Pekného pozdravenia, ctené rybárstvo i nerybárstvo. Keď píšem tieto riadky, tak sú už zo mňa len vari tieto prsty, ktoré ťukajú do klávesnice, lebo inak som už roztopený ako snehuliak v marci... ale s nami, Slovákmi, je to už raz tak: ak je v zime zima, je zle. Ak je v zime teplo, tak isto. Ak je v lete teplo, božie dopustenie a ak je v lete zima... no čo vám poviem. Slovákovi nevyhovieš.
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: AUGUST 2012
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 112
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ale ja sa aspoň týmito riadkami vám, milí moji priatelia, pokúsim vyhovieť. Ale čo ja... môj skvelý kamarát a ešte lepší kuchár, a hlavne rybár, Ľubo Herko.
Už sedem rokov patrí medzi šéfkuchárov Telerána. Medzi odbornou gastronomickou verejnosťou sa taktiež teší veľkému rešpektu, o čom svedčila jeho pozícia Chef le Chefs Euroagentur Hotels (topšéfkuchár tejto renomovanej hotelovej siete), v ktorej má na starosti dohľad nad reštauráciami v 52 hoteloch. Pochváliť sa môže aj postom šéfkuchára na letných OH v Pekingu pre českú výpravu.
Tak Ľubko, keď sme si ťa lapili, tak nám niečo upeč /a toto bola moja prvá a zároveň posledná otázka, ktorú som Ľubovi Herkovi položil, lebo nasledoval jeden skvelý monológ... Veď posúďte sami/:
Rybačka je môj život. Mal som vari desať rokov, keď u starkej na Ostrom Grúni v Kľakovskom potoku som chytil prvého potočáka. A odvtedy nebolo dňa, keď som pri tom potoku nebol. A poviem vám, však som rybár, že sa darilo. Potočák za potočákom... A večer, keď sme si my, lapaji Ostrogrúnski, zasadli k ohníku a urobili pstruhy v hlinenom kabáte... Tak dokonalú chuť ryby ste ešte nezažili. No, Tuli, dívaš sa na mňa ako teľa, hlinený kabát je obyčajné blato, žiaden trojobal, žiadna soľ, korenie... Len pstrúžik v hlinenom kabáte. Škoda, že vtedy neboli foťáky, ukázal by som ti. No, ale aby som pokračoval. Učaroval mi Hron. A dodnes ma máta myšlienka, že ak by som si zvolil remeslo „chytač rýb“, tak dnes by už nebolo čo na Slovensku chytať.
/tu som si trošku dovolil do toho vstúpiť ja - že ale aký „ rybár“... ale nebudem rušiť/
Skrátka, išlo mi to a rybky brali hlavne kvôli nástrahám, ktoré som od útleho detstva vymýšľal. A poviem vám, také oškvarkové cesto s kukuričkou... no kapry sa išli povraždiť.
Ale prišiel som na to, že začnem vymýšľať nástrahy na ľudské plemä. A tak som sa vám voľáko stál kuchárom a chvála Bohu som ním do dnes. Lebo ako Waldo Matuška spieval: Co deláš, to delej rád... a ja to robím naozaj rád.
A najradšej robím ryby. A medzi moje naj patria zubáč, pstruh, určite sumec a losos. A čo sa týka tých slanovodých, tak pražma zlatá - kráľovská a morský vlk. Neskutočne dobré rybky.
/tu vstupujem druhýkrát, iba v mysli – zlatý ostriež... ale stále neruším/
A keď som bol variť na olympiáde v Číne, tak som sa tam od jedného môjho kolegu kuchára a tiež vášnivého rybára dozvedel jednu fintu: v Číne neobracaj rybu na tanieri.
Pokiaľ budete v Číne, toto nerobte. Číňania totiž veria, že otočenie ryby prináša „dao yue“, čiže smolu. Navyše vraj otočením ryby akoby ste privodili potopenie rybárovej lode. No ale ja som ju zjedol celú aj s otočením /ako inak/, a keďže loď nevlastním, tak sa mi nemalo čo potopiť. A tu som.
/tu som si dovolil vstúpiť tretíkrát... Bodaj by si bol ešte veľmi dlho. A obracaj tie ryby a obracaj.../
Ale poďme z tej Číny na dedovizeň, sem, k nám domov, do vašich kuchýň a ak sa vám bude chcieť, tak si urobte toť nejakú rybičku podľa mňa.
/tu vstupujem ostatnýkrát - dá sa k tomu niečo dodať? Dá: dobrú chuť, aby sa vám vyhlo „dao yue“a o mesiac - DOJEDENIA/
PS: A tú rybu na tanieri pokojne otáčajte. Po prvé – Čína je ďaleko, jachtu u nás nemá nikto a ostriež je ostriež.
▶ Ivan Tuli Vojtek
Pošírovaný losos
Ingrediencie:
- 600 g lososa
- ½ l suchého bieleho vína
- mix byliniek/oregano, bazalka, tymián,rozmarín/
- 200 g masla /82 % tuku/
- bio citrón /aby sa mohla použiť kôra/
- 2 dcl zeleninového vývaru
- soľ, čierne korenie
Postup:
Lososa chytíme, „ukecáme“ aby spáchal samovraždu, umyjeme a osušíme. Do hrnca nalejeme vodu a víno v pomere 1:1 /to je remíza/, pridáme bylinky, soľ, čierne korenie. Do tejto zmesi ponoríme lososa a začneme ho pošírovať – to jest variť ho maximálne dovtedy, kým zmes nedosiahne bod varu. Ak sa tak udeje, hrniec stiahneme zo sporáka, lososa necháme lúhovať ešte asi päť minút, potom ho dáme na tanier, zohrejeme zeleninový vývar, do ktorého zašľaháme maslo a necháme zovrieť. Dochutíme soľou, nastrúhanou citrónovou kôrou a touto omáčkou polejeme pošírovaného lososa /alebo inú rybu/.
Dobrú chuť.
Stiahnuť článok v PDF formáte.