Trinásť – Pán Boh pri nás. Tak sa vraví. No keďže vrchný veliteľ býva dosť zaneprázdnený, nám, skromným to členom cechu Petrovho stačí, nech je pri nás on – náš patrón - Peter. A tentoraz sa mi i vďaka nemu podaril úlovok veru mimoriadny, nevídaný to v našich končinách... Trinástka je vraj nešťastné číslo (rád Templárov vie prečo), no v mojom prípade je to opak, bo sa mi na háčiku netrepoce majster kulinárskeho umenia – jedinec, ale majster kolektívny a na čo som obzvlášť pyšný, že je to majster „poterového“ charakteru. A keď som naďabil na tento konkrétny rybársko – kulinársky poter, hneď som pochopil slová básnika o „mládeži ako držiteľke rána“...
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JÚN 2013
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 110
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ale pekne po poriadku a hlavne k veci.
Pred štyrmi rokmi uzrel v Nitre na Agrokomplexe svetlo sveta rybársky veľtrh. Dostalo sa mi tej cti sprevádzať celé tri dni návštevníkov výstavy, no netušil som, že tam stretnem v tých časoch čosi nevídané – rybárčatá. Tak som ich nazval. A spoznal som chlapíka menom Jarko Heler. Prihovoril sa mi „krásnú lúbozvučnú píščančinú“, že teda jak sa mám a ja že v globále zaujímavo a on že či sa nestem mat zaujímavejšie a ja že velice rád a on že ma s volakým skamarádí a ja... Ostal som v nemom úžase... totiž zrazu sa kolo Jarka a mňa objavil „húf“ úžasných detvákov a čo bolo ešte úžasnejšie, v každom z nich bilo srdiečko pre ryby, vodu, prírodu. Keby ste ich videli, ako vyrábali plandavky, ako viazali mušky a vôbec, aké boli zanietené...
Navždy - inak sa to ani nedá
Osem liet tomu nazad, čo si Jaro Heler povedal, že sú aj iné veci v živote dieťaťa ako počítače, supermarkety a superstáre. A tak ich dokázal poblázniť (v dobrom) a zapáliť pre vec, že detiská (poniektorí sú už teraz aj junáčikovia a slečny) vášni zvanej rybolov, úplne prepadli. A navždy. Lebo to sa inak vari ani nedá.
A keď na druhom ročníku pre nás tento zanietený poter pripravil večeru a ja som mal tú česť byť pozvaný a ochutnať úžasného sumca, kapra a zubáča (dospelí nemohli zasahovať do prípravy, iba Jarko mal umelecký dozor), až sa mi do očú tisli slzy. Fantázia, že to ešte s deťmi niekto takto robí.
Pôvodne som s rubrikou „Kuchári na udici“ chcel skončiť (i taká bola dohoda) už májovým číslom (veď v najlepšom). Ale vravím si, že „nelapiť“, aj keď v tomto prípade nie na udicu, ale rovno do čereňa (nemal som toľko háčikov) toto skvelé „monté“ by bol hriech.
A tak slovo dalo slovo, našiel sa termín a vďaka starostovi Dubovian pánovi Michalčíkovi, mohli a aj vykúzlili „nebíčko v papuli“, ako vravieval Julko Satinský, a to bol nejaký znalec, detiská z rybárskeho krúžku Jarka Helera pri 5. ZŠ z Piešťan, 1. ZŠ z Vrbového a zo ZŠ z Veľkých Kostolian. A keby ste videli ako sa dokážu zvŕtať pri pekáčoch, panviciach či grile... radosť žiť. A hlavne jesť.
A žasol som aj ja...
A ako to mali dokonale zorganizované (podotýkam, že dospelí im do toho zasahovať, kibicovať, kafrať či radiť – NO! iba Jarko mal povestný umelecký dozor). Ale ani to nemusel, lebo už veru parádna slečna – Karinka Talajková to celé jaksik rídzila. A so šarmantným úsmevom. A keby ste videli ako sa pod jej nonšalantným vedením (darmo sa cítime byť hlavami – krky sú podstatné) zvŕtali Paťko Bučko, Matúško Daniš, Danko Djenka, Paľko Melicher a Tomáško Jasenec... tak by ste žasli. Tak ako stále žasnú, okrem Jara, ešte ďalší nadšenci z radov dozoru a to Evka Talajková a David Strečanský. A žasol som aj ja (medzi rečou - mám tú česť byť akýmsi krstným tatom tohto krúžku; Jaro hovorí, že šak mosá aj voľakoho zviditelnúvat a reprezentúvat...) a keď som si pozrel ich úspechy len za ostatný rok, no povážte:
1 a 2. miesto na majstrovstvách Slovenska LRU prívlač
2. miesto majstrovstvá Slovenska v LRU feeder
2. miesto majstrovstvá Čiech LRU prívlač
1. a 2. miesto Robinson juniorská liga – prívlač
Prvé miesta vo všetkých troch kategóriách na SPORTS SALMO SPINNING CUP EU – prívlač
3. miesto na Mivardi Cup – feeder
A tak ďalej, a tak ďalej...
Vďaka Jarko a všetci, čo sa venujete rybárskemu poteru... Ak by sa dalo, tak by som vás dal naklonovať. A hromadne.
No a, samozrejme, obrovská vďaka za to povestné „nebíčko v papuli“, lebo takého kapra v syrovo-slaninkovom cestíčku, či ražniči zo sumca, alebo biftek z kapra a čuduj sa svete rybacích hranolčekov – tak to sa len tak hneď nevidí. Nieto ešte chutná. A že to chutilo... nuž tu sú recepty. Oprobujte aj vy, milí priatelia, čo čítate práve tieto riadky, neobanujete...
Tak, ako neobanujete, ak sa trošku poobzeráte po tom našom drobizgu, ak sa vám čo len jedného fafrna či fafrnku podarí v ruke zvierať lieskovicu so štoplíkom a háčikom a uloviť si svojho prvého „Mobidika“...verte, stonásobne sa nám to vráti. Všetkým.
Veď „Čas na rybách se do života...“ však to poznáte.
Lúčim sa s „Kuchármi na udici“, prajem krásnu rybársku sezónu, hlavne zdravia! Nezabudnite na skutočnosť, že ryby tu boli oveľa skôr ako my. No a so Slovenským RYBÁROM snáď ešte niekedy dočítania.
Vode, rybám a Petru zdar!
Kapor v syrovo-slaninovom cestíčku
Suroviny:
1 kapor, 1 vajce, cca 80 ml mlieka, 30 g hladkej múky, 80 g slaniny, 60 g tvrdého syra, rybacie korenie (ktoré neobsahuje papriku, napr. Vitana), soľ, olej na vyprážanie.
Postup:
Porcie kapra osolíme, posypeme rybacím korením, osolíme a obalíme v cestíčku z vajca, mlieka, múky, strúhaného syra a na kocky nakrájanej slaniny a vyprážame v rozpálenom oleji.
Kaprí slimák
Na prípravu štyroch kúskov potrebujete:
800 g vykosteného kapra, 120 g anglickej slaniny, soľ, drvenú rascu, steakové korenie, masť alebo olej na pečenie, alobal.
Postup:
Filety z kapra nakrájajte na rovnako široké prúžky, široké tak, ako chcete mať vysoký „kaprí slimák“. Potom prúžky osoľte a okoreňte a následne stláčajte tak, že ich postavíte na bok a jeden k druhému stlačíte. Kožu pritom vždy stláčajte tak, aby tvorila oblúčiky, okolo ktorých sa mäso kapra ovinie, čiže aby bola vnútri. Keď z prúžkov kapra vytvoríte okrúhleho „slimáka“, obtočte ho plátkami anglickej slaniny širokými ako mäso kapra. Potom si z alobalu pripravte prúžok rovnako vysoký ako slimák a týmto zloženým pásikom vaše dielo oviažte a následne oba konce stočte pevne k sebe. Môžete to vyprážať na panvici alebo v piecť trúbe.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.