Často sa stretávame s otázkami typu „Aké boilies mám použiť? Aké je najlepšie, najúčinnejšie? Aká je najúspešnejšia príchuť? Mám použiť hotové alebo mrazené? Sú lepšie veľmi kvalitné a drahšie alebo stačí použiť nejaké lacné boilies?“ Článkov zaoberajúcich sa touto tematikou bolo napísaných dosť, ale predsa len, diskusné fóra sú plné týchto otázok a mnoho rybárov si ich kladie aj osobne...
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚN 2012
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 32
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Prečo sa neustále musíme zaoberať touto problematikou? Odpoveď je celkom jednoduchá! Sme pod ohromným tlakom rôzneho druhu reklamy, ktorá nás zasypáva širokým spektrom produktov mnohých obchodníkov (výrobcov) návnad – nástrah. Prirodzene vzniká situácia, kedy sa v tej neprebernej ponuke len sotva orientujeme a buď dáme na pravdivosť reklamy a vzniknuté recenzie, alebo mnoho druhov boilies odskúšame v praxi sami. Tá druhá možnosť je len ťažko uskutočniteľná, pretože asi nikto z nás nemá toľko potrebného času na testovanie ani dostatočné množstvo finančných prostriedkov.
Prieskum trhu
Poznám niekoľko kaprárov, ktorí sú veľa rokov verní len jednej určitej firme a dokonale poznajú ich produkty. Dobre vedia, kedy a aké boilies treba použiť v konkrétnom ročnom období, na ktorej vode atď. Možno je to lepšie, možno nie... Ja osobne som ešte pred dvoma rokmi patril do tej skupiny rybárov, ktorí neustále skúšajú rôzne firmy a ich konkrétne produkty. Aj keď som bol s daným boilies úspešný, rovnako som sa na ďalšiu sezónu začal obzerať po inom výrobku s vierou, že to bude ten najlepší chytač kaprov v histórii. Za tých niekoľko rokov prevádzkovania kapráriny som skutočne vyskúšal ohromné množstvo rôznych druhov mrazených či hotových boilies od mnohých tuzemských či zahraničných firiem. V posledných dvoch rokoch ma to však prestalo baviť a začal som sa usadzovať len u jednej spoločnosti s cieľom odhaliť účinnosť všetkých ponúkaných produktov. Tento fakt vlastne podnietil tieto verejne známe otázky (mrazené či hotové boilies, drahé alebo lacné...), ktoré mi tiež začali vŕtať v hlave. Aby som sa však mohol oddať iba jednej alebo dvom firmám, musím s nimi mať už nejaké skúsenosti z minulosti alebo vybrať také, ktoré sú svojimi kvalitami výrobkov neochvejné a na trhu dlhodobo známe. Keď sa nad tým zamyslím, tak prakticky každá z firiem, zaoberajúca sa oblasťou návnad a nástrah, každoročne produkuje vo svojom sortimente niekoľko noviniek. V prípade, že radi skúšame nové veci, ale zostaneme verní len jednej firme, nie sme ani tak o „testovanie“ nových návnad a nástrah ochudobnení.
Dostávam sa však k hlavnej téme, a tou je otázka použitia „lacného či drahého“ boilies, ktoré som po dve sezóny porovnával na rôznych typoch vôd. Je potrebné povedať, že nešlo vždy len o hotové boilies, ale aj mrazenky (buď zakúpené vo finálnej podobe, alebo namiešané z hotových zmesí).
Aké je to „drahé“ boilies?
Čo si vlastne máme predstaviť pod pojmom lacné a drahé boilies? Nechcem sa tu zaoberať iba kŕmnymi boilies, ktorých cena sa môže pohybovať okolo 4 až 6 €/kg, ale budem sa venovať priemernej cene lacnejších boilies, ktorá sa pohybuje cca od 8 € do 11 € za kilogram. Potom sa stretávame so „strednou triedou“, ktorá sa pohybuje v cenách cca 11 až 15 €/kg, ale ani pri nej by som sa nerád zastavoval, pretože stred sa zle určuje a zaraďuje do tej či onej skupiny. Pod pojmom drahšie a drahé boilies si predstavujem cenu 15 €/kg a viac. To len na okraj a na spresnenie pojmov. Na každú výpravu či vychádzku k vode som si bral 2 druhy „lacnejších a drahších“ boilies. Zámerne píšem vychádzku, čím je podľa mňa krátkodobý pobyt pri vode len na niekoľko hodín a slovom výprava považujem pobyt pri vode na niekoľko dní. Musím úprimne povedať, že pri krátkodobej vychádzke, až na niekoľko málo prípadov, víťazilo v počte záberov boilies lacnejšej triedy. Ako sa však možno niekto mylne domnieva, neboli to vždy len malé ryby! Pri jednodňovej vychádzke sa mi podarilo zdolať šupináča 17,5 kg, ktorý zabral na pomerne lacné boilies na ťažkej zväzovej vode. Na túto vodu jazdím už pár rokov a poznám tu aj dosť kaprárov, ktorí lovia na kvalitné drahé boilies. Musím povedať, že ich úlovky sú skôr sporadické a veľkosť lovených kaprov priemerná. Ja aj môj kamarát sme tu chytili viac ako 15 kaprov s hmotnosťami 12 až 17,5 kg na lacný rad boilies. To isté sa mi však stalo aj na dlhodobej výprave na Labe, kde som lacným boilies „prevalcoval“ kvalitné tutovky na svojej druhej montáži a na montážach svojho parťáka.
Efekt prejedenia
Čím je toto spôsobené? Lacnejšie boilies je logicky zložené z menej kvalitných surovín (objemové nosiče, lacné rybie múčky), obsahuje menej prírodných extraktov (alebo žiadne), nemusí obsahovať chuťové stimulátory, atraktory atď. Ich hlavnú atraktívnu zložku tvoria esencie. Pri krátkych vychádzkach teda kapra zaujme samotná aróma návnady a on nemá šancu za taký krátky čas vyhodnotiť kvalitu ľahko dostupnej potravy. Ako je ale možné, že toto boilies často funguje lepšie aj na dlhších výpravách, ako to drahé kvalitné? Myslím si, že je to spôsobené veľkým tlakom rybárov na konkrétne lokality. Tým, že sa kapor vie dobre učiť zo svojich zlých skúseností, dokáže svojím čuchom odhaliť aj tie zmieňované atraktory, extrakty, tekuté potravy, stimulátory atď. obsiahnuté v kvalitných guliach a, jednoducho povedané, sa im vyhýba. Ochutná radšej ponúkané „bonbóniky“ v podobe navoňaných boilies. Nie som si však istý, či by sme boli stále úspešní s jedným alebo i s dvoma druhmi lacnejších boilies na rovnakej vode. Podľa môjho názoru, aj tu po krátkom čase vznikne efekt „prejedenia bonbónikmi“, ako s obľubou hovorí jeden môj známy.
Na krátkodobé výpravy: lacnejšie druhy
Na druhej strane musím povedať, že existujú vody, kde s lacnejším boilies väčšiu rybu prakticky nezdoláme. Sú to najčastejšie vody s vysokým obsahom prirodzenej kaprej potravy a menším počtom rýb v revíri. Tu som skutočne uspel len s tými najkvalitnejšími produktmi. Nehovorím, že tu nepresvedčíte kapra, aby nenasal voňavú, výrazne sfarbenú „plávačku“, ktorá v rybe vzbudí hlavne zvedavosť, ale do klasickej kŕmnej kampane lacným boilies ich dostaneme len v málo prípadoch. Tým, že sú tu kapry v menších počtoch, nevzniká taká potravinová konkurencia a ryba zákonite nemusí zožrať všetko, čo vyzerá alebo vonia podozrivo. Ďalším typom revíra je ten, na ktorom nám fungujú lacné i drahé boilies, ale každé trochu inak. Je to podľa mojich skúseností najčastejšia situácia pri dlhšej výprave. Lacnejší typ boilies funguje takmer od začiatku výpravy, ale chytáme len menšie a stredné ryby. Najčastejšie po troch dňoch lovu zábery na toto boilies ustanú a prichádza čas na kvalitnejší rad. Na ten už berú stredné a veľké ryby (keď máme šťastie). S touto situáciou som sa stretol niekoľkokrát. Mám za sebou tento rok tri dlhšie výpravy (cca po týždni) a vždy s veľmi podobným scenárom. Prvé 2 až 3 dni kraľovali lacnejšie gule a ja som sa mohol tešiť z mnohých záberov od menších kaprov. Po tejto dobe nastúpila „vlajková loď“, záberov ubudlo, ale ryby atakovali vyššie hmotnostné hodnoty.
Test lacných adrahých boilies
Toto všetko ma dohnalo k praktickému pokusu, kedy som si zakúpil lacnú základnú zmes na rybacom základe. Boilies mix som rozdelil na polovice. Do jednej som pridal iba vajcia, esenciu a lososový olej a zhotovil boilies. Do druhej polovice zmesi som pridal výraznú a kvalitnú rybiu múčku, 3 % prírodných extraktov, chuťové stimulátory, mliečne proteíny, atraktory. Do vajec potom rovnakú esenciu ako v prvom prípade, tekutú potravu, betaín a lososový olej. Najskôr som boilies testoval pri krátkodobých vychádzkach, keď z 90 % chytalo lacné boilies. Neskôr som oba mixy vzal na päťdennú výpravu. Štyri dni som ťahal ryby prakticky len na lacný variant zmesi. Išlo o kapry medzi 7 až 13 kg. Lenže piaty deň prišiel na rad druhý – drahší variant guľôčok a ja som si mohol potom nad podložkou poťažkať lysce cez 19 kg. Náhoda? Možno áno, ale mne sa niečo podobné prihodilo ešte dvakrát!
Na dlhšie výpravy: oba druhy
Rád by som ešte krátko zabrúsil do témy, či je lepšie hotové alebo mrazené boilies. Musím povedať, že som pri svojich testoch nenašiel nejaký markantný rozdiel. Dnes už určite nie sú konzervanty (octovky), čo bývali a dnešní výrobcovia boilies používajú veľmi kvalitné produkty v potravinárskej kvalite. Samozrejme, nemôžem erudovane vyhlásiť, že všetko hotové boilies na trhu je bezchybné. Hotovky som vyskúšal od štyroch známych firiem a fungovali veľmi dobre. Rozdiel som našiel opäť len v použití lacnejšieho a drahšieho radu.
Neberte, prosím, tieto poznatky ako nejakú dogmu alebo vnucovanie názorov. Vychádzam len zo svojich skúseností a skúseností niekoľkých mojich priateľov. Každá voda je iná a kapry majú rôzne návyky a nálady. Veľa záleží od počtu rýb v revíri, prirodzenej potravy, tlaku rybárov, ročného obdobia, množstva krmiva, času stráveného pri vode, od samotného výrobcu návnad a mnohých ďalších faktorov. Čo si z toho teda vybrať? Pre mňa je akýmsi vodítkom to, že na krátku vychádzku či dvojdňovú výpravu si beriem lacnejšie, najčastejšie hotové boilies a na dlhšie výpravy lacné aj to drahé. Mám tak možnosť reagovať na prípadné chute kaprov.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.