Lukáš Krása, narodený 5.4.1982, patrí k najuznávanejším odborníkom na výrobu návnad a nástrah na kapry. Už od útleho detstva sa detailne zaujímal o prirodzenú potravu kapra, jeho zažívanie a celkovú biológiu. Svoje štúdie konzultoval s poprednými odborníkmi vo výskume cez anatómiu, biológiu a výživu kapra. V roku 2004, keď ukončil rybárske štúdium, začal spisovať knihu, ktorá vyšla pod názvom „Kapří tajemství“. Založil firmu LK Baits, ktorá produkuje boilies patriace svojou kvalitou medzi absolútnu špičku!
nezadaný
25.04.2013 (5/2013)
0
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MÁJ 2013
Počet strán v magazíne: 4
Od strany: 12
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
Ako dlho pôsobíš na českom trhu s firmou LK Baits a aké boli začiatky?
V čase svojich štúdií na rybárskej škole som pracoval na vývoji návnad a nástrah v niekoľkých tuzemských i zahraničných kaprárskych firmách. Mojou prácou bolo vyvinúť požadovaný produkt, ktorý som vo finále odovzdal s konečnou receptúrou. Keď som si zarobil prvé peniaze, už som nepredával iba svoje znalosti vo vývoji návnad, ale založil si malú výrobňu na výrobu esencií, tekutých potráv a predával hotové produkty. Zostrojil som tak ucelené rady boilies pre belgickú spoločnosť a moja práca vyústila, keď som začal svoje produkty dodávať spoločnosti Ross na Nový Zéland. Po moje výrobky si do vlastného konceptu jazdil aj uznávaný nemecký kaprár Jurgen Becker. Svoju firmu som, prirodzene, rozvíjal až do dnešnej podoby. Produkty LK Baits sa momentálne tešia veľkému záujmu po celej Európe a prichádza nám mnoho správ o úlovkoch, ktoré sú pre mňa tým najlepším, čo môžem za roky veľmi tvrdej práce dostať! Verte mi, nebola to a stále nie je prechádzka ružovým sadom!
Aký bol impulz k založeniu firmy LK Baits?
Nepamätám si na okamih toho zlomu, keď som si povedal, že založím firmu. Tak nejako to vyplynulo zo situácie. Vlastne sa tomu nedalo vyhnúť, pretože veľa mojich priateľov chcelo, aby som im vyrobil návnady na kapry. Potom prišli priatelia mojich priateľov, rybárske predajne a iné a možno v tejto chvíli som si povedal: „Chlapče, buď založ firmu, alebo rýchlo uteč“! A tak som zvolil prvý variant.
Vyrábať rybárske nástrahy vyžaduje určite aj znalosti z biológie a chémie. Tieto veci si sa naučil v rybárskej škole?
Rybárska škola mi určite veľmi pomohla, predovšetkým učitelia, ktorí mi umožnili sa vzdelávať a ktorí so mnou zostávali v laboratóriu po škole. Za to som im veľmi vďačný. Predovšetkým MVDr. Stanislav Červinka so mnou zostával vo svojom voľnom čase. Profesor Červinka je celosvetovo uznávaným špecialistom na choroby rýb a má aj dobré kontakty, ktoré mi boli veľmi užitočné. Inak, moji rodičia pracujú v laboratóriách, takže som od útleho veku mohol destilovať a vyvádzať v labáku veľa iných vecí. Vtedy som sa tým len bavil, až neskôr som začal svoje skúsenosti využívať pri výrobe návnad a nástrah. Rozhodne sa nepovažujem za žiadneho znalého chemika či biológa. Naopak, s chémiou som na škole bojoval. V tomto smere som taký samouk, ktorý akurát aplikoval pár poznatkov do praxe - kapráriny.
Pamätáš si, kedy si vyrobil svoju prvú nástrahu?
Mojou prvou nástrahou bol hmyz, dážďovky, červy. Skrátka všetko, s čím mladí rybári začínajú. Postupom času som prešiel na úpravu partikla, rôznych ciest a fúkaných kukuríc a poslednou métou sú teraz pelety a boilies. Takže nepamätám si nejaký zlom, keď by som mohol povedať, že som vyrobil svoju prvú nástrahu. Skôr si pamätám na kurióznu prácu s enzýmami a kyselinami, keď sa mi pri výrobe boilies diali nadpozemské veci. Cesta ku konečnému a hlavne efektívnemu výsledku nebola jednoduchá, ale čo je všeobecne jednoduché, môže mať každý!
Byť kvalitným výrobcom rybárskych nástrah je jedna vec, ale viesť firmu vec druhá. Nemal si problém, ako rybár so záľubou vo výrobe nástrah, sa preorientovať na podnikateľa, ktorého okrem rybačky trápi účtovníctvo, dane, marketing a podobne?
Priznávam, že zo začiatku to bolo doslova peklo. Čo všetko je potrebné pre dobré vedenie firmy sa mi ani nesnívalo. Teraz som snáď o kúsok ďalej a môžem len poďakovať svojmu pracovnému teamu, pretože každý z nich v práci odvádza maximum a ja sa tak vďaka tomu môžem venovať veciam, ktorým rozumiem najlepšie. To je veľmi dôležité!
Čo považuješ za svoj najväčší pracovný úspech od chvíle, čo si založil firmu?
Práce okolo firmy LK Baits bolo a je veľa a každá etapa vývoja firmy má a mala svoj zmysel. Samozrejme, ku každej práci patria aj neúspechy, ktoré považujem za rovnako dôležité ako niečo dosiahnuť, pretože z nich si beriete to najväčšie ponaučenie. Keby som mal vyzdvihnúť nejaký úspech, bol by to určite vývoj tekutej potravy All Amino nutric. Zaoberal som sa výživou kapra mnoho rokov a túžil som vyvinúť preparát, ktorý by dokázal pod vodou spustiť signál. Reakciu, na ktorú budú kapry prirodzene reagovať. Kapor keď sa vyliahne, nejaký čas žije z potravy, ktorá mu príroda so sebou na cestu dala do žĺtkového vaku. Po strávení tejto zásoby je kapor nútený vyhľadať potravu. Najprv to sú určité naupliové štádiá planktónu, neskôr väčší planktón, bentos... Keď to opíšem laicky, kapor nemá žiadnu učebnicu, alebo mamičku, ktorá mu povie, kde zoženie vhodnú potravu. V hlave má zakódované určité chemické signály, podľa ktorých sa riadi a ktoré mu pomáhajú objaviť ložisko potravy. O špičkovom čuchu kapra sa nemusím ani rozpisovať, takže úloha bola viac ako jasná. Vedel som, že keď sa mi podarí vyrobiť tekutinu, ktorá ponesie tento prirodzený signál, podľa ktorého kapor vyhľadáva potravu, bude vyhraté. Začal sa kolotoč, ktorý nemal konca. Oslovil som najvyšších špecialistov na výživu rýb a prešiel si mnohými praktickými výskumami, čím bolo aj samotné prefukovanie čriev kapra, aby som zistil aj ich požívatinu. Každá práca mala svoj význam a postupne sa začala skladať mozaika. Keď som prvýkrát namiešal základ tekutej potravy All Amino nutric, bol som veľmi nervózny, ako naň ryby budú reagovať. Najprv som ho skúšal na akvarijných rybičkách, ktoré po aplikácii tohto signálu do vody začali okamžite reagovať a dokonca oveľa intenzívnejšie ako na signál z patentiek! Spomínam na ten okamih strašne rád. Prežil som niečo také vzrušujúce, ako keď som chytil svojho prvého kapra. Potom nasledovali pokusy v malých jazierkach priamo na kaproch, kde som All Amino nutric upravoval priamo na cieľovú rybu. All Amino nutric sa stal mojou stálicou pri výrobe vlastných návnad a s veľkou istotou môžem povedať, že firmu posunul o veľký kus ďalej.
Kedy si All Amino nutric zaradil do predaja?
Na tú dobu si presne nepamätám, ale prvýkrát som All Amino nutric zaradil do výroby a až neskôr som ho začal predávať v surovom stave. V súčasnej dobe túto tekutú potravu používam do každého nášho výrobku. Verte mi, nie je výrobok LK Baits, ktorý by neobsahoval All Amino nutric. Surový produkt som začal predávať až neskôr, keď ho bolo potrebné ešte trochu upraviť.
Akú úpravu máš na mysli?
Naša úprava napríklad spočívala v tom, aby rybárom All Amino nutric nerozpúšťal PVA materiál, čo sa podarilo, a tiež som musel výrobok ochrániť tak, keby ho niekto dal na rozbor, aby nerozpoznal látky, ktoré sú stavebným kameňom All Amino nutricu! V súčasnej dobe produkujeme denne cez 300 litrov tejto tekutej potravy, ktorá nie náhodou dostala prezývku „Živá voda“!
Môžeš prezradiť najväčších odberateľov?
Samozrejme, nejaký čas trvalo, kým sa All Amino nutric dostal medzi rybárov. Podľa našich prepočtov 95 % rybárov, ktorí tento produkt vyskúšajú, zostanú mu verní, pretože naozaj funguje a nič podobné u žiadnej inej firmy nekúpi! Vlastne aj vďaka tejto tekutine sa možno značka LK Baits rýchlejšie rozšírila do Nemecka, Rakúska, Poľska a v súčasnej dobe zažíva veľký boom v Taliansku a Maďarsku. Posledné dve spomenuté krajiny sú určite najväčšími zahraničnými odberateľmi. Samozrejme, All Amino nutric je už niekoľko rokov jednotkou tekutých potráv v Českej a Slovenskej republike.
Bol si prvým výrobcom v Českej republike, ktorý začal konzervovať boilies prírodnými stabilizátormi. Aká bola cesta k nájdeniu prírodných stabilizátorov? Prezradíš niektoré z nich?
Každý si pamätá na dobu, keď bolo v móde mrazené boilies. Väčšina z nás by si ani nedokázala predstaviť chytať na boilies v inej forme, ako mrazené alebo sušené. Dôvod bol jednoduchý - chytalo to omnoho viac! Viem, čo dokážu napáchať lacné konzervanty, ktoré dodnes veľa výrobcov kvôli nízkym nákladom používa, a preto mrazené boilies fungovalo logicky oveľa lepšie. Pracoval som pre niektoré zahraničné firmy, ako vývojový konzultant a spoznal som, že nemá zmysel sa trápiť kvalitnou zmesou, keď použijete lacné konzervanty. V tomto prípade viac záleží na marketingu a peknom obale, než na tom, čo je vo vnútri. Toto rozhodne nebola moja cesta, a preto som začal vymýšľať, ako čo najšetrnejšie zakonzervovať boilies. Prvým dôležitým krokom bolo docieliť určitú percentuálnu vlhkosť v boilies, takže správne vysušiť. Potom dobre zabaliť. Kúpil som vákuovacie zariadenia a fľaše s dusíkom. Boilies mi začalo držať, ale po troch mesiacoch splesnivelo. Začal som teda znova. Použil som nové prírodné stabilizátory, potravinárske suroviny s garanciou čistoty, ktoré mi dobu trvanlivosti predĺžili. Vyzeralo to skvelo. Preto som sa rozhodol zariskovať a pustil na trh trvanlivé boilies. Bohužiaľ, väčšina produktov (dosť z toho zo zahraničia) sa mi začala vracať a moja firmička utrpela obrovskú finančnú ranu. Takmer polročná produkcia bola v čudu a ja som vtedy ľutoval svoje rozhodnutia. Do toho som utrpel vo výrobni nepríjemné zranenie, keď som nechal ruku v skrutkovom dopravníku. Nastala otázka čo ďalej? Bolo to veľmi zlé obdobie. Vrátiť sa len k mrazenému boilies, alebo to ešte raz skúsiť? Najhoršie na všetkom bolo to, že ešte raz skúsiť znamenalo po novom vývoji čakať najmenej rok, či sa v boilies neobjaví pleseň. Tiež som musel vykompenzovať zákazníkov, ktorým sa tovar v regáloch znehodnotil. Bolo to bláznivé, ani si neviete predstaviť ako. Ale vzal som si ďalšie pôžičky a začal znovu bojovať. Blázon, hovorili mi v rodine, ale podporovali ma vrátane mojej manželky, ktorá sa prezliekla a išla so mnou k stroju! Len v pokusoch som ten istý rok nechal cez 1 000 kg boilies! Pri tom všetkom som vyrábal mrazené boilies, mixy a komplexy aby som sa uživil. Ďalší zlom prišiel v roku 2005. Prírodne stabilizované boilies som po novom začal baliť po 750 g do papierových škatuliek. Celá rodina skladala a lepila papierové škatuľky. Na to nikdy nezabudnem. Chcel som, aby boilies pri ceste k zákazníkovi bolo čo najviac chránené pred mechanickým poškodením, tak aj pred svetlom. Bola to neuveriteľná práca, ale dokázali sme zákazníkom ponúknuť prírodne stabilizované boilies, ktoré bolo rovnako účinné ako mrazené. Etapa „škatuliek“ mi zachránila firmu aj prácu, ktorú mám rád.
V súčasnej dobe boilies v škatuľkách už nepredávaš. Prečo?
Za všetko opäť môže tekutá potrava All Amino nutric. Prišiel som na to čistou náhodou, keď som si na ryby pripravil mrazené boilies Sea Food a postavil ho čisto na All Amino nutricu bez prídavku esencie. Samozrejme, som si na rybách dával pozor, aby mi boilies príliš nesplesnivelo. Rybárčil som týždeň a po týždni, keď som sa vrátil k svojmu autu, som zistil, že som zabudol jedno vrece v aute. Nejako som tomu nevenoval pozornosť, ale po ceste naspäť domov mi to docvaklo. Boilies nemalo pleseň! Ešte som sa zastavil na parkovisku a poriadne ho prezrel. Bolo to tak. Po mesiaci boilies stále nemalo pleseň, aj keď som ho vystavoval nevhodným podmienkam. Potom som tú istú receptúru skúsil bez All Amino nutric a pleseň sa objavila do troch dní. Prítomnosť prípravku All Amino nutric v boilies značne predlžovala dobu trvanlivosti. Neviem aká reakcia v boilies vzniká, ale toto poznanie mi stačilo na to, aby som mohol rozbehnúť výrobu do vreciek a upustiť od zložitého balenia do škatuliek. Aké geniálne, konzervujeme boilies látkou, ktorá je pre kapra vnímaná tak pozitívne!
Pokračovanie v budúcom čísle.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.