Varíme pri vode: Rybárska krkovička.
nezadaný
05.04.2015 (6/2014)
0
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JÚN 2014
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 102
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
V dnešnej časti seriálu „VARÍME PRI VODE“ si predstavíme krátky recept na jedlo, ktoré pozná takmer každý z nás a tou je opečená krkovička v žemli, ľudovo nazývaná aj „cigánska pečienka“. Jeho príprava je naozaj extrémne rýchla a bez problémov ju zvládne každý. Existuje nepreberné množstvo variantov receptu.
Svoj obľúbený variant vám dnes ponúka náš dlhoročný spolupracovník a skúsený rybár Vlado Žúbor. A tu je jeho komentár: „Na toto jedlo nedám dopustiť a ak naozaj idem k vode len na pár hodín a viem, že nebudem mať čas na varenie, tak si určite spravím pri vode aspoň opečenú krkovičku. Je to stokrát lepšie ako hladný nahádzať do seba „fastfood“ či kruto zakonzervované jedlá v konzerve. Optimálna je príprava mäsa deň vopred a marinovanie cez noc, ako je uvedené v jednotlivých krokoch. Ak však nemáte čas, prípadne sa spontánne rozhodnete ísť na rybačku počas dňa, môžete mi veriť, že aj priamo pri vode pripravená krkovička bez predchádzajúceho marinovania chutí skvele. Práve na tento variant sme sa zamerali a snažili sme sa vám priblížiť prípravu tohto jedla spontánne priamo pri vode, bez akýchkoľvek príprav formou krátkeho fotoseriálu.“
Suroviny pre 2 rybárov:
600 g bravčovej krkovičky (4 plátky)
0,3 dcl mlieka
2 PL horčice
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 ČL čierneho korenia
1 ČL mletej červenej papriky
1 štipka soli
Postup:
Bravčovú krkovičku nakrájame na rezne a jemne vyklepeme, pridáme čierne korenie, papriku, soľ, potrieme roztlačeným cesnakom a horčicou. Naukladáme jednotlivé kúsky krkovičky na seba a zalejeme mliekom alebo olejom. Cez noc marinujeme v chladničke.
Na druhý deň vyberieme, preložíme do umelohmotnej misky a vezmeme so sebou k vode. Po nahodení udíc nastáva konečne čas na zahnanie hladu, a tak poriadne rozohrejeme na panvici olej a prudko osmažíme jednotlivé kusy marinovaného mäsa z každej strany 2-3 minúty. Na konci do výpeku opatrne vlejeme trochu vody (pozor na prskanie) a v ňom podusíme do mäkka nakrájanú cibuľu.
Opečenú krkovičku podávame najlepšie v nakrojenej čerstvej žemli potrenej horčicou a bohato posypanou podusenou cibuľkou. Fantázii sa však medze nekladú, a preto sa ako príloha veľmi hodia aj sterilizované uhorky, feferónky, či ďalšie ochucovadlá.
Verte mi, vôni čerstvej opečenej krkovičky neodolá žiadny hladný rybár. Dobrú chuť a veľa pekných chvíľ pri vode.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.