tipy
Nie je na svete rybár, ktorý by sedel nad nič nerobiacimi prútmi a nepremýšľal ako zmeniť situáciu k lepšiemu. A týchto chvíľok je nepochybne veľa. Ryba nejaví známky žiadnej aktivity, slní sa pod hladinou alebo len tak „žije“ v stĺpci a ku dnu nie a nie zostúpiť.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: JÚL 2016
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 84
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 29.12.2016.
Pamätám si na deň, keď som chytal na malej vode v blízkosti môjho bydliska. Bolo horúce leto a revír už niekoľko dní nevydal jedinému rybárovi ani rybku. Akoby tam žiadna nebola. Pretože som sa nudil, vzal som do ruky plavačkový prút a nahodil za trstinu červa metódou „na prepad“, aby som si zachytal červenice.
Deň plný nádherných úlovkov
Hneď na prvé nahodenie mi zabral kapor. Nebolo to však o náhode, pretože v priebehu niekoľkých ďalších nahodení som ulovil ďalšie dva kúsky na päťmetrovej hĺbke asi dva metre pod hladinou. Začal som chytať kapry na plavák a pritom kaprový prút, ktorý som vyladil do detailu s atraktívnou plávačkou a šťavnatou PVA pančuchou o pár metrov ďalej ani ťuk! Nástraha mi ležala v siedmich metroch bez jediného záujmu, aj keď sa nad miestom kapry „váľali“. Vtedy som si vyrobil dvojmetrový nadväzec z jemnej šnúrky a nastražil šťavnaté „sústo“ v podobe nadipovaného pop‑up boilies. Ako malá zmena stačila na to, aby sa z nudného horúceho popoludnia stal krásny deň plný nádherných úlovkov. Aj vďaka tejto skúsenosti som sa o lov kaprov v stĺpci začal zaujímať dopodrobna a v niektorých chvíľach ju preferoval viac ako chytanie z dna. Sú chvíle, keď je ryba letargická a príliš sa neprejavuje. Je to úplne prirodzené. Väčšinou to tak býva začiatkom roka, keď sa do vody oprú prvé teplé slnečné lúče. To ryba vystúpi ku hladine nabrať tzv. denné stupne, aby sa mohla pripraviť na trenie. Potom tiež v horúcich dňoch v lete a v zime prichádzajú chvíľky, keď nemôžeme po rybách chcieť, aby prepadli žraciemu šialenstvu. Avšak prichádzajú okamihy, keď je ryba aktívna a my stále na dne nemôžeme urobiť záber.
Bolo by to niečo nepredstaviteľné
Pamätám si na letnú výpravu, keď som chytal na Mušove. Každé ráno, keď vyšlo slnko, akoby uťal a ryby prestali brať. Takto to trvalo až zase do jeho západu. Keď som vyšiel so sonarom na vodu, evidentne sa ryba držala v stĺpci. Chytal som vo štvormetrovej hĺbke a ryby mi nad kŕmnym miestom skákali po celý deň. Tá beznádej, keď vám štyri metre nad nástrahou skáče veľký kapor a vy nie a nie urobiť záber, je hrozná. Veď to boli len štyri metre!
V momente, keď slnko zapadlo za vinice, ako keď mávnete čarovným prútikom, kapry prestali skákať a ja som do podberáka naviedol kapra. Prvá zmena vo dne prišla až so zmenou počasia, keď sa po silnej búrke ryba rozožrala tak, že som nestíhal obsluhovať prúty. Vtedy, keď ryby „nebrali“, sme jednoducho čakali na noc a na zázrak v podobe silného vetra či búrky, ale nenapadlo nás, že ryba pod vplyvom fyzikálno‑chemických vlastností vody nemôže zostúpiť ku dnu a chytať zo stĺpca kapra na boilies, bolo by to niečo nepredstaviteľné. Na druhej strane som tieto poznatky využil na pochopenie, prečo ryby neberú z dna. Neskôr na rybárskej škole som sa začal detailne zaujímať o fyzikálne a chemické vlastnosti vody, aby som čo najviac pochopil správanie sa rýb v danú chvíľu a bol pripravený vyhodnotiť situáciu, keď je dobré zmeniť montáže a naservírovať to kaprom do miest, kde sa vyskytujú a kde vôbec môžu prijímať potravu.
Oblasti skočnej vrstvy
Jeden z najdôležitejších faktorov pre chytanie rýb v stĺpci má na svedomí tzv. skočná vrstva. Pre pohyb stojatých vôd má vietor rozhodujúci význam a prejavuje sa rôznym stupňom rozvlnenia hladiny. Povrchová voda je hnaná v smere vetra a narazí na breh, stáča sa dole. V plytkej nádrži zostupuje až ku dnu a nad dnom prúdi opačným smerom k záveternému brehu. S hĺbkou sila vlnenia ubúda. V hlbších jazerách či nádržiach dochádza k tomu, že v hornej vrstve, prehrievanej slnečnými lúčmi, sa teplota vody smerom ku dnu znižuje pozvoľna, pretože je opakovane premiešavaná vetrom. Pomaly sa teplota znižuje aj v hlbších vrstvách, kde je teplo odovzdávané vedením. Medzi týmito „preslnenými“ a „nepreslnenými“ vrstvami existuje zóna značného teplotného rozdielu, kde sa ryba často koncentruje. Tento priestor je väčšinou trochu viac zakalený. Pod vplyvom prúdov sa v oblasti skočnej vrstvy koncentruje tiež veľké množstvo prirodzenej potravy, ktorú kapry vyhľadávajú a chytanie v tejto oblasti často býva veľmi atraktívne. Okrem prúdenia vody musíme pri chytaní kaprov v stĺpci dobre pochopiť aj náročnosť rýb na kyslík v danej lokalite, ktorý asi najviac ovplyvňuje vystúpenie rýb do stĺpca. Na čistých štrkoviskách prítomnosť rýb v stĺpci ovplyvňuje viac teplota vody – slnečné žiarenie a koncentrácia prirodzenej potravy ako obsah rozpusteného kyslíka (výnimkou sú horúce letné dni).
Ryby zo stĺpca v akomkoľvek období
Na druhej strane v rybníkoch, alebo nádržiach, môže dochádzať k situáciám, keď je ryba obmedzená priestorom vo vode vplyvom rozpusteného kyslíka. Stáva sa to predovšetkým v eutrofizovaných (preživených) vodách s veľmi nízkou priehľadnosťou (vysoká hodnota fytoplanktónu), kde sa nasýtenie kyslíkom smerom ku dnu veľmi silne znižuje a nie je zvláštnosťou, keď už v hĺbke 1 m býva 20 % nasýtenia. Z týchto dôvodov sa kapor bude tlačiť ku hladine a je na mieste vysvetlenie, prečo kapry neberú z dna, ale zo stĺpca alebo tesne pod hladinou. Je niekoľko ďalších fyzikálno‑chemických situácií, ktoré obmedzujú rybu v pohybe a koncentrujú ju do vodného stĺpca alebo ku hladine, pretože sa tam cíti lepšie ako pri dne. Na druhej strane kapry môžeme odchytávať zo stĺpca v akomkoľvek období. Sledujte ich pohyb a vo chvíli, keď ich uvidíte skákať viac ako inokedy, vyskúšajte nastražiť montáž tesne pod hladinu. Nemáte dlho záber? Nebojte sa umiestniť jeden prút do stĺpca novou metódou zig‑rig, ktorá otvára nové možnosti v čase, keď ryby „neberú“!
Bol horúci deň a všetci kaprári na jazere boli bez záberu vrátane mňa. Skúsil som pripraviť dlhý dvojmetrový nadväzec a pustiť do stĺpca zig-rig boilies. Dvadsať minút po nahodení sa nechal vyprovokovať tento šupináč, ktorý nielen mne vyčaril úsmev na tvári.
Zig-rig boilies.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.