Tento dvojzmysel som použil v titulku zámerne. Mám totiž pocit, že výberu boilies pred jeho kúpou venujeme až nadmieru mnoho času za počítačom, nad katalógmi, či pri reklame jednotlivých firiem. Po jeho kúpe nás už zaujímajú iba konkrétne výsledky a málokoho z nás už zaujíma, čo sa s našimi guľkami namočenými vo vode reálne deje, a či vykonávajú skutočne prácu, ktorú od nich očakávame. Presvedčili ste sa už niekedy o tom, ako sa veci majú pod vodou...?
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: SEPTEMBER 2009
Počet strán v magazíne: 3
Od strany: 60
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Čo od boilies očakávame?
Kvalitu našich boilies posudzujeme jednak podľa dosiahnutých výsledkov pri love a množstva úlovkov, ale aj podľa faktorov, ktoré nám umožňujú ich konkrétne použitie. Určite sa už aj vám viackrát stalo, že ste po 12 hodinách stiahli svoje montáže a vaše boilies, vaša nástraha bola neporušená, ako by ste ju iba teraz namočili. Opačný prípad je ak po 4 hodinách vytiahnete z vody iba prázdny príves bez nástrahy. Tak čo je správne, ako by to malo byť a aké boilies je pre náš lov najlepšie? Ako sa najlepšie s týmito obmedzeniami popasovať?
Takže naše boilies používame jednak ako návnady a ako nástrahy. Ako návnada má za úlohu prilákať ryby a svojím zložením ich prinútiť prijímať naše krmivo. Ako nástraha sa má boilies správať tak, aby ryba uprednostnila našu nástrahu pred ostatnou potravou a prijala ju.
Preto u boilies určených na vnadenie nemôžeme v žiadnom prípade tolerovať to, že sa vo vode správajú neutrálne ako nejaké gumené guľôčky. Od vnadiacich boilies očakávame, že bude vo vode aktívne pracovať, uvoľňovať do okolia atraktory a vysielať potravný signál. Tieto boilies musia byť pre ryby nielen atraktívne, ale aj rýchlo stráviteľné. Takéto boilies je nielen atraktívnejšie, ale zároveň aj ochraňuje zdravie rýb.
Dôležitá trvácnosť boilies
Dobré boilies je pre ryby príťažlivé a má určitú dobu rozpadu, ktorá je daná jeho zložením, o čom sa budeme baviť ďalej. Ak túto podmienku nespĺňa, dochádza k jeho znehodnoteniu, zaplesneniu a k jeho skaze, čo môže skutočne veľmi negatívne vplývať na vývoj a zdravie rýb, ako aj kvalitu vody. Preto musíme veľmi citlivo na tieto skutočnosti reagovať.
Trošku odlišné to je u nástrah, alebo boilies určených ako nástraha. Podmienky o uvoľňovaní zložiek, o ktorých som sa zmienil, atraktivite ostávajú, ba ešte sa násobia, nakoľko očakávame, že ryba požerie práve nástrahu ako prvú. Upravujeme však podmienky rozpadu a trvanlivosti.
Od nástrahy očakávame určitú trvácnosť, t.j. dobu, počas ktorej nám vydrží nastražená. Hlavne pri vyvážkach na niekoľko sto metrov je pre nás dôležité poznať vlastnosti boilies a dobu ich rozpadu.
Faktory ovplyvňujúce rozpad boilies
Podľa mojich skúsenosti ovplyvňujú túto skutočnosť tri faktory. Predovšetkým je to teplota vody, spôsob vnadenia a v neposlednom rade zloženie boilies.
Teplota vody
Je to faktor, ktorý neovplyvníme. Na jar a jeseň, keď sa teplota vody pohybuje medzi 6 až 15 stupňami, boilies vo vode pracuje pomalšie. To znamená, že voda len pomaly preniká do boilies a tie pomalšie ako v teplej vode uvoľňujú atraktanty a arómy, a tým je aj rozpad boilies pomalší. Trvá 24 aj viac hodín, pokiaľ sa voda dostane do boilies až do stredu guľôčky. Samozrejme, závisí aj od zloženia boilies, ale k tejto téme podrobnejšie neskôr.
V lete, keď na niektorých vodných nádržiach voda dosahuje teploty povrchovej vrstvy okolo 25 a aj viac stupňov, sa pôsobenie látok v boilies zrýchľuje. Úplne presiaknuté a mäkké boilies môže byť aj po 4 až 6 hodinách. Aj takéto úplne premočené a mäkké boilies držia na nadväzci. Avšak takáto nástraha stráca odolnosť a k jej deštrukcii môže dôjsť aj nepatrným atakom malej ryby. Ako tomu zabrániť?
Ja v lete skracujem časový úsek kedy idem vymeniť nástrahu (ak nemám záber). Aj v lete preferujem tzv. rýchlo pracujúce boilies, ktoré uvoľňujú mnoho atraktantov do vody v krátkom časovom úseku a čas, kedy mením nástrahy, sa skracuje na 4 až 6 hodín podľa ich druhu, alebo siahnem po pomalšie pracujúcich boilies, ktoré v lete vydržia aj 8 až 10 hodín. V lete nikdy nenechávam nástrahu dlhšie vo vode ako 12 hodín, kedy už strácam istotu, či ju náhodou neatakovala aj malá ryba a nemám prázdny nadväzec. Na jar a neskorú jeseň, si dovolím boilies ponechať vo vode 24 hodín, niekedy aj dlhšie.
Spôsob vnadenia
Doposiaľ v každej vode, kde som chytal, sa nachádzali takzvané biele ryby, ktoré naše vnadenie a, pochopiteľne, nástrahy atakujú, čím veľmi skracujú ich životnosť. Preto je pre nás výsostne dôležité, aby sme ich udržali mimo nášho lovného miesta. Sú to predovšetkým pleskáče, karasy, nosále, červenice, jalce a na riekach aj podustvy a mreny.
Na jar a jeseň, keď je voda studená a aktivita bielych rýb je minimálna, si dovolím použiť pelety a partikel aj priamo v lovnom mieste. Ale v lete, keď biela ryba žerie stále a zrejme všetko čo nájde, je nevyhnutné ju držať ďalej od lovného miesta. Na udržanie bielej ryby čo najďalej od lovného miesta umiestňujem drvené boilies, pelety a partikel s využitím starej známej taktiky vnadenia klamného miesta. Často spotrebujem aj 100 kg mixu peliet a partiklu za týždeň. Závisí od lokality, na ktorej chytám, ako ďaleko budem bielu rybu držať a koľko krmiva spotrebujem.
Na veľkých plochách, ako je napríklad Šírava, držím biele ryby 10 až 30 metrov od lovného miesta a spotrebujem aj viac ako 100 kg peliet a partiklu na udržanie bielej ryby od lovného miesta. Na tých najmenších vodných plochách praktizujem rozdielny spôsob a to k montáži prihodím len niekoľko guľôčok boilies (5 až 20 kusov) aby som bielu rybu kŕmením nezaujal.
Zloženie boilies
Nebudem vás obťažovať chemickým zložením boilies do detailu, ostanem pri základných zložkách, ktoré ovplyvňujú rýchlosť presakovania a atraktivity vašej nástrahy. Zameriam sa na praktické a jednoduché pozorovania, ktoré vám môžu veľmi dopomôcť, a ktoré môžete urobiť zrakom, hmatom a chuťou doma alebo na rybách či v obchode pri výbere nástrahy.
Na trhu je nepreberné množstvo značiek a druhov boilies. Pri výbere boilies odporúčam zamerať sa predovšetkým na rýchlosť, s akou boilies odovzdáva do vody nutričné hodnoty a atraktanty. Tie sú podľa mňa rozhodujúcimi zložkami, ktoré zaujmú toho vášho vysneného kapra.
Kapor, ako aj ostatné živočíchy, potrebuje energiu a bielkoviny ako stavebné látky pre svoj rast. Energiu v boilies nájde v rôznych cukroch, sladidlách a sacharidoch (múky, ktoré sú základnou zložkou boilies). Bielkoviny musia byť pre kapra ľahko stráviteľné a s vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín, ktoré nevie organizmus vyprodukovať sám. Preto, keď ochutnáte boilies, malo by na jazyku zanechať sladkú chuť (pozor na umelé sladidlá, ktoré zanechávajú chuť horkastú).
Ja preferujem boilies s obsahom niekoľkých rôznych cukrov s rozmanitou dobou stráviteľnosti a uvoľňovania do vody. Bielkoviny sú najvhodnejšie z výberových rybacích múčok z rybej svaloviny, nie z rybacích múčok, ktoré sú prudko sušené a sú z vnútorností a kostí rýb. Obe tieto zložky musia byť vmiešané do mixu rôznorodých múčok, drvených a celých semien. Pokiaľ je tento základ dobre namiešaný, vaše boilies bude pracovať vo vode rýchlo a ostane aj pevné.
Samozrejme, aj kvalitné boilies môže byť na rôznych základoch a doba rozpadu bude u každého druhu rôzna. Presvedčiť sa o tom môžete na obrázkoch z testov.
Pri nákupe boilies v obchode sa v prvom rade zrakom presvedčím, či boilies obsahujú semená (repka, ľan, konope, niger, atď.). Vyberám boilies s vysokým obsahom týchto semien, nakoľko práve vďaka nim sa voda dostane do boilies relatívne rýchlo a uvoľňujú sa látky z boilies do vody. Semená v boilies nemusia byť celé, rovnako dobre fungujú aj na hrubo mleté alebo drvené semená.
Druhou nezanedbateľnou funkciou semien v boilies je, že pomáhajú kaprovi tráviť potravu a zrýchľujú metabolizmus (kapor sa rýchlejšie vyprázdni).
Rada na záver
Takýmto pozorovaním a správnym výberom boilies sa nám určite podarí vyselektovať to správne boilies, ktoré je nielen lákavé, ale ho budeme vedieť aj správne použiť a dosiahneme s ním množstvo osobných úspechov. Venujte trochu času príprave nástrah a návnad, ako aj ich správnej prezentácii. Zapamätajte si, že lenivosť nie je cnosť a prípadný výber nesprávnej nástrahy sa určite odzrkadlí na úrovni vášho sebauspokojenia s dosiahnutými výsledkami.
Stiahnuť článok v PDF formáte.