Po úspešnom ukončení tretieho ročníka rybárskej školy prišiel konečne čas aj na dlhšiu výpravu. Naplánoval som si ju na koniec júna a začiatok júla, na mŕtvych ramenách na južnom Slovensku som strávil zhruba 12 dní. Ide o vody s veľkým rybárskym tlakom. V minulosti som tam lovil minimálne, viac až minulý rok. Bol som zvedavý, čo sa tam udeje pri dlhšej výprave. Je to voda, ktorá je ročne navštevovaná stovkami rybárov. Tak ako sa aj my zlepšujeme a upevňujeme svoje skúsenosti, tak isto to robia aj ryby a zvlášť na takto malých vodách. Lov kaprov je tam čím ďalej tvrdším orieškom...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚN 2011
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 40
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Je to voda, ktorá je ročne navštevovaná stovkami rybárov. Tak ako sa aj my zlepšujeme a upevňujeme svoje skúsenosti, tak isto to robia aj ryby a zvlášť na takýchto malých vodách. Lov kaprov je tam čím ďalej tvrdším orieškom. Na rozdiel od iných lokalít táto nepripomína plavecký bazén alebo vaňu. Nemám rád také revíry, ale tento som si naozaj obľúbil. Takmer všade sú prekážky, potopené stromy a podomleté brehy.
Vyhliadnuté miesto
Na takýchto vodách nie je potrebné mať veľké množstvo krmiva; aj to bolo jednou z príčin, že som sa rozhodol pre túto voľbu, keďže by som nemal čas sa pripraviť na dlhodobú výpravu na veľkú vodnú nádrž. Mal som pri sebe 10 kg Sea Foodu a peletový multimix, ktorý som si pripravil z viacerých druhov peliet – CSL, konopné, patentkové, halibut... Neodmysliteľnou súčasťou je aj Bacterie Septic. Nič viac, iba 10 guľôčok k montáži a hrsť peliet.
Na jar som tu strávil necelý víkend, a tak už som mal vyhliadnuté nejaké horúce miesta pri padnutých stromoch a podomletých brehoch. Najlepšie bolo, ak som montáž dostal čo najviac do vnútra. Ako mi poradil môj kamarát, ktorý tu chytáva, je veľmi dobre, keď ponoríte udicu do vody, špičku akoby vopcháte do podomletého brehu a pustíte montáž. Viacej záberov som docielil vyskladaním vlasca, teda používaním backleads – myslím, že je to super vec, hlavne na revíroch so silným rybárskym tlakom alebo tam, kde je extrémne čistá voda.
Iba ja, udica a chleba
Počas prvého týždňa som prežíval enormné horúčavy a bolo veľmi zriedkavé keď som mal záber z dna. Okolo druhej – tretej popoludní som videl ako ryby plávajú pod hladinou a vyhrievajú sa, čiže existovala veľmi malá pravdepodobnosť, že budem mať záber z dna.
Na jednej udici som prerobil nadväzec a predĺžil ho cca na 80 cm a umiestnil tam Fluoro pop-up Pineapple. Druhú udicu som si zobral a išiel do zúženého miesta mŕtveho ramena. Iba ja, udica, háčik a chleba. Ešte k tomu dvojlitrovú fľašu minerálky, ktorá bola v takýchto horúčavách neodmysliteľná.
Prvýkrát som chytal kapry takto na hladine; kto to zažil vie, že je to skutočne nádhera. Podarilo sa mi prekabátiť pár jedincov od 5 do 8 kg. Ale ustavične ma trápil jeden lysec, ktorý stále zbieral kôrky chleba z hladiny. Párkrát sa aj splašil, zrejme ma uvidel, ale nič mu neubralo na chuti a konzumoval ďalej. Krásne som videl ako priplával na hladinu pod moju kôrku chleba a potom už len šplechot vody a nebolo ho.
My sme sa už stretli...
Na tretí deň lovu z hladiny nikdy nezabudnem. Sedel som pri vode už tri hodiny, pri teplote v chládku cez 35 stupňov. Posledné nahodenie, posledná kôrka chleba... Lysec vyšiel hore na hladinu a zobral moju nástrahu. Zásek a vzápätí som už zdolával pôvabného lysca. Po 20 minútach dúfania, že vytiahnem rybu cez 10 kg na kôrku chleba, som rybu stratil v prekážke. Bol som smutný, ale nič krajšieho som dlho nezažil.
Ryby po súboji sú už splašené a horko-ťažko by som ešte nejakého prekabátil. Okolo pol šiestej som sa podujal vyviezť prúty na noc, a tak ako vždy, umiestnil jednu tam, kde chodím loviť na chleba. Po troch hodinách prišiel razantný padák; zasekol som a zacítil rybu. Pri zdolávaní som stále myslel na strateného lysca. Okamih ako ryba vyšla prvýkrát na hladinu, mi skoro vyrazil dych. Áno presne tak, my sme sa už niekedy stretli!
Bol to ten lysec, ešte mal aj háčik v ústach s kúskom vlasca, čo mi utrhol. Zachutil mu, tak ako väčšine uloveným kaprom, sea food. Bola to naozaj zaslúžená ryba, ktorú som si vybojoval.
Ďalší týždeň sa ochladilo, záberov bolo menej, ale predsa som si zachytal. Vytiahol som 7 rýb cez 10 kg a z toho boli šryri cez 13 kg. Ani som nepočítal koľko bolo tých 4- až 9-kilových. Super bilancia, bol som spokojný.
Ak patríte medzi začínajúcich rybárov, alebo aj profesionálov, myslím, že vám veľmi dobre pomôže kniha od Lukáša Krásu – Kapří tajemství; obsahuje veľa poznatkov, ktoré pomôžu a aj upevnia vedomosti nielen
začínajúcemu, ale aj skúsenému rybárovi.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.