V letných aj neskorých jarných a potom v prvých jesenných mesiacoch rozochvievajú vodnú hladinu okrem dažďových kvapiek aj plody kríkov a ovocných stromov. Čľup – a už to pláva dole prúdom. Stromy a kry periodicky zhadzujú svoje plody, a tak sa ryby naučili vnímať obdobie dozrievania ovocia.
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JÚN 2021
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 24
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Príchute od výmyslu sveta
Dnes už veľká väčšina z nás používa synteticky vyrobené nástrahy s rozličnou príchuťou namiesto klasickej prirodzenej formy potravy. Rybám sa doslova vypekajú tie najvoňavejšie dobroty, aby ich dokázali poblázniť a presvedčiť k záberu.
Príchutí je nekonečný výber. Samozrejme, vo viacerých formách – potápavé, plávajúce alebo vyvážené nástrahy, do studenej vody, do teplejšej vody… Je to veda! Často ani nevieme, akú prirodzenú potravu nová príchuť reprezentuje. Neprekvapilo by ma, keby sa začali objavovať príchute tabakových alebo alkoholových produktov.
Výrobcovia sa snažia presvedčiť klientov, že práve ich novinka je „tou pravou bombou“ na trhu. Presadiť sa je náročné. Je však na zváženie, do akej miery ide o komerciu a do akej miery o realitu. Vyfotiť sa s krásnou rybou a spraviť reklamu je jednoduché, avšak otázne je, či bola naozaj chytená na produkt, ktorý propaguje…
Posledná výprava za amurmi na VN Ružiná pred jej vypustením. Leto 2020.
Lovíme aj na zvedavosť
Ryba je tvor zvedavý a keďže nemá ruky, jediný spôsob, ktorým môže preskúmať nepoznané, je okoštovať, resp. ohmatať si to ústami. Preto často zoberie niečo do úst len zo zvedavosti a keď zistí, že to nie je chutné, vzápätí sa to snaží vypľuť. Veľmi často sa jej to nepodarí vďaka dômyselnej montáži, ktorú sme jej nastražili. A potom to vyzerá tak, že ryba mala veľkú chuť na danú príchuť. Pritom sa chytila práve vtedy, keď sa chcela nástrahy zbaviť, no v tom momente jej už hrot háčika a záťaž olova alebo krmítka neumožnili len tak jednoducho to vypľuť.
Naopak, hrot sa vpichol hlbšie, ryba sa zľakla, vyštartovala a chytila sa ešte viac a nám sa to z brehu javí ako spanilá jazda. Ťažko povedať, či ryby viac chytá montáž alebo dokonalosť nástrahy. Podľa mňa je to tak jedna k jednej. Niečo je fakt neodolateľné a určite by to skončilo v žalúdku a niečo len vyprovokuje ryby preskúmať to.
Lokálne trhovisko s ovocnými dobrotami, alebo aj bohato prestretý stôl pre amury.
Čerešničkou na torte je slivovička na pretrávenie
Inšpiráciu aj príchute hľadáme v prírode. Ako som v úvode uviedol, ovocné stromy a kry odjakživa zásobovali potoky, rieky, ale aj stojaté vody svojimi plodmi. Divé čerešne rástli na brehoch hádam všetkých potokov a riek. Dnes často vidíme ich vyšľachtené príbuzné: májovky a júnovky s mäsitými plodmi. V období ich zrenia je to hádam najlepšia prirodzená nástraha na jalce. S obľubou ich skonzumujú aj amury a kapry, v menšej miere karasy, väčšie plotice a pleskáče.
Podobne ako čerešne, aj slivky sa často skloňujú pri nástrahách na ryby. Príchuť slivky v boilies je už dlhodobo jedna z top nástrah na veľké kapry. V prirodzenej forme sú slivky výbornou nástrahou na amura. Prezreté, sčasti vykvasené slivky s malou dávkou alkoholu na háčik nenavlečieme, ale ako krmivo fungujú spoľahlivo. Rozpačitý neistý záber amura občas vyzerá, ako keby si dal najprv dúšok slivovice a až potom si zobral plod. Ihneď po záseku amur veľmi rýchlo vytriezvie a my cítime, že na druhom konci je zdatný súper.
Výhodou sliviek je ich pestrá druhová paleta a rôzne obdobie dozrievania. Bystrické slivky, ringloty, mirabelky… Na výber máme z množstva odrôd, pričom zrejú pomerne dlhé obdobie. Okrem amura sú obľúbenou potravou aj pre spomínané jalce.
Ovocie je dobre prešívať ostrými ihlami, nie ihlami s uškom, aby sa čo najmenej poškodila pokožka, ktorá je oporou pre zarážku.
Hrozno a kandizované ovocie
Bobule hrozna svojím tvarom pripomínajú niektoré odrody sliviek. Ich sladkastá chuť a vôňa najviac zaujmú amury. Ani všežravý kapor nepohrdne šťavnatou bobuľou, ale amur je bylinožravec, ktorý si pochutí na všetkom možnom z rastlinnej ríše.
Sladené sušené ovocie rôzneho druhu, ako napríklad ananás, marhuľa, slivka, brusnica, čerešňa, papája, je dobrým lákadlom pre kaprovité ryby. Výhodou je jednoduchá prezentácia na háčiku, lepšie povedané ľahko sa prevlečie na háčik alebo našije pod háčik a celkom dobre drží aj pri silnejších náhodoch, čo sa v prípade čerstvého ovocia nedá povedať.
Málokto však používa sušené ovocie ako nástrahu. Väčšina z nás si kúpi synteticky vyrobenú s ich arómou, ktorá je pravdepodobne ešte účinnejšia. Výrobcovia už dnes dokážu doslova naprogramovať postupné uvoľňovanie dráždivých zmesí z nástrah do okolia a čuchové analyzátory rýb ich zachytia.
Vodný kombajn na ovocie a svelý bojovník.
Do koláča fajn, no na háčik iba v syntetickej forme
Jahody, maliny, brusnice, čučoriedky, moruše – ich príchute sú medzi syntetickými nástrahami veľmi populárne, avšak v prirodzenej podobe nepoužiteľné. Skôr sa používajú sirupy, dipy a atraktory týchto druhov ovocia.
Neznamená to, že ak by sme jahody a maliny rozhádzali do vody, ostali by tam bez povšimnutia. Problém je udržať ich na háčiku. Veľa syntetických nástrah sa vyrába práve s príchuťou ovocia a veľmi výraznou ovocnou arómou, pretože je pre ryby istým spôsobom neodolateľná. Populárne sú vo viacerých formách. V hojnom počte sú zastúpené v potápavých boilies, plávajúcich pop‑up a tiež medzi peletami pod háčik alebo ako wafters na tŕň pri feedri. Medzi rybármi sa nájde veľa fajnšmekrov, ktorí si prácne po domácky vyrábajú nástrahy s rôznymi príchuťami. Každý sa snaží doviesť svoj tajný recept k dokonalosti. Pekný úlovok je odmenou za náročnú prácu.
Aj opatrný amur podľahne chuti čerstvého ovocia. Treba ho použiť
v čase, keď dozrieva
a úspech sa dostaví.
Háčik v tom, ako ho dostať na háčik
Ovocie vo svojej prirodzenej podobe ma jeden háčik, a to ten, ktorý som už spomínal: nie je ľahké dostať ho na háčik, resp. podeň. Lepšie povedané, problém je udržať ho tam pri silnejších hodoch. Pri razantnom švihu prútom jednoducho odletí. Preto sa s ním chytá prevažne na riekach alebo na kratšej vzdialenosti od brehu v stojatých vodách.
Na dlhšie vzdialenosti je nutné použiť zavážaciu loďku alebo čln. Čerešne a niektoré odrody sliviek sa dobre prevliekajú cez dvojháčik alebo trojháčik. Dôležité je, aby aspoň jeden hrot vytŕčal trochu von. Ak chceme toto ovocie prešiť a zavesiť pod háčik, je lepšie zvoliť si čo najtvrdšie, teda nie príliš zrelé ovocie. Pri našívaní na ukotvenie odporúčam použiť boiliesové zarážky s plochými a extra širokými krídelkami, ktoré sú navrhnuté špeciálne na takýto lov. Veľmi dobrým pomocníkom je PVA pančucha. Ak správne zabalíme a dostatočne pevne pripojíme nástrahu k háčiku, tak si môžeme dovoliť aj razantný náhod. Všetko si však vyžaduje prax a istú zručnosť. Výsledok sa však skôr či neskôr dostaví a prinesie ovocie aj nám – v podobe pekného úlovku.
Petrov zdar!
Lov pri prekážkach je náročný, no často práve tam sa ukrývajú veľké jalce, amury aj kapry.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.