Plávajúce boilies – „pop-up“ – sa stali veľmi populárne. Nie je sa čo čudovať, možností ako ich aplikovať je celý rad – dajú sa použiť samostatne, keď sa vznášajú kúsok nad dnom, môžeme ich skombinovať s klasickým potápavým boilies, keď vytvoríme tzv. „panáčika“, môžeme ich obaliť cestom atď. V tomto článku vám však chcem predstaviť výrobu plávajúcich boilies spoločne s niekoľkými ukážkami ako ich používať...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚN 2011
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 22
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Možno ste niekedy čítali článok na túto tému; najskôr sa v ňom písalo o výrobe pomocou mikrovlnnej rúry, alebo korku. Áno, tieto varianty tiež prichádzajú do úvahy. Omnoho efektívnejšie a variabilnejšie sú však špeciálne upravené pop-up mixy.
Výhody Pop-up mixov
Ako som sa zmieňoval, pop-up mixy majú veľa výhod. Ako prvú by som spomenul jednoduchú manipuláciu. Stačí vám totiž rozklepnúť požadovaný počet vajec, doplniť ich o tekuté zložky a zmiešať s mixom. Postup výroby je takmer totožný ako pri klasických boilies zmesiach.
Ďalšou nespornou, a podľa mňa najväčšou výhodou, je variabilita. Pop-up si môžete vytvoriť celkom podľa svojich predstáv. Môžete si zvoliť akúkoľvek esenciu, esenciálny olej, esencie môžete kombinovať, môžete si vyrobiť akýkoľvek priemer, máte na výber niekoľko farieb. Všetko je vo vašej réžii.
Postup výroby
Postup je úplne jednoduchý a zvládne ho naozaj každý.
Na jeden kilogram mixu potrebujeme cca 14 stredných vajec. Tie starostlivo rozmiešame a doplníme o tekuté zložky podľa vôle. Potom dosypeme časť cesta tak, aby sme vytvorili kašu.
V tomto stave necháme zmes odpočinúť asi 30 minút. Potom dosypávame zvyšok cesta a zapracovávame ho. Len čo dosiahneme požadovanú konzistenciu, môžeme pristúpiť k rolovaniu. Postup, ktorý pozná snáď každý.
Teraz však nastáva niekoľko odlišností –
pop-up varíme len 1 minútu a sušíme minimálne týždeň – čím dlhšie, tým lepšie. Sušte ich na dobre vetranom mieste a vyvarujte sa slnečným lúčom.
Spôsoby prezentácie pop-up
Spôsobov, ako nastražiť plávajúce boilies, je nespočetne veľa. Vyberiem pre vás len tie najzaujímavejšie. Ako prvý by som uviedol najpoužívanejší – tzn. „na panáčika“. Ku klasickému potápavému boilies umiestnime plávajúce a vytvoríme akéhosi „panáčika“. Táto prezentácia je všeobecne známa a bežne používaná.
Ďalšou možnosťou je použiť samostatné plávajúce boilies. Tu sa dá veľa experimentovať s dĺžkou vlasu. Najbežnejšia je asi klasická montáž so vznášajúcim sa háčikom a guľôčkou. Broček je v tomto prípade na samostatnom nadväzci a háčik sa spoločne s guľôčkou vznáša kúsok nad dnom.
Tu by som však odporučil nasledujúcu zmenu: broček, ktorý drží boilies pri dne, dajte priamo na vlasový príves. Predĺžte ho na 2-4 cm a získate omnoho „nebezpečnejšiu“ montáž. Háčik totiž zostáva ležať na dne, a neruší tak opatrné a skúsené kapry.
Ďalší variant je možnosť vytvoriť rôzne vyváženú nástrahu. Rozkrojíme klasické potápavé boilies a doplníme druhú polovicu plávajúcim. Takto upravená nástraha sa bude mierne vznášať a veľmi ľahko ju kapry nasajú. Vďaka svojej ľahkosti sa bude vo vode viac hýbať. Aj tento pohyb môže kapra zaujať.
Pre naozaj atraktívny variant zvoľte peletu, ktorú nadľahčíte práve plávajúcim boilies. Toto všetko môžete navyše zabaliť do obaľovacieho cesta. Takto upravená nástraha bude ihneď po vhodení do vody maximálne atraktívna a svoju atraktivitu si zanechá aj v nasledujúcich hodinách.
Michal Pavelka - BestBaits.cz
TIP:
- Cesto dajte po spracovaní do chladničky odležať, bude sa jednoduchšie rolovať.
- Plávajúce boilies sa dá ešte pred samotným nahodením zvýrazniť. Ako jednu z najlepších možností pre maximálne dráždivé pop-up vidím ich naloženie do čistej esencie. Ešte pred namočením ich orežem na niekoľkých stranách, aby esencia lepšie vsiakla.
- Na zatraktívnenie je možné použiť aj dipy. Ich konzistencia však nie je úplne najvhodnejšia; ak v nich necháte guľôčky dlhodobo namočené, môže sa stať, že ich vzlínavosť bude znížená.
- Experimentujte, vymýšľajte – pop-up sa na tieto účely priam ponúka.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.