Šťuka, ostriež alebo hoci zubáč by sa asi neurazili, keby si rybár pribalil do batoha s nástrahami a krmivom pre ryby aj „prvú pomoc“ pre seba, a to dobrú bagetu. O bagetovom fenoméne na rybačke a všeličom inom hovoríme so šéfkuchárom spoločnosti Pierre Baguette, Braňom Križanom, ktorý je aj vášnivým rybárom.
nezadaný
29.08.2024 (9/2024)
0
info
Kategória: Iné
Vyšiel v čísle: SEPTEMBER 2024
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 32
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
Nejaký ten rôčik sa už poznáme. Zažili sme spolu nejednu rybačku, kde nás nielen presvedčil o svojich kulinárskych schopnostiach a vždy kráľovsky pohostil, ale ukázal aj svoje rybárske zručnosti. No podnet na vznik tohto rozhovoru dalo najmä to, čo ma milo prekvapilo, že aj taký špičkový šéfkuchár, ktorý bez problému vykúzli gastronomický zážitok doslova na kolene, na brehu jazera, siahne rád po „obyčajnej“ bagete. Tá sa často kategorizuje (podľa mňa nespravodlivo) ako menejcenná gastronómia slúžiaca len na oklamanie žalúdka. O zbúraní tohto mýtu, ale nielen o ňom, nám Braňo porozpráva...
Rybolov. Je to šport alebo skôr oddychová činnosť pre takzvaných, ako nás mnohí volajú, tichých bláznov?
Asi to bude 1 : 1. Pre mnohých ľudí – aj u nás na Slovensku – je to v prvom rade obľúbený a tiež zaručený spôsob relaxácie a oddychu. A tak počas voľných chvíľ sa my, nadšenci rybolovu vyberáme k rybníkom, jazerám či riekam, aby sme si naplno užili prírodu, a pritom sa snažili chytiť nejakú tú rybku. Pravdou je, že rybolov je aj šport. Podľa mňa výnimočná kombinácia športu a koníčka v jednom!
Tak či onak, rybačka je aj o trpezlivosti a so škvŕkaním v žalúdku asi po čase stratí čaro. Vraj o tom vieš svoje a údajne dvojnásobne. Alebo sa mýlim?
Vidím, že tamtamy fungujú. Teraz to bude vyzerať ako chválenkárstvo, ale nemýliš sa. Ja aj moji kolegovia totiž stojíme za maximálnou kvalitou výrobkov značky Pierre Baguette a verím, že naše produkty určite už nejednému rybárovi spríjemnili čas strávený pri vode a dodali mu potrebnú energiu, aby mohol pokračovať vo svojom rybárskom dobrodružstve. Ako vieš, ja osobne často stojím aj na brehu nejakej malebnej vodnej plochy alebo na palube člna sa oddávam čaru rybolovu. Rád chodím na ryby aj na rybárske preteky. Ale nechodím tam len preto, že Pierre Baguette podporuje rôzne športové aktivity. Chodím tam aj preto, že je to riadny adrenalín a hrdo hájim farby nášho tímu. No je to v prvom rade stretnutie so skvelými ľuďmi, kde nikto nerieši, či si šéfkuchár, majiteľ veľkej spoločnosti alebo robotník. Sme jedna veľká rybárska rodina. A to je to krásne, keď rybačka stiera akékoľvek rozdiely a spája nás. Samozrejme, len na brehu, pri pretekoch na vode už nepoznáme brata.
Vravíš, že Pierre Baguette je podporovateľom športu, teda aj rybolovu?
Áno. Dokazujú to naše sponzorské aktivity, a to nielen na tej najvyššej medzinárodnej úrovni. V minulosti Pierre Baguette napríklad sponzoroval Peťu Vlhovú, Attilu Végha a dnes je súčasťou nášho cyklistického tímu aj Peter Sagan. Športové rybárske aktivity podporuje naša firma sponzorovaním niekoľkých rybárskych pretekov, ako sú Boat Cup Orava, Kráľová Carp Cup a ďalšie. Ale pozor, máme založený aj športový rybársky tím na prívlač z člna, ktorý sa popri iných súťažiach zúčastňuje aj na najväčších a najlepších rybárskych pretekoch tohto druhu v našich končinách, konkrétne v Česku. Mám na mysli King of the Lake (KOTL).
Čosi ako „kráľ jazera“?
Tak by sa to dalo preložiť. Mimochodom, sú to najväčšie preteky v love dravých rýb prívlačou z člna, ktoré organizujú v susednom Česku, a na ktoré prichádzajú desiatky posádok nielen z Česka, ale aj zo Slovenska a ďalších krajín – z Nemecka, Rakúska, Poľska…
Keď ideš na ryby, o to viac na preteky, asi si vyberáš tú najlepšiu výbavu, aby si uspel. A s dobrou bagetou či šťavnatým sendvičom môže byť takáto súťaž ešte lepšou?
Trefa! Nemenej dôležitou súčasťou rybárskej výbavy je dobrý proviant. Veď to my rybári poznáme, aj pri výbere nástrah a návnad siahneme po tom najkvalitnejšom, aby sme uspeli. A tak by to malo byť aj pri výbere jedla. Podstatné je, že Pierre Baguette si zakladá na kvalite a čerstvosti svojich výrobkov. A či už si rybár alebo len turista na výlete, potrebuješ mať pri sebe niečo na dobitie energie. To sú jednoduché počty. Veď uznaj, taká voňavá bageta s debrecínkou dokáže zaujať tvoje zmysly – pekne vyzerá, príjemne vonia a znamenite chutí.
Keď už si spomenul debrecínku, na webe som našiel, že vaša Debrecínska z karé zvíťazila v teste obložených bagiet so šunkou, kde hodnotili päť podobných výrobkov od najznámejších výrobcov. Gratulujem!
Vďaka. Pre poriadok doplním, že v tomto teste, ktorý hodnotil pomer ceny a kvality, chuť, konzistenciu, šťavnatosť, farbu a vôňu, no tiež obal a prehľadnosť informácií na ňom, boli body dosiahnuté výlučne na základe subjektívneho hodnotenia redakcie dotyčnej webovej stránky. Ale potešili!
Jasné, chápem. Originálny recept na jednu z najžiadanejších bagiet asi neprezradíš...?
Časť tajomstva spočíva v tom, že všetky bagety si pečieme vo vlastnej pekárni. Na prípravu produktov vyberáme tie najlepšie suroviny od uznávaných výrobcov. A všetko pripravujeme s láskou. Viac ti asi ľudia z Pierre Baguette nepovedia. No bolo by chybou myslieť si, obrazne povedané, že len bagetou je človek živý. Okrem čerstvých bagiet ponúkame na pulty asi dvoch tisícoviek prevádzok aj také dobíjače energie, ako sú sendviče, wrapy či panini. Všetky chutné a prakticky zabalené, vhodné na cesty či na konzumovanie pri spomínanom rybolove. No a pre tých, čo sa venujú aktívnemu životnému štýlu, máme aj špeciálny rad produktov Active & Fit. Ide o jedinečné proteínové chlebíky, ktoré v sebe ukrývajú vyvážené energeticko-výživové hodnoty s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, bioaktívne látky a (pozor!) nízky obsah cukru.
V oblasti pekárskych výrobkov a balenej gastronómie má firma na slovenskom trhu už skoro 30-ročnú tradíciu a pod značkou Pierre Baguette je na trhu vyše dvadsať rokov. Som si istý, že ste za celý ten čas nevyrábali stále to isté...
Aj áno, aj nie. Niektoré produkty sú takmer rovnako staré ako firma. Ale neustále vymýšľame aj nové. Na konte máme už vyše 300 originálnych receptúr. V súvislosti s našou dnešnou rybársko-turistickou témou chcem vyzdvihnúť hlavne trvanlivosť našich produktov. Zásluhou balenia v ochrannej atmosfére ostanú potrebný čas čerstvé a kvalitné aj mimo chladničky. A čo je dôležité, človek ich hneď môže konzumovať. Čiže žiadna strata času s ďalšou tepelnou alebo inou prípravou. Ak si ako rybár napríklad na pretekoch alebo nechceš strácať čas prípravou jedla, ale venovať sa naplno koníčku, jednoducho rozbalíš, nahodíš a môžeš si vychutnávať gurmánsky zážitok… Kým ryba zaberie! Ďalšou veľkou výhodou je 24-hodinová dostupnosť. Nestrácaš čas státím v rade v potravinách alebo reťazcoch, stačí si napríklad pri tankovaní na pumpe pribaliť aj proviant. A keby ťa v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu prepadol hlad, žiadny problém, po 24 hodín denne ho utíši naša novinka – bagetomat.
Vďaka za rozhovor! Nuž teda, bagetu a udicu do ruky a ide sa na ryby!
Braňo dokazuje, že je nielen šikovný rybár, ale aj skvelý šéfkuchár. Z jeho kulinárskych kreácií si vyberie každý.
Patrik KUVIK
šéfredaktor Slovenského RYBÁRA
Celá fotogaléria k článku