Prinášame vám exkluzívny rozhovor s nie až toľko známym človekom, ktorého príbeh je viac než zaujímavý. O to viac preto, že ide o pôvodného výrobného riaditeľa známej anglickej firmy Vision Baits, ktorý už viac ako rok pôsobí ako výrobný riaditeľ vo firme Karel Nikl – Specialist in Carp. Mali sme možnosť Jánovi Špes – Baitbaronovi položiť niekoľko otázok a v nasledujúcich riadkoch sa o mnoho zaujímavých informácií, ktoré sme získali, s vami veľmi radi podelíme.
nezadaný
25.04.2013 (5/2013)
0
info
Kategória: Kaprárina
Vyšiel v čísle: MÁJ 2013
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 32
Článok si môžeš prečítať zadarmo od 21.04.2015.
* Vieme, že si pôvodom zo Slovenska. Ako si sa dostal do UK a k výrobe boilies?
Áno, som Slovák a pochádzam zo Starej Ľubovne. Rybárčenie a všetko, čo sa týka rýb, bolo mojou veľkou vášňou už od detstva. Spomienky na rybačky na rieke Poprad za letných dní, počas ktorých som nasával vzduch presýtený vôňou vody, bahna - dodnes ten pocit vnímam ako niečo úžasné... Mojím snom vždy bolo venovať sa práci, ktorá bude mať niečo do činenia s touto mojou záľubou. Netušil som však, že sa mi to podarí v cudzine. Do Anglicka som chodieval za svojimi deťmi, ktoré tam žijú. Pri jednom z pobytov v tejto krajine som sa od známeho dozvedel o firme VISION BAITS , ktorá v tom čase potrebovala pracovníka na balenie tovaru. Považoval som to za šťastnú náhodu, a tak som tam šiel na pracovný pohovor. Ten dopadol dobre, a tým sa začali moje pracovné aktivity v tomto odbore.
* Môžeš opísať svoju spoluprácu s Tonym Millsom...?
Začal som pracovať vo firme, ktorá bola relatívne mladá – asi dvojročná. Jej majitelia - Tony Mills a Darren Conway - už boli v tomto biznise známi a mali podchytený trh nielen v Británii ale aj v iných európskych krajinách. Darren, keďže je veľmi dobrý rybár, dokázal svoje skúsenosti zúročiť v skvelých nápadoch vo výrobe a Tony - ten bol v tom čase považovaný za kráľa vo výrobe boilies v Anglicku. Pracovať s ním, to bol pre mňa doslova zážitok, naozaj vynikajúca škola. Vo firme sa ustavične výrobky inovovali, vznikali nové... Bohužiaľ, Tony vážne ochorel a asi po polroku sa z firmy zo zdravotných dôvodov stiahol.
* Ako dlho si pracoval vo VISION BAITS a čo zahŕňala tvoja každodenná práca?
Vo VB som pracoval viac ako 7 rokov. Začínal som pri balení výrobkov, ale postupne som naberal skúsenosti, až som sa vypracoval na post vedúceho výroby. Produkty VB sa vyrábali doslova od základu. Tie sme potom expedovali na domáci i zahraničný trh. Ja som vyučený kuchár a v tejto profesii som pracoval 20 rokov. A ako kuchár mám skvelú pamäť na recepty a to je aj mojou veľkou výhodou i v tomto biznise, kde receptov je naozaj veľa. A nielen to, pretože je dôležité vedieť spájať jednotlivé komponenty pri výrobe zmesí, produktov a súčasne precízne dodržiavať výrobné postupy a receptúry. Vyrobené produkty sa následne intenzívne testovali na viacerých anglických vodách. Každý rekordný úlovok sa v Anglicku medializuje na rôznych TV kanáloch a neraz sa stalo, že po správe o úlovku na nástrahu VB stúpli objednávky na naše produkty doslova z dňa na deň aj o 300 %. Úprimne, tých 7 rokov práce vo VB mi dalo po profesionálnej stránke veľmi veľa. Nedá mi v dobrom nezaspomínať na náš internacionálny tím, ktorého gro tvoril Darren - impulzívny Welshan, ekonómka Carol - rozvážna Angličanka, a ja ako jediný cudzinec - Slovák. Stali sa z nás dobrí priatelia a sme stále v kontakte.
Perlička: V Anglicku platí pri rybolove pravidlo chyť a pusť! Každá kaprovitá ryba musí späť do vody a rybári v tejto krajine si ani iný rybolov predstaviť nevedia. Keď som im povedal, že kapry vo veľkom chytáme na vianočný stôl, bol to pre nich doslova šok a nechceli tomu veriť...
* Teraz pracuješ ako šéf výroby u Karla Nikla. Aký je podľa teba rozdiel vo výrobe?
Darrena, bohužiaľ, po rokoch tvrdej práce začalo zrádzať zdravie a bol nútený po dlhšej hospitalizácii Vision Baits predať. Bol som z toho veľmi nešťastný a po tom, čo som zistil, akým smerom sa plánuje Vision uberať pod vedením nového majiteľa pri zlúčení s inou značkou, som sa rozhodol odísť. Po rokoch práce v cudzine ma to začalo ťahať bližšie k domovu. Ale keďže som sa nechcel rozlúčiť s prácou, ktorú som si obľúbil a prirástla mi pevne k srdcu, skontaktoval som sa s K. Niklom. Jeho meno bolo vo VB veľmi dobre známe, pretože bol naším dlhoročným obchodným partnerom a poznal som aj jeho syna, ktorý vo VB istý čas brigádničil. Som veľmi rád, že mi Karel ponúkol miesto vedúceho výroby, a už rok v Kolíne naplno pracujem. Musím povedať, že Karel je úžasný ako človek aj ako šéf. Táto firma je jeho životom. Toľko oduševnenia pre prácu, množstvo nápadov - s tým sa človek tak často nestretáva.
Keď som začal pracovať s jeho receptami, bol som veľmi milo prekvapený. Mnohé z nich boli absolútne excelentne prepracované – hotová alchýmia. Avšak ku konečnému výsledku, vyváženej harmónie chute a vône Karlových originálnych receptúr – 3XL, Nočná Mora a fenomenálny Kill Krill, naozaj niet čo dodať. Veď o tom svedčí aj nepočetné množstvo rekordných úlovkov. Pri porovnávaní výrobných surovín v Anglicku a tu musím povedať, že sú približne rovnaké. Aj keď v Anglicku je rozmanitosť surovín väčšia, nie je problém objednať chýbajúci komponent.
Môžem povedať, že pri výrobe boilies, buď hotových alebo mrazených, u K. Nikla používame minimálne množstvo konzervantov. Je to náročné na spracovanie a dodržiavanie technologických postupov. Čo je veľmi nutné, a na to kladiem veľký dôraz - to je hygiena. A to od začiatku až po finálny produkt a jeho zabalenie. O našich výrobkoch môžem povedať, že sú to boilies natural.
Nebojím sa tvrdiť, že by si naozaj veľa známych anglických firiem mohlo vziať z tých českých a slovenských príklad.
Dušou firmy sú aj dobrí a aktívni testeri. Karel Nikl má takýchto testerov nielen v Čechách a na Slovensku, ale aj okolitých krajinách. Sú to ľudia fundovaní a veľmi aktívni rybári. Niektorí sú veľmi nároční a neváhajú prijať kritiku - čo je, samozrejme, cielené a vítané, pretože tak sa nám vďaka spätnej väzbe darí úspešne vychytať prípadné nedostatky. Každý výrobok je tak testovaný veľmi dôkladne, musí byť na 100 %, až potom je uvedený do výroby.
* V portfóliu firmy Nikl je posledný rok určite vidieť „anglický“ vplyv v podobe niekoľkých nových produktov. Povedz nám k tomu prosím niečo bližšie.
(smiech). Áno, dá sa to tak povedať. S Karlom sme dali hlavy dohromady a zapracovali na nových produktoch. Spoločnými silami vzniklo boilies Ocean Secret, založené na morských múčkach. Je veľmi dobre stráviteľné a mimoriadne atraktívne. Zvolili sme tri príchute – prvú, s luxusnou anglickou arómou Tuna (tuniak), ďalej lahodnú kombináciu aróm Salmon&Peach (losos&broskyňa) a nestarnúcu klasiku - Strawberry (jahoda). V priebehu testovania toto boilies perfektne fungovalo, chytalo veľké množstvo rýb a odozva od testerov bola nad očakávanie. To nás, pochopiteľne, veľmi tešilo. Predmetné boilies je okrem toho cenovo dostupné aj mladým rybárom alebo tým, ktorí si nemôžu dovoliť vynaložiť príliš veľa financií, ale hľadajú stále vysokú kvalitu návnad/nástrah.
Veľmi zaujímavý produkt sú hotové Ready Pasty, teda obaľovacie boilies cestá na obalenie boilies, peliet, či partiklu, ktoré v poslednej dobe v Anglicku zažívajú boom a ich popularita sa šíri po celej Európe. Hrubý koncept Ready Pasty som už mal hotový a pripravený v Anglicku, po už spomínaných zmenách vo VB, však nebol uvedený na trh. Po príchode do Čiech sme ho minulú sezónu ešte vyladili a môžem hrdo vyhlásiť, že podľa nadšených ohlasov zákazníkov a správ od vody, sa stanú veľmi vítanou nástrahou veľkého množstva rybárov.
Ďalším naším novým „spoločným“ nápadom sú litrové CSL Mixery v rôznych príchutiach. Mnoho rybárov ich pozná z produkcie Vision Baits. Pridali sme pár nových atraktantov, čím sme ich urobili ešte účinnejšími a v súčasnosti sú už dostupné zákazníkom.
No a nemôžem zabudnúť na veľmi obľúbený produkt môjho krajana a člena Nikl teamu, Miloša Švihoríka, ktorý sme ešte vylepšili a upravili na základe výsledkov testov pre použitie na našich vodách. Ide o vysoko atraktívne Carp bonbons, ktoré si rybári s istotou veľmi obľúbia, podobne ako ich staršiu verziu od Vision Baits.
* Posledná otázka na tvojho favorita - bestseller tejto sezóny...?
Ako som už spomenul, spolupráca s Karlom ma veľmi baví, nakoľko môžeme spojiť naše skúsenosti a znalosti a vytvoriť niečo nové a podľa mňa unikátne – ako je napr. sladko-ovocná variácia Kill Krillu, novinka tohto roku Krill Berry, ktorá bude podľa môjho názoru s istotou ďalšou vlajkovou loďou a už predaje za prvé mesiace naznačujú, že celý produktový rad bude bestsellerom tejto sezóny.
Ďakujeme za rozhovor a prajem veľa pekných chvíľ pri vode.
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.