Zemplínska šírava
Zemplínska šírava sa začína ukazovať ako voda skvelých parametrov. Dlhodobá starostlivosť a rozumné hospodárenie začína prinášať ovocie. Možno si ešte pamätáte na môj prvý úvodný článok „Zemplínska šírava – Slovenský DER“, v ktorom som túto vodu prirovnal k slávnemu francúzskemu jazeru Lac du Der.
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: OKTÓBER 2016
Počet strán v magazíne: 5
Od strany: 8
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 28.03.2017.
Je mi, samozrejme, jasné, že sa toto naše slovenské more nedá priamo porovnávať s touto európskou Mekkou kaprariny, ale zasa nevidím dôvod, prečo by sme tu nemohli mať také naše pekné, dobre zarybnené, slovenské Lac du Der.
Už niekoľko sezón sa snažím čo najviac času venovať Zemplínskej šírave, no z môjho pohľadu to vždy bolo stále veľmi málo. Na začiatku tohto roku ma napadla myšlienka stráviť úplne celú rybársku sezónu na tomto jazere. Naplánoval som si 100 dní a tento čas si rozdelil na jednotlivé ročné obdobia, jar, leto a jeseň.
Tento kapor si určite zaslúži meno Krasoň.
Marec
Vonku je stále dosť chladno, voda sa pomaličky zohrieva, má „už“ 8,5 stupňa. Noci sú rovnako ešte dosť chladné, teplomer ukazuje sotva dva stupne, no prvý kaprík sezóny by sa už mohol dať chytiť. Na to, aby som zistil či kapry sa už začínajú troška hýbať, mi bohato budú stačiť štyri dni. Vzhľadom na nízku teplotu vody sa rozhodujem pre hlbšiu časť priehrady, kde by sa mohla nejaká ryba zdržiavať.
Po príchode zisťujem, že Šírava je úplne plná a na vytypované miesto sa musím preplaviť. Trocha roboty navyše, ale stojí to zato, veď čo by sme nespravili pre pocit, že sedíme na tom správnom mieste. V sezóne, asi najnavštevovanejšie miesto je úplne pod vodou. Sotva sa tu dá postaviť bivak. Tak to mi úplne vyhovuje, za 4 dni, ktoré som tu strávil som nemal jedinú návštevu, proste absolútny, úžasný pokoj.
Miesta, kam položím montáže, som mal už vytypované vopred. Z minulých sezón som už získal určitý prehľad o profile dna, hĺbkach, prekážkach, nerovnostiach. Tie najzaujímavejšie mám uložené v ručnom GPS, takže o to je rozhodovanie a hľadanie vhodných miest na položenie montáží ľahšie. Je to výborný pomocník, bez ktorého si už lov na takejto vodnej ploche ani neviem predstaviť.
Jasno v nástrahách
V nástrahách mám úplne jasno. Stará dobrá osvedčená klasika do studenej vody Hot Demon, ktorá len veľmi málokedy sklame. Kŕmim striedmo, a skúsim to s priemerom 20 mm. Kŕmne dávky prelievam Additom Spice Liver. Je to výborná prírodná zálievka a kombinácia pečene s korením je pre toto chladné obdobie akoby stvorená. Na jednu udicu putuje sólo jedna guľôčka Hot Demona a na druhý prút kombinácia Hot Demon a Pop Up Ananás. Prvé dva dni to ani nepíplo, no to mi vôbec nevadí, užíval som si úžasný pokoj a ticho, konečne po zime pri vode. Prvý záber sezóny prichádza ráno, z blízkej bójky. Krásnu jazdu urobil asi 3 kg kaprík. Mám radosť, veď kto si malej ryby neváži, väčšiu si nezaslúži. Robím zopár detailných fotiek, a kaprík ide späť domov, do svojho živlu. Do konca výpravy zdolávam ešte zopár menších rýb, a čas si krátim nacvičovaním si fotenia rýb samospúšťou. Je 15-ty marec a to znamená, že sezóna, skôr ako sa mi začala, musí byť prerušená pre nezmyselnosť našich zákonov. No nič, hádam sa dožijem zmeny…
Bez Hot Demona nejdem na žiadnu výpravu, vždy vie prekvapiť, či je jar, leto, alebo zima.
Všetko pripravené, náročný terén si vyžadoval pevné materiály.
Máj
Po 2-mesačnom pôste a túlaní sa po Maďarsku, sa opäť vraciam na brehy mojej milovanej Šíravy. V tomto roku konečne prišla zmena a lov je povolený už od 15. mája. Konečne sa podarilo presadiť zmenu, ktorá ide v prospech rybárov a nie proti nim. Rozhodujem sa pre oblasť v okolí prítoku, čo je na jar jedna z najproduktívnejších oblastí. Tentoraz som osadil len jednu bójku cca 500 m od brehu a rozkŕmil dvoma druhmi boilies.
Pravú stranu som kŕmil SK30 a ľavú Hot Demonom. Voda tu mala 19 stupňov, ryby boli už po výtere, a tak by mohli byť aktívne, čo sa týka žrania. Preto padá rozhodnutie zakŕmiť masívnejšie. Krmivo pozostávalo z polovice poleného boilies, ktoré som následne prelieval boostrom Squirtz Crayfish. Pridal Tigrí orech, premiešal a nechal cez noc nasiaknuť. Boostre Squirtz sú veľmi atraktívny produkt a ryby veľmi rýchlo dokážu naň zareagovať. Presne sa aj tak stalo, ryby zareagovali a ja som prežíval prvú tohtoročnú šíravskú eufóriu. SK30 šliapala ako hodinky a Hot Demon síce dával menej rýb, ale o to boli väčšie. Úvod sezóny sa vydaril a až na intenzívny zber povoleniek, ktorý prebiehal na tejto ChaP vode, bolo všetko v pohode. Zákon je proste zákon a v noci sa chytať nesmie, logiku to síce nemá, ale na to sme si my Slováci, už asi tak nejako zvykli: držať hubu a krok…
Jún
Vzhľadom na to, že minulý rok sa opravovala hrádza, bol extrémne nízky stav vody, čo zapríčinilo, že takmer celá oblasť okolo prítoku bola zarastená hustým porastom tráv, kríkov a rôznych naplavenín. Tento problém dosť sťažoval celú rybačku, no zato rybám sa tu páčilo. Dostatok úkrytov a množstvo prirodzenej potravy v spojení s plytkou, rýchlo sa prehrievajúcou vodou a blízkym prítokom, vytvorilo veľmi atraktívne miesto pre môj lov. Práve tu som strávil takmer celý jún. Taktika lovu spočívala v kaprej polievke, ktorou som pravidelne prikrmoval svoje miesta, väčšinou to boli plytčiny od 0,8 do 3 m. Polievku som pripravoval z poleného a crushovaného boilies, tigrieho orecha, repky, hliny a na zatraktívnenie som dával stick mix. Do tejto hmoty som ešte pridal obľúbený booster Squirtz v príchuti Pineapple alebo Crayfish. Jednoducho takto pripravenou hustou polievkou som zalial svoju položenú montáž. Miesta boli plytké, v blízkosti brehu, takže nemal som obavy, že by sa kal z krmiva nedostal až na dno a zostal by vo vrchných častiach stĺpca.
Balzam pre otcovu dušu
Mal som odsledované jedno miesto na plytčine pod konármi vŕby, kde pravidelne ráno v rovnakom čase sa ukazovali kapry. Pochopiteľne, že ma to nenechalo chladným, a tak som sa rozhodol skúsiť to, hoci išlo o miesto v tesnej blízkosti brehu. Po vyliatí polievočky na toto lovné miesto voda v priebehu krátkej chvíľky zovrela a zábava sa mohla začať. Mal som so sebou aj svojho syna Samuela, pre ktorého súboje s 3 až 5 kg rybami v blízkosti brehu boli obrovským zážitkom a pre mňa pôžitkom pri pohľade na jeho oduševnené zdolávanie a radosť z každej zdolanej ryby. Balzam pre otcovu dušu. Od brehu sa dalo síce nachytať veľa rýb, ale boli to väčšinou len ryby menšej hmotnostnej kategórie. Preto som sa rozhodol, že sa opäť o niekoľko dní vrátim na rovnaké miesto a skúsim to na voľnej vode v hlbších partiách. Vôňa veľkej ryby ma, samozrejme, lákala. Po vode plávali síce kusy tráv, po hladine vata z topoľa, ale i cez tieto problémy, ktoré s určitosťou nastanú pri zdolávaní, som sa predsa rozhodol to skúsiť. Poznal som tu niektoré miesta vo vode, ktoré bývali produktívne čo sa týka rýb, a tak moje vnadenie bolo len pár guľôčok v okolí montáže. Nevedel som odhadnúť ako to bude s plávajúcimi trávami, a tak som nechcel zbytočne riskovať masívne zakŕmenie, keď tu bol predpoklad, že sa nebude dať poriadne chytať. Na moje prekvapenie som dostal z voľnej vody rýchly záber na Spicy Salmona. Nasledovalo to, čo som predpokladal: štrikovanie z trávy, čistenie šnúr od lietajúceho topoľa mi dalo tiež poriadne zabrať, no na konci bol krásny kapor ako odmena za moju túžbu, trpezlivosť a vytrvalosť. Zábery začali prichádzať pravidelne, kolobeh čistenia šnúr tiež, avšak ryby, ktoré ma čakali na konci tohto úsilia, ma stále hnali vpred. Prekvapila ma vysoká aktivita rýb a pozitívna reakcia na Spicy salmona. Fajn, skvelá výprava s nádhernými rybami na konci jari. S ohliadnutím sa späť jar hodnotím veľmi dobre, aj keď mi nepriniesla žiadneho miestneho mohykána. Priniesla mi však niekoľko pekných rýb a obrovské skúsenosti, ktoré určite v budúcnosti využijem. Leto patrí pre rybára medzi najťažšie obdobia na Zemplínskej šírave. Horúce dni, kvitnúca voda, to všetko tu môžete zažiť. Mne však prinieslo množstvo prekvapení a zážitkov, o ktoré sa s vami podelím v druhej časti tohto seriálu zo Zemplínskej šíravy pod titulkom 100 dní na slovenskom „Deri“ – Leto.
Aj takéto prekážky v podobe tráv a vaty z topoľa vás môžu postretnúť, tak ako mňa počas tejto jari.
Príchuť, ktorá ma na jar veľmi príjemne prekvapila.
Pekný šupináč na Spicy Salmona po dlhšom pôste potešil.
Ďalšia pre mňa výnimočná ryba, tento sa volá Fešák.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.