V máji sa začína rojiť hmyz známy aj ako májovky. Veľké druhy sa nazývajú „Ephemera Danica” a kvôli ich veľkosti sú hlavnou zložkou potravy pstruha. Hlavný záujem o tento hmyz je najmä vtedy, keď sa z nymfy menia na rodence (emerger). Práve z tohto dôvodu odporúčam, aby ste si naviazali obe tieto štádiá: nymfu aj rodenca...
info
Kategória: Muškárenie
Vyšiel v čísle: JÚL 2011
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 34
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Nymfa
Háčik: s predĺženým ramienkom veľkosť 12-14
Niť: biela UNI 8/0
Štety: niekoľko lúčov z pera bažanta
Telíčko: krémová niť UNI Strech
Krúžkovanie: žlté syntetické body quills
Dýchacie orgány: krémový pštros
Zárodky krídel: kaki CDC
Hlavohruď: žltý dubbing zo zajaca
Emerger
Háčik: krivákový veľkosť 10-12
Niť: biela UNI 8/0
Štety: niekoľko lúčov z pera bažanta, alebo žltá jarabica
Telíčko: žlté syntetické body quills
Krídlo: CDC v slučke
Nožičky: žltá jarabica
Môžete loviť s oboma muškami na nadväzci, nymfou na dolnom prívese a rodencom na hornom. Nymfa nemusí byť zaťažená, je dôležité, aby bola dobre manévrovateľná a aby ste s ňou vedeli nahodiť tam, kde sa pstruhy zdržiavajú. Nezameriavajte sa na hlboké úseky, ale na slnečné časti rieky s nie príliš hlbokou vodou, najmä na okrajoch, kde sa tento hmyz väčšinou zdržiava. Najlepšie je loviť poobede, keď sa voda zohrieva, rojenie vtedy naberá na intenzite. Ryby tieto mušky veľmi dobre prijímajú, hlavne keď sú dobre vodené a rybár si úlovok predtým nevyplaší.
▶ Lucian Vasies
Postup:
Háčik s predĺženým ramienkom upneme do zveráka.
Priviažeme štety z chvostového pera bažanta.
Upevníme syntetické body quills a vyviažeme telíčko z hrubšej nite.
Telíčko prekrúžkujeme syntetickým body quills.
Krúžkovanie poriadne upevníme viazacou niťou.
Priviažeme pierka z pštrosa.
Pštrosími pierkami prekrúžkujeme hlavohruďovú časť.
Upevníme 2 CDC pierka a nadabujeme srsť zo zajaca.
Hlavohruď prekryjeme CDC pierkami. Je dôležité aby boli viditeľné aj dýchacie orgány z pštrosa.
Rodenec “emerger” májovky.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.