Príhovor jún 2014.
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JÚN 2014
Počet strán v magazíne: 1
Od strany: 5
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Ani som sa nenazdal a v ruke sa mi ocitá júnové číslo Slovenského RYBÁRA. Teda, nielen mne, ale všetkým rybárom, ktorí ho obľubujú. Po nekonečnom čase tu teda máme opäť šiesty mesiac roku – jún. Začiatok pstruhovej sezóny je dávno za nami a lovci pstruhov sa už určite môžu pochváliť nejakými úspešnými rybačkami zavŕšenými bodkovaným úlovkom.
Nedávno sa aj na väčšine stojatých vôd otvorila sezóna, ale ruch všelijakých „otváracích“ pretekov postupne utíchol. Prvý júnový deň zasa umožnil konečne nahodiť kaprárom do vody svoje montáže na všetkých kaprových vodách. Od rána sa ozýval piskot hlásičov a radosť šťastných lovcov. Vo vode sa kotúľali hromady boilies a peliet. Ich radosť bola o to väčšia, keď rybačku ozdobili krásne stavané šupináče. Asi takto nejako to vyzeralo na mnohých jazerách a priehradách Slovenska.
Je tu však ešte jeden významný dátum, na ktorý netreba zabudnúť - 16. jún. Áno, presne ten, kvôli ktorému môžu prívlačiari na jar iba tíško sledovať vysmiatych muškárov, či kaprárov. Týmto dňom sa však prelomí zámka držiaca lovcov od vody a naplno odštartuje prívlačová sezóna. Do vôd dopadnú prvé umelé nástrahy. Konečne sa dajú otestovať naše voblery a blyskáče, ktoré doposiaľ ležali kdesi pohodené na polici.
Prvé úlovky v podobe pekných šťúk, zubáčov, či ostriežov na seba nenechajú dlho čakať. Zubáče preveria našu trpezlivosť a divoko loviace bolene, plaché ako tiene, nás ženú do stále vyšších obrátok. Veď možno teraz to vyjde! Po dlhých mesiacoch „pôstu“ tak nadišlo obdobie možno tých najlepších rybárskych výprav a úlovkov. Mnohí si povedia, že aj keď sa sezóna začína neskôr, čakať sa oplatilo. Pravdaže, je tu možnosť navštíviť nejaký súkromný rybník doma či v zahraničí, ale určite nepoviem nič nové, že poctivo odsedený úlovok zo zväzovky za to stojí.
V našich revíroch máme ešte aj dnes dostatok kapitálnych rýb, lenže tie treba aj chrániť, aby to tak ostalo. Pretože nie každý vidí otvorenie sezóny rovnako pekne. Nájdu sa aj takí, ktorí v povolení lovu rýb vidia čas, keď treba mrazničky natrieskať tonami mäsa. Čerstvé násady kaprov a pstruhov miznú nepochopiteľne rýchlo. Hlúpučké kapríky a ešte hlúpejšie pstruhy. Prečo by mali ostať vo vode? Veď ich predajom sa dajú získať peniaze na nové háčiky. Potom stačí nahodiť 24 hodín na dravce tri prúty a čereňom popritom pravidelne dopĺňať zásoby nástrahových rybiek. Však nech sa chudera rybka trápi na oceľovom lanku.
Bolene a sumce sa musia drancovať. Veď to jedine ony spôsobujú každoročný úbytok chutnučkých zubáčov. Jednoducho títo ľudia to nechápu. Keď konečne príde pár zubáčov a kaprov, všetky putujú ihneď do sieťky. Tam dotrhané živoria ešte niekoľko dní. Je im to jedno. Čo tam údená makrela, alebo hnusný pangasius zo supermarketu. Rybársky zákon jasne píše, že si smú vziať 50 kusov každého druhu! V ich povolenkách niet prázdneho poľa. Mierečné kusy treba zapisovať, tie ostatné šup do auta. Pre päť centimetrov hore - dole.
Takýto kolobeh u takého typu „rybárov“ sa opakuje rok čo rok. Od začiatku lovu až po zamrznutie jazier. Prípadne niekedy prídu vhod aj nočné výjazdy načierno. Neviem, či sa niekomu toto zdá ako rybolov, no mne rozhodne nie. Ak má záujem niekto takto chytať, možno ho vezme niektorá fabrika na spracovávanie mäsa.
Našťastie na druhej strane proti nim stojí dostatok rozumných ľudí, ktorí robia veľa pre ochranu rýb. Jedine takýmto spôsobom sa dá dosiahnuť, že krásne bojovné ryby budú naďalej súčasťou našich vychádzok k vode. Aby sme s každou novou sezónou mohli rátať s vyrovnanými súbojmi a peknými rybami. Ryba je veľmi dôstojný protivník a slobodu si určite zaslúži.
Prajem vám úspešnú a vydarenú sezónu 2014!
Stiahnuť článok v PDF formáte.