Varíme pri vode, údené mäso so zelenými fazuľkami.
nezadaný
05.04.2015 (7/2014)
0
info
Kategória: Infoservis
Vyšiel v čísle: JÚL 2014
Počet strán v magazíne: 2
Od strany: 102
Článok si môžeš prečítať zadarmo.
V dnešnej časti seriálu „VARÍME PRI VODE“ vám predstavíme obľúbený recept nášho dobrého kamaráta a ostrieľaného rybára Radka Bendla. Radek Bendl je rodák z Břeclavi a okrem svojich doslova „kúzelníckych“ schopností vytiahnuť najväčšie kapry z každej vody je aj známy gurmán obľubujúci moravskú a slovenskú kuchyňu a dobré biele vínko. Vybrať len jeden recept pre čitateľov Slovenského RYBÁRA bolo pre neho veľmi ťažké, ale nakoniec sa rozhodol pre tento, časovo nenáročný a jednoduchý recept.
„Vždy, keď vyrážam k vode aspoň na 2-3-dňovú výpravu, snažím sa vziať si sebou suroviny na prípravu aspoň jedného teplého jedla denne“ – hovorí Radek. „Najmä v letných mesiacoch vyraďujem suroviny rýchlo podliehajúce pokazeniu. Preto aj v tomto prípade som zvolil prípravu už z tepelne predupraveného údeného mäsa (optimálne vákuovaného) a nie z čerstvého mäsa, ktoré by nám pri vyšších teplotách za 1-2 dni začalo v taške hrozivo „rozvoniavať“. Ako prílohu k mäsu mám namiesto klasických zemiakov v obľube mladé zelené fazuľky, ktoré nie sú také sýte a po ich zjedení nemám chuť si okamžite pospať v kresielku, ale som schopný fungovať a venovať sa ďalej aktívnej rybačke.“
Suroviny pre 2 rybárov:
400 g údeného mäsa (4 plátky)
500 g mladých zelených fazuliek
100 g prerastanej slaninky
1 čajová lyžička soli
olej
Postup:
Mladé zelené fazuľky najprv opláchnem vo vode a nožom odkrojím stonky. Dám zovrieť asi 1 l osolenej vody a vhodím do nej fazuľky. Nádobu prikryjem a fazuľky krátko povarím 3-4 minúty, aby len jemne zmäkli a nestratili svoju krehkosť a sviežosť. Po uvarení fazuľky scedím a odložím bokom. Do panvice nalejem trošku oleja a osmažím nakrájanú slaninku. Odlejem z panvice zvyšný olej a spolu so slaninkou orestujem aj fazuľky. Fazuľky naložím na tanier a v panvici nakoniec prudko opečiem plátky údeného mäsa. Okamžite podávam s čerstvou bagetou, či krajcom chleba a optimálne tretinkovým pivom či pohárikom dobrého bieleho vínka.
Dobrú chuť!
Celá fotogaléria k článku
Stiahnuť článok v PDF formáte.