnou nástrahou nie je možné chytiť nejaké kapry, ale z niekoľkoročných skúseností evidentne vyplýva, že väčšie a skúsenejšie ryby sa začali boilies s týmito účinnými, ale chuťovo veľmi výraznými konzervačnými látkami vyhýbať. Preto sa začiatkom 90-tych rokov začalo postupne experimentovať s používaním kvalitnejších a menej výrazných konzervačných látok.
Množstvo pokusov
Postupne prišli na rad ďalšie chemické konzervačné látky ako parabeny, či sorbany, ktoré používajú niektoré firmy v hotových boilies do dnešných dní. Len pár firiem sa však rozhodlo na dlhšiu a podstatne náročnejšiu cestu vývoja hotových boilies s použitím konzervačných látok na prírodnej báze.
Na to je potrebné nespočetné množstvo pokusov simulujúcich podmienky v uzavretých vreckách vyložených vo výkladoch rybárskych obchodov, kde na hotové boilies pravidelne svieti slnko. Rovnako sa simulujú aj podmienky dvojtýždňovej výpravy počas intenzívnych dažďov, keď vlhkosť vzduchu je takmer 100 % a všadeprítomné plesne či kvasinky v tomto období s obrovskou chuťou požierajú všetko čo nájdu.
Je to skutočná výzva, ale kto vydržal, získal za svoju odvahu a vytrvalosť doslova „svätý grál“ v podobe hotových boilies s prírodnými, veľmi šetrnými stabilizátormi takmer bez chute a zápachu.
Ideálna situácia
V dnešnej dobe je teda konečne aj na našom trhu možné kúpiť hotové boilies v tej najvyššej kvalite, ktoré je bezpochyby minimálne rovnako účinné ako boilies doma rolované alebo komerčné mrazené. Pri zachovaní totožných receptúr, vrátane všetkých tekutých aditív a atraktorov, ako aj úplne identického postupu výroby, boli pri použití šetrnej konzervácie na báze prírodných látok dosiahnuté špičkové výsledky.
A výsledky v praxi to len potvrdzujú. Kapry naozaj nepoznajú rozdiel a vy konečne máte v rukách doslova dokonalú návnadu. Sú absolútne nenáročné na skladovanie – vydržia čerstvé veľmi dlhú dobu pri akýchkoľvek poveternostných podmienkach a jednoducho ich môžete mať po celú dobu voľne uložené v originálnych obaloch.
Pre mňa je to ideálna situácia. Vo svojej taške s návnadami mám vždy dostatok kvalitného a vždy čerstvého krmiva. Stačí len otvoriť vrecko s boilies a môžem okamžite chytať. Či už som na krátkej „po pracovnej akcii“ alebo na dlhodobej výprave, vždy len vyberiem to správne vrecko s hotovým boilies a môžem okamžite loviť s perfektnou čerstvou návnadou/nástrahou.
Pokiaľ všetko boilies nespotrebujem, len ho vrátim do tašky, kde mi vydrží čerstvé do ďalšej výpravy. To vám v skutočnosti usporí naozaj veľa starostí, financií a najmä času, ktorý môžete radšej venovať lovu rýb.
Konečný verdikt je pre mňa jednoznačný. Rovnako ako tí najznámejší lovci veľkých rýb naprieč celou Európou a rovnako ako úplná väčšina mojich kamarátov a kolegov používam teraz prakticky len hotové boilies.
Kvalitné hotové návnady v dnešnej dobe víťazia nad mrazenými vo väčšine aspektov a aj preto, že na hotové boilies lovím už niekoľko rokov, stalo sa pre mňa vďaka množstvu spomínaných výhod voľbou číslo jedna.
Okrem toho, vzhľadom na výsledky, ktoré som na kvalitné hotovky dosiahol, im úplne dôverujem. A dôvera v to, čo používam a čo robím, je pre mňa v kaprárine jednou z najdôležitejších vecí…
Honza „Carpkiller“ Hubka,
NIKL a CRU Team International
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.